5 Afrikaanse wijsheden voor pensionado’s

5 Afrikaanse wijsheden voor pensionado’s

Zet het ongemak over je pensioenleeftijd aan de kant! Deze Afrikaanse spreuken zijn grappig, leuk en bevatten algemene waarheden. Ze erkennen je uitdagingen en benadrukken waar je krachten liggen. 

Begin iets goeds

Sommige pensionado’s kijken terug op hun carrière met een zeker ongenoegen. Ze voelen zich verdrietig of teleurgesteld over gemiste kansen. Of ze hadden doelen die ze niet bereikt hebben. Misschien voel jij je ook zo. Denk dan aan dit Afrikaanse spreekwoord:

“Die beste tyd om ‘n boom te plant was 20 jaar gelede”

Het is nooit te laat om te beginnen. Het is nooit te laat om iets goeds te doen. 

Wijsheid is waardevol

In veel culturen kent men status toe aan mensen op basis van hun beroep. Misschien voelde jij je ook verenigd met het werk dat je deed. Nu je met pensioen bent, heb je misschien het gevoel dat je je identiteit een beetje verloren is. Pensionering kan voor sommigen ook het gevoel geven dat ze minder gewaardeerd of gerespecteerd worden. Bedenk dan dat jij iets heel waardevols hebt.

“Wat ouderdom breng, kan jeug niet koop”

Dit gezegde betekent dat er dingen zijn die alleen ervaring en het verstrijken van de tijd je kunnen brengen. Je kunt ze niet vroegtijdig verwerven, hoe graag je ook wilt. Kun jij bedenken voor wat voor soort dingen dat geldt?

Doelgericht

Sommige pensionado’s vrezen een verlies van vaardigheden of competentie, nu ze niet meer actief aan het werkende leven deelnemen. Misschien denk jij ook wel dat je minder efficiënt wordt in het uitvoeren van taken of in het nemen van besluiten.

“Die ou bul ploeg ‘n reguit voor”

Dit spreekwoord benadrukt dat met leeftijd en ervaring er juist een grotere kans is op rechtstreeks en effectief handelen. Hoe? Namelijk op basis van wijsheid en kennis die je door de jaren heen hebt opgedaan. Je bent gerichter en hebt geen reden om onzeker te zijn.

Kwaliteit komt met de jaren

Misschien doe je vrijwilligerswerk of ben je met parttime pensioen. Je staat tussen de jonkies die je allerlei positieve eigenschappen toeschrijft. Of je merkt dat leidinggevenden jongeren verkiezen over de meer ervarenen. Dit spreekwoord helpt je om ook positief over jezelf te blijven denken!

“Ou voëls maak nie slegte neste nie”

Dit spreekwoord benadrukt juist dat ervaring en wijsheid die met de jaren komen, je op het rechte pad houden! (En fouten verminderen). Het laat zien dat leeftijd en ervaring leiden tot kwaliteit en betrouwbaarheid.

Omgaan met uitdagingen

Een andere veelvoorkomende angst onder gepensioneerden is het gevoel van verlies van identiteit. Sommigen hebben het gevoel dat ze niet langer een duidelijk doel hebben, of van weinig waarde zijn in de samenleving. Een passend Afrikaans spreekwoord is dan:

“Elke rivier het sy bocht.”

Iedereen heeft zijn uitdagingen of moeilijke tijden. Ieders levenspad heeft zijn eigen unieke uitdagingen. Net zoals rivieren hun bochten, heeft elk leven zijn ups en downs. Het spreekwoord erkent de uitdaging, maar suggereert ook dat je er doorheen kan navigeren, net zoals een rivier zijn weg vindt ondanks de bochten.

Luistertip

In de Podcast Het Antwoord Op Alles gaan dertigers in gesprek met de bron van levenservaring in onze samenleving: de ouderen. Welke lessen kunnen zij leren? Wat zou jij hen meegeven?