Digitaal vaardig zijn voelt onafhankelijk

Digitaal vaardig zijn voelt onafhankelijk

Wie goed kan omgaan met digitale apparaten, voelt zich onafhankelijk en heeft het gevoel met de tijd mee te gaan. Dit is een van de uitkomsten uit een enquête van SeniorWeb. In dit artikel lees je meer over dit onderzoek.

Digitaal vaardig zijn voelt onafhankelijk

Wie goed kan omgaan met digitale apparaten, voelt zich onafhankelijk en heeft het gevoel met de tijd mee te gaan. Dit is een van de uitkomsten uit een enquête van SeniorWeb. De website ondervroeg ruim vijfhonderd 65-plussers over hun ervaringen met de digitale wereld. Van de deelnemers voelt iets meer dan de helft zich onafhankelijk en wordt voor 65% van de deelnemers de wereld een stuk groter en leuker dankzij de apparaten. Online boodschappen bestellen, uitzoeken hoe laat de trein vertrekt of een e-mail sturen naar een kleinzoon in Amerika: in een paar jaar tijd is het internet uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel in ons leven. De 65-plussers zijn over het algemeen digitaal vaardig en kunnen goed omgaan met apparaten als een smartphone, tablet, laptop en digitale televisie.

Stijging van het smartphone gebruik

Online reizen plannen, winkelen, internetbankieren en het vinden van aanbiedingen zijn toepassingen die veelvuldig gebruikt worden met behulp van digitale apparaten. Het onderzoek van SeniorWeb onderschrijft eerder onderzoek van Telecompaper. Daaruit bleek dat ruim de helft van de 65-plussers in Nederland in het bezit is van een smartphone. Vorig jaar was dit nog 40% en dit jaar is het 54%. De meeste mensen kunnen goed overweg met een telefoon met een touchscreen en voor wie niet goed meer kan zien, zijn er mobiele telefoons met grote toetsen. De stijging van het smartphone gebruik onder 65-plussers is een stuk groter dan onder jongeren, maar dat komt omdat bijna alle jongeren al een smartphone hadden. Van de deelnemers tot 30 jaar, had 95% een smartphone. Dit aandeel is ten opzichte van het afgelopen jaar gelijk gebleven.

Digitale apparaten

Van de oudere deelnemers zei iedereen niet meer zonder de apparaten te kunnen en te willen. Zo zorgen de digitale apparaten onder andere voor meer contact met vrienden en familie. Ansichtkaarten en brieven verdwijnen langzaam onder een dikke laag stof, want maar liefst 88% van de deelnemers schrijft regelmatig een email of zoekt contact via Facebook of andere social media (57%). Met een gemiddelde van drie apparaten is dit dan ook moeilijk te vergeten. Er is altijd wel een herinneringsgeluidje dat ergens af gaat: er moet nog een Whatsappje worden beantwoord of een felicitatie via Facebook worden verstuurd. 

Financiële voordelen

Wanneer vijftig jaar geleden iemand emigreerde, ontving je af en toe een brief en als je geluk had, kon je één keer per jaar even bellen. Met toepassingen als Skype wordt bellen gratis en is het daarmee onbeperkt beschikbaar. Het aanschaffen van een digitaal apparaat is niet gratis, maar kan uiteindelijk wel financiële voordelen opleveren. De berichtjes die verstuurd worden via Whatsapp kosten geen cent en met behulp van digitale televisie kan iedereen de mooiste programma’s in hoge kwaliteit thuis bekijken. Een bezoekje aan de bioscoop is niet langer nodig.

Veilig internetten

Met de opkomst van de digitale wereld en al haar positieve ontwikkelingen, ontstond ook de schaduwkant: hoe veilig is het internet? Jongeren die zijn opgegroeid met smartphones en laptops hebben vanaf het begin geleerd goed op te passen met wat ze online plaatsen en met wie ze bepaalde gegevens delen. De 65-plussers lopen op dat gebied achter, maar daar spelen de meeste ondernemers inmiddels goed op in. Banken geven bijvoorbeeld tips om bankieren veilig te maken en virusscanners zijn steeds makkelijker en gratis te installeren. Wie extra hulp wil, kan bovendien een computercursus volgen.

Weet jij de weg te vinden in de digitale wereld? Heb je tips voor andere mensen? Reageer hier onder op het artikel!