Pensionado? Ontdek snel welk type jij bent

Pensionado? Ontdek snel welk type jij bent

Trek je in een camper de wereld rond, sta je elk weekend achter de bar bij de tennisclub of ga je het liefst met je kleinkinderen naar de kinderboerderij? Geen pensionado is hetzelfde. In welk profiel herken jij jezelf?

Grofweg zijn de gepensioneerden in te delen in vijf typen, die elk doen wat het beste bij hen past. Want als er iets is dat ze gemeenschappelijk hebben, is het wel dat ze doen wat ze leuk vinden. Precies zoals het hoort als je met pensioen bent. We zetten ze voor je op een rij:

pensionado: Grote genieter

1. Pensionado: de grote levensgenieter

Je hebt een camper of een tweede huis aan de Middellandse Zee, want jij weet één ding zeker: je gaat van je pensioen genieten met een grote G. Elke dag ben je wel op een ander terrasje te vinden, je neemt uren de tijd voor de krant en gaat het liefst kaarten of golfen met je vrienden. Met je partner bezoek je graag musea, maar ga je er ook vaak op uit met de elektrische fiets. Of was het alweer tijd voor vakantie?

Pensionado: oppas

2. De opgewekte oppas

Je bent dol op je kleinkinderen en zij vinden jou ook hun lievelingsoppas. Terwijl je kinderen aan hun carrière werken, geniet jij van hun kroost. Je neemt ze mee naar de kinderboerderij, gaat met ze naar de dierentuin en stopt ze stiekem vol met snoep en ijs dat ze van mama niet krijgen. Want dat doen oppasoma’s en -opa’s. Zonder morren verschoon je hun luiers en leg je ze in bed. En als het vrijdag is, kijk je al weer uit naar een nieuwe week vol kinderlachjes en stoeipartijtjes.

Enthousiaste doorwerker

3. De enthousiaste doorwerker

Je hebt zo lang zo hard gewerkt, dat je het werkende leven niet zomaar los kunt laten. En dus ploeter je rustig door. Dit type pensionado is fit, actief en steekt graag de handen uit de mouwen. Op de bank zitten is niets voor jou. Stiekem vind je dat maar geluier. Wel wil je werken op je eigen voorwaarden. Je werkt minder uren en kiest voor een baan met minder werkdruk. Want doorwerken is goed, maar het moet wel leuk blijven.

Oppervrijwilliger

4. Pensionado: de oppervrijwilliger

Elke sportclub of voedselbank is dolblij met de oppervrijwilliger. Met veel plezier ben je de voorzitter van de biljartvereniging, sta je eten uit te delen of laat je de hond van de buren uit. Je vindt bijna alles leuk als het maar gezellig is en nut heeft. Je doet niets liever dan op vele manieren je steentje bijdragen en ondertussen lekker babbelen met je medevrijwilligers. Soms zak je vermoeid op de bank en denk je: pensioen? Ik heb veel te veel te doen.

ZZP - ondernemer

5. De gepassioneerde ZZP’er

Je maakte vroeger al graag zelf de kleding voor je kinderen, ontwierp je eigen meubels of repareerde de auto van de buurman, maar pas nu heb je eindelijk tijd om van je hobby je werk te maken. Zodra je met pensioen bent, meld je je bij de Kamer van Koophandel, je bouwt een website en dan ben je zomaar begonnen met je eigen bedrijf. En met al je wijsheid en ervaring zou het nog wel eens een groot succes kunnen worden ook.

En: wat voor pensionado ben jij? Waarin herken je jezelf het meest?