5 tips om gezond van je pensioen te genieten

5 tips om gezond van je pensioen te genieten

Je pensioen is vooral leuk als je daar in goede gezondheid van kunt genieten. Alleen dan kun je optimaal genieten van alle mogelijkheden die de pensioentijd je biedt. Waar met pensioen gaan kansen biedt om te werken aan je gezondheid, liggen er ook gevaren op de loer. Zelf verantwoordelijk zijn voor je dagindeling kan ook zorgen voor inactiviteit, omdat je niet meer elke dag naar je werk hoeft. Wij geven je enkele handige tips om gezond van je pensioen te genieten.

Een gezonde leefstijl is je hele leven belangrijk. Wie er vroeg mee begint, zal een positief effect merken in het latere leven. Als je gewend bent gezond te leven, zul je minder moeite hebben om dat aan te houden zodra je met pensioen gaat. Voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep is een gezonde levensstijl zelfs nog belangrijker. Als je dan ineens stil komen te zitten, dan heeft dat een extra negatief effect op de gezondheid. Doordat je vaak wel je eetpatroon behoudt, maar een stuk minder beweegt zullen de kilo’s er aan vliegen.

Meer tijd voor gezondheid
Het voordeel is dat je na je pensionering meer tijd overhebt om gezonder te leven. Dat doe je via activiteiten en je voedingspatroon. Dit zijn vijf tips om gezond te blijven, voor én na je pensioen.

1) Blijf regelmatig bewegen

Je hoeft niet meteen te gaan hardlopen of krachttraining te doen om gezond bezig te zijn. Een rondje wandelen, een uurtje tuinieren of een keertje zwemmen is ook al bewegen. De richtlijn is een half uur bewegen per dag. Dus dat kan ook gewoon een wandeling naar de supermarkt zijn, of een fietstocht naar de (klein)kinderen.Vind je het moeilijk om jezelf ertoe te zetten? Een maatje heb je zo gevonden: je bent niet de enige 65-plusser die fit wil blijven. Samen is het leuker en makkelijker. Misschien ken je al wel iemand die je sportmaatje wil worden, dan heb je een stok achter de deur. Kijk anders of er ook sportklasjes in jouw omgeving zijn. Zo zijn er roeiteams voor 65-plussers, maar ook yoga of aquarobics voor senioren.

2) Word (iets) actiever

Zit je veel stil, bijvoorbeeld achter de computer? Het kan geen kwaad om eens kritisch naar je dagindeling te kijken: stel eens een lijstje op van actieve en inactieve tijd. Maak dan kleine stapjes. Kies er bijvoorbeeld voor om een half tv-kijken in te ruilen voor een half uur naar buiten. Inactieve tijd inruilen voor actieve tijd is een mooi begin van een gezonder leven.

3) Vezels, vezels, vezels

Via je voedingspatroon kun je ook fitter blijven. Vooral vezels zijn een essentieel onderdeel van een gezonde voeding. Ze helpen je darmflora gezond te blijven. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte en verkleinen daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Vezels zorgen ook voor een verzadigd gevoel, dus je hebt minder snel weer een hongergevoel en daarmee trek in eten.

Het advies is om dagelijkse 30 (vrouwen) tot 40 gram (mannen) vezels te eten. Dat haal je al door wat kleine aanpassingen te doen in je voeding. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, of volkoren pasta in plaats van witte pasta. En kies voor volkoren brood in plaats van wit. Ook groente en fruit horen bij een vezelrijke keuze. Met name peulvruchten zijn erg vezelrijk, maar ook broccoli en wortelen kun je op het menu zetten. Wil je meer weten over een vezelrijke leefstijl, neem dan eens een kijkje op de website hoegezondisjouwbuik.nl van de Maag Lever Darm Stichting.

4) Balans en variatie

De schijf van vijf blijft een goede leidraad, ook na je pensioen. Door die aan te houden krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Let op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Veel producten bevatten meer suiker dan je denkt, zoals vruchtensap, zoet broodbeleg of kant-en-klare sauzen. Het kan geen kwaad om af en toe eens te zondigen, maar zorg voor balans en variatie in je voeding. En kook bij voorkeur met pure, onbewerkte producten.

5) Train je brein

Ook je brein moet in beweging blijven. Zie het als sporten. Als je van de één op de andere dag stopt met sporten, raak je razendsnel uit vorm. Dat geldt ook voor je brein.

Blijf dus actief. Dat kan al door elke dag een kruiswoordpuzzel te doen. Maar het is misschien net zo leuk om eens naar een debatavond te gaan of een lezing te volgen. Ga een potje schaken of meld je aan voor een quiz in de buurt. Laat die hersenen maar kraken.