5 tips om sociale contacten op te doen na je pensioen

5 tips om sociale contacten op te doen na je pensioen

Jippie, je bent met pensioen! Hoezeer je er misschien ook naar uitkeek. Je kunt het dagelijkse contact met je collega's best wel eens missen.

5 tips om sociale contacten op te doen na je pensioen

Je bent net met pensioen. Opgewekt begin je aan een nieuwe week, een week zonder mensen met wie je gaat samenwerken, aan wie je advies vraagt of met wie je een kletspraatje maakt bij de koffieautomaat. Zeker wanneer je partner nog werkt of als je alleen bent, kan dat soms best eenzaam zijn.

Je hebt heus genoeg mensen om je heen: kinderen, kleinkinderen, broers of zussen, enkele goede vrienden, maar toch zijn de dagen soms erg stil. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. We geven hier een aantal tips:

1) Je directe omgeving

Zo op het eerste gezicht lijkt iedereen druk en niet geïnteresseerd in contact, maar neem je sociale omgeving maar eens nader onder de loep en je zult zien dat er meer mensen zijn als jij. Sommigen zijn eveneens net met pensioen, anderen doen een hobby waar ze wel wat gezelschap bij kunnen gebruiken. Schroom ook niet om iets verder te kijken en bijvoorbeeld via Facebook oude vrienden op te sporen.

2) Een clubje in de buurt

Weet dat je lang niet de enige bent die met pensioen is. In je nabije omgeving zijn er een heleboel mensen die net als jij veel tijd hebben en die tijd graag prettig invullen. Zo zijn er in de buurt vaak kookclubjes, gemeenschappelijke tuinen, leesclubs of wandelgroepen. Kies wat bij je past en sluit je aan. Voor je het weet kom je tijd tekort om al je sociale contacten te onderhouden.

3) Daten

Bij datingsites denk je natuurlijk vooral aan de zoektocht naar een nieuwe geliefde, maar er zijn ook sites voor mensen die sociale contacten zoeken. Je kunt je daar vaak kosteloos voor aanmelden. Er zijn sites die zich specifiek richten op ouderen die nieuwe mensen willen leren kennen. Meld je aan en kijk of er een leuke match uitkomt

4) Vrijwilligerswerk

Het nuttige met het aangename verenigen? Ga dan vrijwilligerswerk doen. Je doet zo niet alleen iets goeds voor de samenleving, je ontmoet ook gelijkgestemden. Niets werkt zo verbindend als samen werken aan een mooi doel. Je kunt na je werk met de andere vrijwilligers een borrel drinken of een hapje gaan eten. Zo zijn nieuwe vrienden zo gemaakt.

5) Samen sporten

Juist op latere leeftijd is het belangrijk om te blijven bewegen en waarom zou je dat in je eentje doen? Kies een sport die je prettig vindt en meld je aan bij een club. Ga je bijvoorbeeld tennissen dan zijn er speciale seniorenochtenden waarop je elkaar kunt leren kennen terwijl je een balletje slaat. Ook zijn er groepslessen in de sportschool die gericht zijn op ouderen. Het is de ideale manier om fit te blijven én mensen te leren kennen.

Heb jij nog een goede tip om te delen? Praat mee op onze Facebookpagina.