Gedicht afscheid collega; zeg het met woorden die raken!

Gedicht afscheid collega; zeg het met woorden die raken!

Een gedicht ter gelegenheid van het afscheid van een collega is een onvervalste klassieker. In dit artikel vind je tips voor als jij een gedicht voor het afscheid van je collega wilt schrijven.

Gedicht afscheid collega; zeg het met woorden die raken

Stopt je collega binnenkort met werken omdat hij of zij met pensioen mag en ben je bezig met het organiseren van een afscheidsfeestje? Grote kans dat jij dan een gedicht voor het afscheid van je collega wil schrijven. Een gedicht ter gelegenheid van het afscheid van een collega is namelijk een onvervalste klassieker.

Maandelijks wordt er maar liefst bijna duizend keer in Google gezocht op de zoekterm “gedicht afscheid collega”. In dit artikel vind je tips voor als jij zelf een gedicht voor het afscheid van je collega wilt schrijven en vind je ook een aantal kant-en-klare gedichten voor een collega die met pensioen gaat. Geen standaard gedichten die je overal op het internet kan vinden, maar een bundeling van gedichten die geschreven zijn door onze bezoekers.

Als iemand stopt met werken of met pensioen gaat, dan is het nog altijd enorm populair om tijdens het afscheidsfeest een gedicht voor te dragen of een rijmpje aan de afscheidnemende collega mee te geven. Ook in de boekjes en kaartjes die werknemers die stoppen met werken vaak krijgen, zijn met regelmaat gedichtjes te vinden.

Dat kunnen een aantal wijze lessen voor de volgende levensfase of een aantal anekdotes die in rijmvorm gevangen zijn. Maar als jij een gedicht wil voor het afscheid van je collega, waar begin je dan? Wij hebben vier tips voor jou op een rij gezet, die jou helpen om dat gedicht voor het afscheid van je collega daadwerkelijk te schrijven.

1. Gedicht afscheid collega; bepaal wat je wil vertellen

Een veelgemaakte fout als je een gedicht voor het afscheid van je collega wil schrijven is: gewoon maar beginnen met dichten. Misschien lukt het je om op die manier zes regels op papier te krijgen, maar op een gegeven moment loop je hoogstwaarschijnlijk vast. Dat komt omdat dan op een gegeven moment de loop van je gedicht bepaald wordt door wat er rijmt in plaats van door wat je wil vertellen.

Als je een gedicht voor het afscheid van je collega wilt schrijven is een goed uitgangspunt dus om eerst te bepalen wat je eigenlijk wilt vertellen. Wil je jouw collega advies meegeven voor de nieuwe levensfase die hij tegemoet gaat? Wil je wat leuke gemeenschappelijke herinneringen ophalen? Of ben je van plan te vertellen wat de ander karakteriseerde als werknemer?

Schrijf alles wat in je opkomt op. Dat kan in volzinnen zijn of steekwoorden. Je kan in je gedicht natuurlijk ook al verwerken wat de afscheidnemende collega cadeau krijgt en waarom.

 

2. Gedicht afscheid collega; wees niet te braaf!

Wees bij het opschrijven van herinneringen, tips, adviezen en karaktereigenschappen niet te braaf. Bij het gedicht ter gelegenheid van een afscheid geldt net zoals bij sinterklaasgedichten dat zij het leukste zijn als je er een beetje om kan lachen. Een gedicht dat alleen maar lief is, is een beetje saai. Althans als je het dichter Leendert van Veldhuizen vraagt.

Volgens hem zit in alleen maar goeiigheid geen verhaal. Breng dus een beetje spanning in je gedicht door ook ergens op een leuke manier te verwijzen naar een grappige, spannende anekdote. In een interview in Trouw vertelt Van Veldhuizen: “dus vraag ik: Wat doet papa op zondagavond? ‘Dan kijkt hij Studio Sport.’ Oh. En kookt papa ook? ‘Nee.’ Doet hij de afwas? ‘Nee.’ De was dan? ‘Ook niet.’ Maar je zei dat papa behulpzaam was? Ik ga prikken en dan komt er wat.

Ik ben altijd op zoek naar het specifieke, de anekdote.” Zorg daarbij wel voor een fijne balans is tussen de verschillende elementen van je gedicht, zodat de afscheidnemende collega niet het gevoel heeft dat hij een heel gedicht lang uitgelachen wordt.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

 

3. Gedicht afscheid collega; besluit wat je wil gebruiken

Waarschijnlijk heb je een hele lijst van brave en minder brave herinneringen die je kunt gebruiken voor je gedicht, maar je kunt onmogelijk alles gebruiken. Dan wordt je gedicht te lang en zal je daarnaast een beetje van de hak op de tak springen. Want bruggetjes maken kan tussen sommige anekdotes en karaktereigenschappen, maar lang niet tussen allemaal.

Kies dus de leukste anekdotes, tips en herinneringen uit en kijk daarbij ook een beetje of je ze met elkaar zou kunnen verbinden. Je ontdekt waarschijnlijk heel snel welke dingen wel met elkaar te verbinden zijn en welke niet. Als je bijvoorbeeld hebt opgeschreven dat je collega altijd zo attent was, dan kun je dat koppelen aan die ene anekdote waaruit dat bleek. Het feit dat die collega bijvoorbeeld altijd een verjaardagscadeautje voor iedereen meenam of zelfgemaakte koekjes meenam voor bij de koffie tijdens vergaderingen.

Zo leg je een verband tussen een karaktereigenschap en een anekdote en is een verhaaltje eigenlijk al geboren. Probeer dus op te schrijven wat je wilt vertellen en hoe je dat het liefste zou willen vertellen . Dan hoef je straks alleen nog maar de rijmwoorden te vinden.

Dat is dan uitsluitend nog een kwestie van het omschrijven van zinnen zodat ze rijmend worden of het vervangen van woorden door synoniemen die het geheel rijmend maken.

Als je opschrijft wat je wil vertellen is het goed om in je achterhoofd te houden dat een leuk verhaal kleur bevat. Hiermee bedoelen we details die invulling geven aan wat je zegt. Als je zegt dat iets “leuk” is, dan is dat eigenlijk niet veelzeggend. Net zoals een collega “attent” noemen, door voorbeelden te gebruiken en dus te vertellen waarom iemand attent is, gaat een verhaal leven.

Je zult bij het maken van verhaaltjes merken dat sommige dingen die je zou willen vertellen een vreemde eend in de bijt zijn. Je krijgt ze niet verweven in het geheel. Nog zonder dat je probeert te rijmen. Daarom zal je soms met pijn in je hart moeten besluiten dat die ene herinnering afvalt. Schrijvers noemen dit “kill your darlings”.

Misschien kun je die leuke herinnering buiten het gedicht nog wel gebruiken. Bijvoorbeeld door hem op een kaartje te schrijven of te delen in een boekje dat de afscheidnemende collega wordt meegegeven.

4. Gedicht afscheid collega; sla aan het dichten

Als je hebt bepaald wat je wil vertellen en al kleine verhaaltjes hebt gemaakt van dingen die bij elkaar passen, dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van rijmen. De zinnen die je al hebt opgeschreven moet je dan uitsluitend nog omzetten naar rijm. Je verhaal is hierbij een richtlijn.

Door de volgorde van je zinnen en woorden te veranderen, kan er opeens heel makkelijk een rijmpje ontstaan. Daarnaast kan je zoeken naar synoniemen voor woorden waardoor je een zin opeens wel rijmend kan maken.

Want misschien kun je met het woord “attent” niet zo lekker rijmen, maar kan je wel goed uit de voeten met “aandachtig”, “oplettend”, “opmerkzaam”, “behulpzaam”, “belangstellend”, “hulpvaardig” of “vriendelijk”. Je mogelijkheden breiden daarmee spontaan uit.

5. Gedicht afscheid collega; laat anderen je inspireren

Lukt het je ondanks deze tips niet om een gedicht voor het afscheid van je collega te schrijven? Download dan het e-book met daarin een bundeling van gedichten die geschreven zijn door de bezoekers van onze website. Of lees op Leef Je Pensioen meer over pensioen gedichten.