7 ingrediënten van een succesvolle dag

7 ingrediënten van een succesvolle dag

Lichamelijk en mentaal fit blijven, het zijn twee essentiële factoren om optimaal te kunnen genieten van je pensioentijd. Als richtlijn voor gezonde voeding kennen we de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar nu is daar ook de variant bijgekomen voor een gezonde geest; ‘The Healthy Mind platter (gezonde geest menu)!

Twee Amerikaanse geleerden komen met een variant: The Healthy Mind Platter. Oftewel, het ideale ‘dieet’ voor onze hersenen. Op dit virtuele bord presenteren ze zeven activiteiten die niet mogen ontbreken in onze dag. Want als we ze allemaal een plekje geven, krijgt ons brein het beste wat we hebben.

Slapen

“Slaapgebrek kan dodelijker zijn dan voedselgebrek”.  Met deze oneliner vatten de wetenschappers het belang van slaap samen. Ons lichaam heeft slaap nodig om ons fysiek en emotioneel weer in balans te brengen. Wees je dus bewust van de slaapbehoefte van je lichaam. En houd er rekening mee!

Spelen

Van spelen worden we blij. Ook als we al met pensioen zijn. Ons lichaam maakt dan dopamine aan. Dopamine versterkt onze hersenen. We worden er creatief van en het verbetert ons geheugen! Dus stel jezelf de vraag: wat ga jij vandaag doen om plezier te maken?

Stilstaan

Een moment in de dag waarop even niets moet of hoeft. Je kunt spontaan iets doen of helemaal geen geen plannen hebben. Zulke momenten gaan vaak vooraf aan goede inzichten. Ook ga je er betere beslissingen door nemen. Af en toe gewoon even ‘uit’ gaan, is dus heel nuttig!

Reflectie

Neem elke dag een momentje om te reflecteren. Beschouw het als tijd voor jezelf. Sta bijvoorbeeld even stil bij hoe je je voelt, welke gedachten en gevoelens je hebt, wat je intenties zijn. Geef aandacht aan je innerlijke leven. Het maakt je zelfbewuster en geeft je meer rust. 

Socializen

Maak elke dag contact met anderen. Dit kan in verschillende situaties verschillende voordelen hebben. Je kunt emoties delen en troost krijgen, wanneer nodig. Ook kun je praktische informatie uitwisselen. Uit contact met anderen halen mensen ook zelfrespect en een mate van kalmte (anti-stress).  Plus, je gaat er fysiek ook op vooruit!

Misschien voel je je als kersverse pensionado wel eenzaam. Doe actief moeite om nieuwe contacten aan te gaan. Het is echt de moeite waard! Voor wat goede tips neem je even een kijkje in ons eerdere artikel.

Sporten

Van sporten worden niet alleen je spieren maar ook je hersenen sterker! Je wordt weerbaarder en leert makkelijker nieuwe dingen. De energie die je in sporten steekt, haal je er dubbel en dwars weer uit. Daarna voel je je namelijk energieker en blijer! 

Focustijd

De laatste activiteit is focustijd. Oftewel, je richt je op één taak. Dit is echte brain training, want je hebt hiervoor concentratie, zelfbeheersing en energie voor nodig. Je volledige aandacht geven aan iets, is een complex proces.

Dit kun je ook toepassen als met pensioen bent. Want stoppen met iets doen komt niet door te stoppen met werken. In die zin, blijf actief. Stel jezelf doelen, ga vrijwilligerswerk doen, pak een hobby op of start een nieuw project. Dit is goed voor je hersenen en geeft voldoening.

Blijf vooral genieten!

Het toepassen van de Healthy Mind Platter vraagt misschien verandering. Is het de moeite waard? Absoluut! Wees frivool en spontaan met het toepassen van deze elementen. Verheug je op een scherp brein en blijf vooral genieten van je pensioen. Want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.