65plus pas: alles wat je moet weten

65plus pas: alles wat je moet weten

Het was een van de leuke voordeeltjes van 65 worden: de 65plus-pas. Die bestaat helaas niet meer. Dat wil niet zeggen dat je als 65-plusser niet meer kunt profiteren van talloze kortingen. Van Center Parcs tot de bioscoop en van het openbaar vervoer tot musea, als oudere betaal je nog steeds op veel plaatsen een gereduceerd tarief.

Waar is de 65plus-pas gebleven?

Tot 2005 kreeg iedereen die 65 jaar werd de 65plus-pas. Daarmee kon je bewijzen dat je 65 jaar was en dus recht had op allerlei kortingen. Die pas bestaat officieel niet meer. De reden is simpel: sinds 2005 geldt een wettelijke identificatieplicht. Dat wil zeggen dat iedereen verplicht is een paspoort of rijbewijs op zak te hebben. Je hebt dus geen apart pasje meer nodig om aan te tonen dat je 65 jaar of ouder bent.

De 65plus-pas is daarmee overbodig geworden. Dat is maar beter ook, want anders zou je onnodig kosten maken om de 65plus-pas aan te schaffen, terwijl anderen dezelfde korting krijgen als ze hun paspoort laten zien. Om dit te vermijden is de pas dus in zijn geheel afgeschaft.

Hoe weet ik dan of ik korting ontvang als 65plusser?

Zoals gezegd is het voldoende om je paspoort of rijbewijs te laten zien bij bijvoorbeeld de receptie van een museum, maar hoe weet je nu van tevoren of en hoeveel korting je krijgt? Dat is inderdaad iets lastiger te achterhalen. Een compleet overzicht is er niet. Als je van plan bent om naar de bioscoop te gaan of naar een dierentuin dan kun je het beste even op de website kijken of er kortingen gelden voor ouderen.

Soms wordt de korting automatisch verrekend. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke ov-chipkaart hebt dan weten vervoersmaatschappijen dat je 65 bent geworden. Bij bus, tram en metro krijg je dan automatisch 34 procent korting.

Is 65plus-korting niet meer van deze tijd?

Er gaan steeds meer geluiden op om seniorenkortingen af te schaffen. Veel jongere mensen vinden dat ouderen met vaak een ruim pensioen best het volledige tarief kunnen betalen. Zo zei hoogleraar sociaal zekerheidsrecht professor Gijsbert Vonk van de Rijksuniversiteit Groningen onlangs nog dat de kortingen voor senioren vaak ten laste komen van de jongeren en jonge gezinnen.

Uit onderzoek blijkt ook dat juist ouderen met een hoger inkomen gebruikmaken van de kortingen en niet de armere senioren voor wie de voordeeltjes bedoeld zijn. In combinatie met de toenemende vergrijzing is dat voor onder meer de NS reden geweest om de korting grotendeels af te schaffen.

Daar staat tegenover dat lang niet alle ouderen het zo breed hebben en de kortingen vaak net een reden zijn om juist wel gebruik te maken van een bepaalde voorziening. Gelukkig zijn er genoeg instanties en organisaties die nog wel degelijk een leuk voordeeltje hebben voor de oudere bezoeker.

Waar krijg ik nog wel 65plus-korting?

Die 65plus-pas hoef je niet helemaal te missen. Er zijn nog genoeg kortingen voor wie met pensioen is. We zetten de belangrijksten op een rij: De beste 65plus-voordeeltjes krijg je in bus, tram en metro. Daar reis je, zoals gezegd, automatisch met 34 procent korting als je een gepersonaliseerde ov-chipkaart hebt.

Verder heeft Pathé een leuke actie voor 50plussers. Die kunnen op dinsdagmiddag met 20 procent korting plus gratis kopje koffie naar de film. Musea hanteren nauwelijks gereduceerde tarieven voor ouderen.

De beste zet is om een Museumjaarkaart aan te schaffen voor 75,- euro. Dierentuinen en pretparken geven over het algemeen enkel seniorenkorting op hun jaarabonnementen. Bibliotheken bieden juist wel vaak weer forse kortingen op hun lidmaatschap. Ook sommige hotels en vakantieparken (vooral Center Parcs) geven mooie voordelen aan ouderen.

Omdat de kortingen sterk verschillen per park, organisatie of instantie is het raadzaam om op de betreffende websites te kijken hoe groot het voordeel precies is