Moestuin beginnen

Moestuin beginnen

Als je houdt van verse groente en bovendien groene vingers hebt dan is het beginnen van je eigen moestuin een echte aanrader.

Moestuin beginnen, hoe doe je dat?

Tegenwoordig kun je bijna alle groenten het hele jaar door kopen, seizoensgroente is bijna een achterhaalde term geworden. In alle supermarkten liggen de vele soorten groenten en fruit keurig voor je uitgestald op de groenteafdeling of zelfs al heel handig voorverpakt in de vriezer of in blik. Toch lijkt er de laatste jaren meer aandacht voor verse en lokaal geproduceerde groenten en dat is niet voor niets. Zelf je groenten kweken is namelijk, leuk, lekker én goed voor het milieu. Tijd om ons te verdiepen in een eigen moestuin!

Groene vingers

Misschien heb je al langer het idee een moestuin aan te leggen, maar hoe begin je eraan? Sommige mensen zijn geboren met groene vingers, terwijl het tuinieren voor mensen zonder groene vingers een hels karwei lijkt. Ook als je behoort tot de laatste categorie moet je zeker even verder lezen, want juist een eigen moestuin kan het begin zijn voor de liefde van tuinieren. Het hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zien. En hoe beter jij de tuin onderhoudt, hoe lekkerder je kan eten van jouw eigen geteelde groenten. Dat werkt ongetwijfeld stimulerend om meer tijd door te brengen in jouw moestuin.

Waarom een eigen moestuin beginnen?

Het effect van seizoensgroenten en/of -fruit is tegenwoordig verdwenen. We eten asperges met kerst, in het voorjaar eten we sinaasappels en het hele jaar broccoli en tomaten. Met een eigen groentetuin is dat wel anders, dan eet je niet alleen supergezonde groenten, je eet ook weer echte seizoensgroenten. Daarnaast zijn veel groenten makkelijk te telen. Denk aan erwten, boontjes, pompoen en sla. Ook zijn er groenten die je in verschillende seizoenen kan oogsten. Hou daar van te voren rekening mee, zodat je het hele jaar door verse groenten uit eigen tuin hebt.

De eerste stappen tot je moestuin

Stap :1 zoek een stukje grond: om te beginnen zoek je een stukje grond uit voor de moestuin. Hierbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het stukje grond voldoende zonlicht krijgt. Daarnaast is het goed als er een muur of schutting naast staat, daar is het extra warm en beschut. De grond naast een muur is vaak wat droger, dus goed nat houden is belangrijk.

Stap 2: onkruid vrij maken Voordat je gaat zaaien, is het verstandig eerst het onkruid en gras te verwijderen en vervolgens de grond om te spitten. Het is niet voldoende om het gras of onkruid er alleen uit te trekken. De wortels zitten vaak diep in de grond. Je kan het beste met een spade of riek de grond omspitten. Tip: geef de grond water nadat je het hebt omgespit en wacht vervolgens een week. In een week heeft het onkruid dat nog in de grond zit de tijd om te ontkiemen. Als je ook dat eruit gehaald hebt, is je stukje grond klaar voor het moestuinieren.

Stap 3: verdeel de moestuin in stroken. Maak stoken of vakken in de moestuin zodat je tussen de zaden en gewassen door kan lopen en alles water kan geven en kan oogsten. Schuif elk jaar de verbouwde groente eenn rij op om de grond in optimale conditie te houden. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat aardappels nooit twee jaar op rij op hetzelfde stukje grond verbouwd mogen worden.

Stap 4: kies jouw groenten. Leuk is om een lijstje te maken met groenten en fruit dat jij lekker vindt. De zaadjes kun je kopen bij tuincentra. Op de verpakking van de zaadjes staat vaak precies hoe en wanneer je de zaadjes of plantjes moet poten. Dus bewaar het goed. Sommige zaadjes zul je eerst in een potje moeten planten en als ze groot genoeg zijn kun je ze in de volle grond poten. Andere zaden, zoals bonen, kunnen direct in de grond. Maar pas op, want veel zomergewassen mogen pas na IJsheiligen de volle grond in. Tip: als beginnende tuinder zijn tuinbonen, snijbiet, uien en aardappels relatief makkelijke gewassen die al vroeg in het seizoen gezaaid kunnen worden.

Stap 5: onderhoud de tuin. De natuur gooit wel eens roet in het eten. Het is dus belangrijk dat je de tuin goed onderhoudt. Geef de planten voldoende water en bescherm ze tegen beestjes die de moestuin als snoepwinkel zien. Dit kan bijvoorbeeld door een net over de plantjes te leggen. Groenten in de moestuin groeien beter op een luchtige grond, dus spit de grond regelmatig even om en haal onkruid weg. Slakken zijn nauwelijks te voorkomen in de moestuin, maar er blijft meestal nog genoeg over voor jezelf. Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen slecht voor de slakken, maar vaak ook voor het milieu en jezelf.

Stap 6: oogsten en bewaren. De exacte maand van oogsten is per plant verschillend en is te vinden op internet of staat op de verpakking. Het is verstandig om niet te veel groenten tegelijk te planten. Als je bijvoorbeeld al je sla tegelijk zaait, is ook alle sla tegelijk klaar. Als je het even te lang laat staan, zal het doorschieten en dat is zonde. Tip: kies voor groenten die makkelijk te bewaren zijn zoals pompoenen, sjalotten, aardappels of mais. Bonen zijn daarnaast makkelijk in te vriezen.

Makkelijke groente

We kennen heel wat groenten en fruit, maar niet alles is makkelijk zelf te telen. Tomaten hebben een dak boven hun hoofd nodig, komkommers willen niet goed groeien in vochtige periodes en een echte broccoli is nog niet zo makkelijk. Daarentegen zijn erwten, boontjes, sla en snijbiet wel makkelijk te telen. Zorg ervoor dat er bij het zaaien niet teveel zaadjes worden gepoot.

  • Erwten: erwten kunnen gezaaid worden vanaf februari. Ze kunnen niet goed tegen hoge temperaturen dus bij slecht weer is er goed nieuws voor de erwten. De erwten kunnen vanaf eind maart tot april geoogst worden.
  • Boontjes: boontjes kunnen gezaaid worden als de nachtvorst definitief verdwenen is. Het beste is de boontjes te zaaien na 15 mei en mag vanaf juli geoogst worden.
  • Sla: sla groeit veel en is simpel te verbouwen. Sla kan al gezaaid worden vanaf februari mits er voldoende vorstbescherming is. Over de sla leg je een vliesdoek. Doordat de plantjes vocht afgeven condenseren kleine waterdruppeltjes op het vliesdoek. Hierin bevriezen de waterdruppeltjes en dit zorgt voor warmte voor de sla. Met een vliesdoek is de sla beschermd tot ongeveer -7 graden Celsius. Het kan geoogst worden vanaf maart tot november mits het beschut is.
  • Snijbiet: snijbiet kan in meerdere tijden van het jaar gezaaid worden. Snijbiet vindt je niet snel in het schap van de supermarkt en is daarom leuk om zelf te verbouwen. Het heeft wat weg van spinazie en is in veel gerechten te gebruiken. Snijbiet groeit snel en blijft ook doorgroeien als je bladen geoogst hebt. In tegenstelling tot spinazie heb je daarom lang plezier van je planten. Het enige nadeel is dat je het het beste kan eten op de dag dat je het geoogst hebt, daarna wordt de snijbiet snel slap.

Deel het plezier en de oogst!

Het is altijd leuk om iets dat je zelf leuk vindt te delen met anderen. Of misschien heb je geen tuin, maar zou je het wel graag willen. Dan is het aan te raden om eens een kijkje te nemen op buurtmoestuin.nl. Hier vind je buurtmoestuinen waar je aan de slag kunt of inforamtie over hoe je er eentje in jouw woonplaats kunt oprichten. Als je kleinkinderen hebt is het ook een aanrader om samen met hen in de moestuin aan de slag te gaan. Zo kun je je kleinkinderen leren over hoe je groente moet kweken, waar het het vandaan komt en hoe je zorgt voor de tuin. Bovendien vinden ze het vast erg lekker om het allemaal te proeven en klaar te maken.

Heb jij nog meer tips voor de moestuin of wil je iets vertellen over je eigen moestuin? We vinden het altijd leuk om reacties te ontvangen.