65plus korting: de voordelen op een rij

65plus korting: de voordelen op een rij

Boven de 65 lacht het leven je eigenlijk alleen maar toe. Langzaamaan ga je minder werken, je kinderen staan op eigen benen en je hebt alle vrijheid van de wereld. Er is maar één ding leuker dan met je partner samen op pad en dat is samen op pad mét 65plus-korting. Of je nu een dagje uit gaat, de bus neemt of een hotelletje boekt, je ontvangt regelmatig op grond van je leeftijd een leuke korting. Leef Je Pensioen zet op een rij wat de belangrijkste 65plus voordeeltjes zijn.

65plus korting: een overzicht

Trein

In principe heeft de NS geen echte voordeelkaart voor senioren. Wel heeft de NS andere abonnementen die je kunt afsluiten om op bepaalde dagen korting te krijgen. Zoals 40% korting in het weekend met het weekendvoordeelabonnement. Of korting op de feestdagen om juist die dagen op familiebezoek te gaan. Ook heeft de NS haar klassieke abonnementen.

Als 60plusser had je bij je voordeelurenkaart ook altijd recht op zeven gratis reisdagen voor 24,50 euro. Één dag daarvan mag je besteden wanneer je wil. De overige zes zijn alleen om de twee maanden te gebruiken. Als je bedenkt dat je normaal nauwelijks een retourtje koopt voor 24,50 euro dan is dit toch een aardige seniorenkorting. Let op dat het voordeelurenabonnement inmiddels niet meer te verkrijgen is, dus deze keuzekorting zal tevens vervallen.

65plus-korting in bus, tram en metro

In bus, tram of metro ontvang je meer voordeel. Als 65plusser reis je met 34 procent korting. Dat geldt ook voor een netabonnement, waarmee je een maand of jaar kunt reizen. Het is wel belangrijk dat je een ov-chipkaart hebt met naam en pasfoto erop. De vervoersmaatschappij registreert zo automatisch bij het inchecken dat je boven de 65 bent en verrekent de korting direct.

Musea

De tijd dat je als oudere flink kon profiteren van goedkope musea is voorbij. Ook voor de Museumjaarkaart betaal je net als andere volwassenen 64,90 euro per jaar. Dan kun je wel meer dan 400 Nederlandse musea gratis bezoeken. Verder zijn er ongeveer 80 musea in Nederland die een gereduceerd tarief rekenen voor 65plussers. Heel groot is de korting niet en bovendien doen de grootste musea meestal niet aan voordeel voor ouderen.

Bioscoop

In de bioscoop profiteer je van meer korting. Vaak betaal je een of twee euro minder voor een normaal entreekaartje. Pathé heeft bovendien een speciale 50plus bios. Meestal kun je dan op dinsdagmiddag voor 8 euro (dus met 20 procent korting) een film kijken. Je krijgt dan gratis een kopje koffie of thee met wat lekkers. Heerlijk toch, om op een druilerige dinsdagmiddag met je partner of vriend(in) de bioscoop in te duiken? Iedere twee weken draait er een nieuwe film.

Pretparken

Bij de Efteling ontvang je 2 euro korting als je je ticket online koopt. Voor 60plussers geldt die korting ook aan de balie. Op het jaarabonnement krijg je meer korting: je betaalt niet 199 maar 185 euro als je ouder bent dan 60. Bij Avonturenpark Hellendoorn mogen opa en oma gratis mee als je een familiepas aanschaft voor een jaar. Wil je naar pretpark Drievliet dan mag je als 55plusser voor 18,25 euro naar binnen in plaats van 24,50 euro en op woensdagmiddag vanaf 12 uur is de toegang gratis. Een snelle rondgang langs een aantal andere parken leert dat er voor ouderen niet of nauwelijks korting is. Wel krijg je een paar euro voordeel als je online boekt in plaats van aan de balie.

Hotels

Er zijn niet veel hotels die korting geven aan ouderen. Wel krijgen 62plussers 15 procent korting bij Marriott-hotels en de Golden Tulipketen geeft 10 procent korting voor mensen boven de 62. Bij andere hotels is het afhankelijk van de boekingsdatum en beschikbaarheid of je als oudere voordeel ontvangt.

Vakantieparken

Bij vakantieparken ben je beter af. Iedereen vanaf 55 jaar krijgt bij Center Parcs 20 procent korting. Wie boven de 50 is kan bij RCN gratis een kortingspas aanvragen. In Franse en Nederlandse vakantieparken ontvang je dan 5 tot 20 procent korting. Sunparks biedt dan weer 20 procent korting mits je minimaal twee maanden van tevoren reserveert. Beekse Bergen geeft ook 20 procent korting voor 55plussers. Deze voordelen zijn echter afhankelijk van de tijd van het jaar en de beschikbaarheid.

Dierentuinen

Bij de meeste dierentuinen zijn de kortingen afgeschaft. Bij Wildlands in Emmen krijgen 65plussers nog 1,50 korting, dierenpark Amersfoort rekent een normaal tarief. Ook Blijdorp en Artis geven geen kortingen meer, al is een jaarabonnement bij Artis nog 4,50 euro goedkoper voor 65plussers.

Bibliotheken

Veel bibliotheken hanteren een gereduceerd tarief voor senioren. De voorwaarden voor 65plus korting verschillen sterk per bieb, maar het voordeel kan oplopen tot 15 euro voor een jaarabonnement.

Zo zie je dat er nog tal van kortingen zijn voor senioren. Soms moet je even de website van de betreffende organisatie uitpluizen om erachter te komen hoe groot je voordeel precies is en wat de voorwaarden zijn, maar als je er goed op let, ben je op veel plaatsen toch net wat goedkoper uit. Ook krijgen we vaak vragen over de 65plus pas. Of deze nog bestaat.