6 boekentips met pensionado’s in de hoofdrol

6 boekentips met pensionado’s in de hoofdrol

Wat is er fijner dan jezelf te verliezen in een boek. Warm bij het haardvuur of relaxend op het strand; een boek betekent genieten. Misschien lees je wel het liefst boeken waar je iets van kunt leren of waar je jezelf in herkent. Daarom hebben wij enkele boeken gezocht waarin de pensionado de hoofdrol speelt. Wil je hier een boek aan toevoegen? Laat het ons weten!

Pensioen in het buitenland

Als het buiten guur is, lees dan het boek Pensionado’s. Dit boek neemt je mee naar het warme Spanje! Vijf jeugdvrienden krijgen op een confronterende manier te maken met het gepensioneerde leven én met elkaar. Lees hoe de relaties op scherp worden gezet en hoe levensstijlen veranderen. Accepteer jij je nieuwe levensfase? 

In Leopold volg je het leven van de gepensioneerde Leopold. Zijn pensioenplan: genieten met zijn vrouw in Spanje. Maar ze overlijdt onverwachts. Hij besluit alsnog te gaan en vlucht halsoverkop naar Spanje om er een nieuw leven te beginnen. Hoe vergaat het Leopold daar? 

Initiatief nemen

In Gaan, ging, gegaan lees het je verhaal van Richard. Hij probeert grip te krijgen op zijn nieuwe leven. Hij moet wennen aan de tijd die hij ineens heeft. En wat voor betekenis heeft zijn succesvolle carrière nog nu hij niet meer werkt? Hij moet zien om te gaan met zijn eenzaamheid en isolement. Geconfronteerd met de verhalen over de stroom vluchtelingen in de kranten en op de televisie, zoekt hij op een goed moment contact met een aantal Afrikaanse jongemannen die in het centrum van de stad hun tenten hebben opgeslagen. Hoe gaan zij om met de enorme veranderingen in hun leven? Lees hoe hij het tij weet te keren en kiest voor een leven vol uitdaging en nut.

Een onlangs uitgebracht boek is dat van Jaap Kranenborg ‘De ongroening van een eerstejaars gepensioneerde’ en vertelt over het eerste roerige pensioenjaar van Maarten. Nadat hij de eerste weken heeft genoten van het ‘vakantiegevoel’ beginnen daarna toch de doemgedachten te komen. Na veel vallen en opstaan begint hij na een jaar toch een nieuwe structuur te ontdekken. En die is zo slecht nog niet!

Pensionado’s: Het leven van alledag

Lees hoe alledaagse dingen bijzonder worden! Haring op de Dag des Heren gaat over het leven van alledag. Het leven van deze gepensioneerde man is heerlijk gewoon, gebracht met een vleugje humor. 

Een alom bekend boek dat hier ook zeker niet mag ontbreken is het geheime dagboek van Hendrik Groen. Hij mag dan oud zijn, maar hij is nog lang niet dood. In luchtige, maar vooral ook openhartige dagboekfragmenten neemt Hendrik je een jaar lang mee in zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Met alle ups en downs die daar bij horen.

Over een fijne pensioentijd

Youp van ‘t Hek heeft samen met Marije Tolman een prentenboek gemaakt voor ‘pensionado’s die zich door het laatste stukje leven moeten worstelen’. Het boek draagt de titel Een zee van tijd. Youp had zelf ‘onbeduidend veel plezier’ bij het maken van het boek. Het is een goede voorbereiding op zijn eigen naderende pensioen als cabaretier, zou je zeggen. Een boek met rauwe randen dat natuurlijk vol humor zit.

Lezen is ontspannen en brengt nieuwe inzichten. Wil je meer lezen over hoe anderen hun pensioen invulling geven? Lees hier de verhalen van Margie, Theo & Kirsten en vele anderen!