12 originele hobby’s voor na je pensioen

12 originele hobby’s voor na je pensioen

Nu je met pensioen bent, heb je eindelijk wat meer tijd om aan leuke hobby’s te besteden. Dat hobby’s niet suf hoeven te zijn, bewijst dit lijstje met twaalf originele hobby’s voor na je pensioen. En we beloven dat klaverjassen en bloemschikken er niet in voorkomen!

1. Start een eetclub

Verzamel een groepje culinaire liefhebbers die ook met pensioen zijn en start een eetclub. Spreek eens in de zoveel tijd af om nieuwe gerechten uit te proberen. Koppel er thema’s aan, zoals specialiteiten van andere landen. Wissel het koken af met een bezoekje aan een restaurant of een workshop bij een kookstudio. Een gezellige en bovendien hele lekkere hobby!

2. Dansen

Heb je er altijd al naar gehunkerd om goed te kunnen dansen of gewoon te dansen hoe jij wilt? Doe het! Neem dansles in jouw favoriete stijl. Van stijldansen, tot moderne dans, klassiek of misschien zelfs wel de salsa. Het is zowel sociaal als gezond! Lees ook het interview met Myra en Chris waarin ze vertellen over hun vrijwilligerswerk bij het Danspaleis.

3. Foto’s bewerken

Ben je meer een rustig binnenmens en kun je jezelf uren verliezen in details? Volg een cursus fotobewerking, om de toch al schitterende foto’s die je maakt nóg mooier te maken.

4. Schilderen

Ook zo’n stiekem verlangen: mooi kunnen schilderen. Je hebt er eerder misschien nooit tijd voor gemaakt, maar nu is het perfecte moment. Voor welke stijl kies jij? Portret, impressionisme of heel iets anders. Leef je uit!

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

5. Sterrenkunde

Hebben sterren je altijd al gefascineerd? Ontdek hoe ons zonnestelsel werkt, welke sterren en planeten er zijn, met een cursus of opleiding sterrenkunde.

6. Een vreemde taal leren

Ook zo’n typische activiteit die al jaren op je lijstje staat, omdat je er geen tijd voor vrij hebt kunnen maken. Leer vloeiend Italiaans spreken en schrijven, of Hongaars, Chinees of Frans. Volg een cursus die bij je past, bij een opleidingsinstituut, online of in het land van de vreemde taal! En leuk om er daarom vaak naar toe te gaan op vakantie om te blijven oefenen :-). Kijk eens bij het aanbod van de HOVO.

7. Beeldhouwen

Ruim de schuur op en maak ruimte voor een eigen werkplek om te beeldhouwen. Maak het gezellig met een verwarming en een radio, zo heb je heerlijk je eigen creatieve plek. Lees ook het interview met Lucas over zijn hobby ‘potten draaien’.

8. Vogelspotten

Met vogelspotten ben je heerlijk in de natuur en adem je de gezonde buitenlucht in. Je kunt het zo dicht bij huis houden als je wilt, of juist het land doorkruisen – of nog verder. Het is leerzaam en bevat een spelelement. En afhankelijk van je insteek kun je nieuwe contacten opdoen.

9. Bloemschikken

Je bent met mooie materialen bezig, namelijk prachtige bloemen. Je kunt decoraties maken waar je zelf nog van kunt nagenieten, of je maakt er een ander blij mee. Leer verschillende technieken en ontdekt wat past bij jouw interieur. Doe het alleen of samen met een vriend of vriendin!

10. Wijn, whiskey, koffie of thee

Word kenner op het gebied van jouw favoriete consumptie. Van cursussen tot workshops – je kennis vergroten én proeven natuurlijk! Of misschien wel zelf brouwen of kweken. Ja, je eigen drank maken of theeplantjes laten groeien in je tuin of op het balkon. Van A tot Z je eigen product maken geeft je iets om trots op te zijn en het resultaat is heerlijk om van te genieten.

11. Sieraden maken

Zelf je sieraden maken – zo heb je altijd iets dat past bij jouw garderobe en smaak. Je kunt de rust ervaren door even wat tijd voor en op jezelf te nemen, of spreek af met vriendinnen en maak er samen een gezellige tijd van (hmm lekkerrrrr, met hapjes en drankjes). Lees ook het interview met Marianne die haar eigen sieradenlijn begon.

12. Eindelijk de foto’s inplakken!

Als jij ook nog tientallen of zelfs honderden foto’s hebt, wordt het dan tijd om ze te ordenen? Op je telefoon of in een oude doos. Misschien staan ze op dia’s en wil je ze voor de toekomst veiligstellen. Je kunt je foto’s laten afdrukken en in een fotoalbum inplakken. Of voor wie helemaal creabea wil zijn, maakt een scratchbook. Niet zo van old fashioned, dan is de digitale variant meer voor jou. Leef je uit met tekst, kleuren en patronen en sta nog eens stil bij die mooie momenten die een fotootje waard waren. 

Wil je nog meer inspiratie voor de invulling van je pensioen? Neem een kijkje op leefjepensioen.nl voor een overzicht van alle verhalen.