10 tips tegen het zwarte gat

10 tips tegen het zwarte gat

Je kunt je voorbereiden op je pensioen, maar hoe je je pensionering daadwerkelijk beleeft ervaar je pas als het zover is. ‘Pas op voor het zwarte gat’ is een veelgehoorde waarschuwing aan het adres van mensen die bijna met pensioen gaan. Gelukkig vinden de meeste pensionado’s binnen een jaar wel hun draai. Maar ook zij hebben soms best even geworsteld met hun nieuwe tijdsbesteding. Speciaal voor jou; de beste tips om het zwarte gat te voorkomen. 

1) Ga in het voorjaar met pensioen

Wie in de lente stopt met werke kan nog lang genieten van het mooie weer om te fietsen, wandelen en leuke dingen te ondernemen. Misschien lijkt het dan gewoon alsof je een extra lange zomervakantie hebt. Dat geeft toch een ander gevoel dan de korte en druiligerige dagen in de herfst of winter.

2) Initiatief brengt je verder

Nieuwe contacten en leuke initiatieven komen niet vanzelf op je pad. Verdiep je daarom in de mogelijkheden, ga in gesprek met andere gepensioneerden en probeer gewoon eens wat dingen uit. Zo ontdek je steeds meer wat bij je past, wat je leuk vindt en leer je steeds meer nieuwe mensen kennen. Van vrijwilligerswerk tot pottenbakken of een hardloopclub.

3) Investeer in (nieuwe) sociale contacten

Wie met pensioen gaat mist het dagelijks contact met collega’s. Hoewel je collega’s misschien niet altijd je directe vrienden zijn, is het toch de sociale interactie die ineens wegvalt. Met de daarbij horende gespreksonderwerpen, meningen, ideeën en andere vanzelfsprekendheden. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn als ze meer sociaal contact hebben, zorg dus dat je blijft investeren. In je huidige netwerken, maar ook in nieuwe contacten. Hier kun je al mee beginnen als je nog werkt.

4) Bouw je vrije tijd al op voordat je met pensioen gaat

Voor wie opziet tegen pensioen… Bedenk dat je, ook nu je nog werkt, dingen doet naast je werk. Het is dus niet zo dat je ineens vanaf nul begint zodra je met pensioen bent. Bedenk welke dingen je misschien al een beetje kunt uitbouwen qua tijdsbesteding. Of misschien kan je alvast wat nieuwe dingen uitproberen nu je nog niet met pensioen bent. Als het dan bevalt heb je gelijk een nieuwe leuke vrijetijdsbesteding na je pensioen. PS. als je nu tot de conclusie komt dat je leven echt alleen uit werken bestaat, doe er dan snel iets aan :-).

5) Beschouw pensioen niet als één lange vakantie

Het is zeker niet erg om de eerste weken of maanden van je pensionering als vakantie te zien. Leuke dingen doen geeft namelijk het ultieme gevoel van vrijheid! Bedenk je vooraf wel dat er ergens een moment gaat komen dat ‘alleen leuke dingen doen’ niet meer genoeg voldoening geeft. Zorg dat je dan al hebt nagedacht of een plan hebt waar je deze zingeving weer in wilt vinden.

6) Zorg voor een nieuw ritme

Als je met pensioen gaat vallen veel vanzelfsprekendheden weg. Je hoeft je wekker niet meer te zetten, je lunchpauze is niet meer in een vast tijdsblok en ook je dagelijkse tochtje met de fiets, auto of OV naar je werk hoeft niet meer. Kortom, de tijd is van jou. Toch gedijen veel mensen bij een beetje ritme. Dus als de nieuwigheid eraf is zoeken ze toch weer naar wat vaste patronen. Van het zetten van de wekker, een vast koffiemoment of het doen van vrijwilligerswerk op een vaste dag in de week. Ontdek welke vaste patronen jij prettig vindt om te behouden.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

7) Erken dat met pensioen gaan een ‘life event’ is

Net zoals dat je eerste schooldag, een kind krijgen of trouwen bepalende momenten zijn in je leven is. Zo geldt dat ook voor ‘met pensioen gaan’. Het is het moment dat er juist heel veel gaat veranderen. Als je je vooraf bewust bent van dit feit, komt er ook meer ruimte om te accepteren dat je ook moet leren omgaan met deze verandering in je leven. En dat hier ook onzekere gevoelens bij mogen komen.

8) Bereid jezelf voor

Alleen al doordat je nu dit artikel leest laat je zien dat je enige voorbereiding op je pensioentijd belangrijk vindt. Voorbereiden kan op vele manieren; van het volgen van een pensioencursus, je werk afbouwen of nieuwe hobby’s alvast oppakken voordat je met pensioen gaat. Praat erover met anderen of lees de mooie verhalen op Leef Je Pensioen.

9) Houd jezelf lichamelijk en geestelijk fit

Wie lekker in zijn vel zit heeft meer zin en energie om dingen te ondernemen. Bovendien kun je met een goede gezondheid beter (en langer) van je pensioentijd genieten. Dus ga wandelen, fietsen, puur koken, werk aan je zingeving en blijf jezelf uitdagen op mentaal vlak.

10) Gun jezelf de tijd

Het zwarte gat, bestaat het? Het gebeurt regelmatig dat iemand niet meteen zijn draai vindt na pensionering. Moeite met afstand nemen van je werk, je nieuwe identiteit, een andere rol in de maatschappij en vooral dat je zelf aan het roer staat. Gun jezelf de tijd en vooral, kruip uit je schulp en maak er wat van!

Succes! En geniet!