Deze sportieve 65-plussers halen eruit wat erin zit

Deze sportieve 65-plussers halen eruit wat erin zit

Op 73-jarige leeftijd 'Het Kanaal' overzwemmen? Of op je 77ste beginnen aan je atletiek carrière? Voor deze 65-plussers is sporten een way of life.

Deze sportieve 65-plussers halen eruit wat erin zit

Met pensioen gaan is meer dan de deur op je werk definitief achter je dichttrekken en afscheid nemen van collega’s. Met het dichtgaan van de ene deur opent zich namelijk een nieuwe: die van je nieuwe leven tijdens je pensionering. Een volgende levensfase waarvan het niet onverstandig is om van te voren te bedenken hoe je hem in goede banen leidt en gaat invullen. Als je lang en gezond van je pensionering wil genieten is het onder andere belangrijk om kritisch naar je beweegpatroon te kijken. Misschien valt er beweging weg die je normaal tijdens je werk uitvoerde. Dan is het goed iets anders te gaan doen, want minimaal 30 minuten bewegen op een dag heeft is belangrijk voor je gezondheid. In dit artikel lees je inspirerende verhalen over 65­plussers die sportief gezien alles uit hun pensioen halen.

De oudste zwemmer die ‘Het Kanaal’ overstak

“Mijn droom is om te laten zien dat mensen boven de zeventig tot dit soort dingen in staat zijn als ze goed voor zichzelf zorgen en hard werken”, het zijn de woorden van de Zuid­Afrikaanse hartchirurg Karl Otto Thaning. In 2014 brak deze zeventiger een wereldrecord toen hij Het Kanaal tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zwemmend overstak. Een oversteek van hemelsbreed 34 kilometer, maar in de praktijk vaak zelfs 40 kilometer. De oversteek koste hem dertien uur. De 73­jarige werd daarmee de oudste zwemmer die ooit de oversteek maakte. Vooral het koude water maakt een oversteek volgens hem lastig. Het was echter niet de eerste keer dat Karl Otto Thaning een dergelijke zwemtocht ondernam. Op 53­jarige leeftijd maakte de hartchirurg dezelfde oversteek en tien jaar laten stak hij de straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko zwemmend over. Zijn 56­jarige trainingsmaatje zegt dat de leeftijd van Thanning absoluut geen probleem is. De jongere zwemmers hebben zelfs moeite om hem bij te houden. “Thanning is een inspiratie voor iedereen en laat zien dan gezond ouder worden mogelijk is.” Het geheim, volgens de zwemmers? Gezonde voeding, niet roken en doorzettingsvermogen.

Met atletiek beginnen op je 77-ste

Dat ouder worden geen obstakel is voor het leveren van sportieve prestaties, beaamde ook de Canadese Olga Kotelko. “Het gaat er niet om hoe oud je bent, maar om de manier waarop je oud wordt”, zei de voormalig schoollerares die tot haar 94ste meedeed aan hardloopwedstrijden. Kotelko begon pas na haar pensionering met atletiek. Toen ze 77 was, zette ze haar eerste stappen op de atletiekbaan. Kotelko zei hierover: “wanneer je jouw midlife bereikt is het niet te laat om nog ergens aan te beginnen. Integendeel, eigenlijk is het het beste moment. We zijn klaar met een heleboel drukke dingen in ons leven, we hebben zin om er op uit te gaan en we zijn er klaar voor! Je bent nooit te oud om een droom na te jagen.”

De manier om gemotiveerd met een nieuwe uitdaging te starten, is volgens Kotelko door kleine haalbare doelen voor jezelf te stellen en die telkens te verleggen: “Beloon jezelf ook voor het kleine, onderzoek naar levensgeluk en motivatie wijst namelijk uit dat elk mens de behoefte heeft om te voelen dat hij of zij zich verbetert. Maar geef nooit op en wees niet bang.” Zelf dacht Kotelko dat de manier waarop ze met sporten omging hét geheim tot haar succes was. Sporten was namelijk haar leefstijl. Ze bewoog de hele dag door. Waarschijnlijk was dat een overblijfsel uit haar jeugd op de boerderij. Daar ging ze niet even zitten, dus dat deed ze ook na haar pensionering niet. Olga overleed in 2014 op 95­jarige leeftijd. Toegegeven: Olga was een bijzondere vrouw: uit onderzoek bleek dat haar spierweefsel nog bijzonder jong was op 91­jarige leeftijd.

De roeiers van de Hunze

Ook in Nederland zijn er inspirerende voorbeelden te vinden van sportieve 65plussers. Een bijzonder voorbeeld zijn de roeiers van De Hunze. De groep tachtigers vormt volgens RTV Noord de oudste sportploeg van Groningen. Om mee te mogen doen moet je minimaal 65 jaar zijn. Wekelijks maken maken ze een tocht van anderhalf uur met twee tot drie boten. Tenzij het slecht weer is, dan blijft het bij een kopje koffie in het botenhuis. De roeiers menen dat toeien een ideale sport is als je ouder wordt. Waar ouderen bij andere sporten op een gegeven moment uitvallen vanwege lichamelijke gebreken, kunnen ze vaak toch blijven roeien. “Wij hebben roeiers in onze groep gehad die nauwelijks konden lopen, maar als ze in de boot zaten was het alsof je een jong meid zag. En dat geldt voor vele andere lichamelijke bezwaren die in de boot redelijk goed op te vangen zijn.”

Hardlopen als levensbehoefte

Ook op Leef Je Pensioen vind je interviews met gedreven en inspirerende sporters, bijvoorbeeld het verhaal van de 73­jarige Joop Keizer. Zijn prijzenkast puilt inmiddels uit na een jarenlange hardloopcarrière. Joop: “Hardlopen is voor mij een levensbehoefte.” Het is volgens Joop nooit te laat om te beginnen met hardlopen, maar een goede begeleiding is belangrijk om blessures te voorkomen.

Lees het complete interview met Joop.

Wat doe jij om fit te blijven na je 65e jaar?