In Amerika is 40% van de huisdierenbezitters een babyboomer. En dat is eigenlijk niet zo'n slecht idee als je naar de voordelen kijkt.
Zo gezond is een huisdier als je met pensioen bent
Komt je pensioendatum in zicht? Heb je dan weleens nagedacht over het nemen of lenen van een huisdier? In Amerika is bijna veertig procent van de eigenaren van een huisdier babyboomer. Niet zonder reden want regelmatig een blokje om met een hond, op de bank knuffelen met een kat of lekker kletsen tegen de parkiet heeft zijn voordelen. In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rij.
1) Gezelschap
Als het in de media over het pensioen gaat, dan gaat het vooral over de financiële kant van het verhaal, maar het pensioen is zoveel meer dan dat. Het is een levensgebeurtenis met veel impact op je emotionele gemoedsrust. Na de eerste wittebroodsweken van het pensioen kunnen sommige 65-plussers daarom een dip ervaren. Het pensioen blijkt dan niet helemaal te zijn wat men verwachtte door het gemis van het gezelschap van collega’s of door het wegvallen van geliefden. Niet verwonderlijk dus dat uit onderzoek blijkt dat huisdieren een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid van 65-plussers. Huisdieren voorkomen onder andere depressies doordat ze een deel van de leegte opvullen. Een onderzoek onder duizend mensen van 55 jaar en ouder liet zien dat zeventig procent van hen aangaf dat hun kat ze dagelijks aan het lachen maakte en dat het soms tot sociale interactie met het dier leidde. De band tussen huisdier en mens kan net zo sterk zijn als tussen twee mensen, blijkt uit een ander onderzoek. Huisdieren kunnen voor de pensionado dus een maatje vormen wat altijd beschikbaar is.
2) Meer sociaal contact
Naast dat het hebben van een huisdier tot een vorm van sociaal contact tussen mens en huisdier leidt, kan het mogelijkerwijs ook weer nieuwe contacten aantrekken. Als je bijvoorbeeld een wandeling met de hond maakt dan kom je in contact met andere hondeneigenaren en ook in de dierenwinkel kan je aan de praat raken als je verzorgingsproducten voor je kat haalt. Een huisdier is dus een gesprekspartner en kan daarnaast ook een gespreksonderwerp zijn met andere gesprekspartners.
3) Beweging
Waar beweging voor je pensionering belangrijk was, is dit het ook na je pensioen. Als je een hond neemt of leent, dan krijg je op een leuke manier op regelmatige basis beweging. Van vroeg in de ochtend tot de laatste uitlaatronde in de avond, door regen of kou, je hond zorgt ervoor dat je aan je dagelijkse beweging komt.
4) Activerend
Huisdieren zorgen ervoor dat je actief blijft. Zo dwingt een hond je om meerdere keren per dag de deur uit te gaan, maar ook andere huisdieren verlangen dat je zo nu en dan de deur uitgaat. Denk daarbij aan het halen van kattenbrokken, zaagsel voor het konijnenhok of speeltjes voor de kanarie. Op die manier zorgt een huisdier ervoor dat je onderdeel blijft van sociale activiteiten en dus betrokken blijft bij de wereld om je heen. Natuurlijk kan je denken dat een huisdier je deels ook bindt aan huis, want je kan toch niet zomaar meer even een tijdje weg? Maar er zijn tegenwoordig voldoende diensten en opasservices die je kunt inschakelen om tijdelijk voor je huisdier te zorgen. Als je niet een eigen huisdier neemt, maar een huisdier “leent” dan is dit probleem natuurlijk in mindere mate aanwezig. Voor een leuk initiatief hiervoor, kijk dan eens bij OOPOEH.
5) Routine
Sommige huisdieren kunnen ervoor zorgen dat je een routine behoudt nadat je stopt met werken. Waar je vroeger elke dag uit bed moest komen om te werken, valt dit weg op het moment dat je met pensioen gaat. Er is in principe geen reden om niet de hele dag in een pyjama in huis rond te hangen. Het ontbreekt aan een doel. Tenzij je zelf één of meerdere nieuwe doelen creëert. Een huisdier kan een motivatie zijn om ’s ochtends uit bed te komen. Als je te lang in je bed blijft liggen dan word je waarschijnlijk gewaakt door de kat die toch graag wat aandacht wil. En ook een hond heeft het nodig dat je een aantal momenten per dag actief bent. Op dagen dat je dus niet uit bed wil komen is je huisdier een motivatie om dat wel te doen.
6) Stressvermindering
65-plussers met een huisdier ervaren minder stress, dan leeftijdsgenoten zonder huisdier. Wat de reden hiervoor is kunnen onderzoekers niet exact zeggen. Het kan te maken hebben met de regelmatige wandelingen die je maakt met een hond, de warmte die je ontvangt van je kat of iets anders.
7) Nodig zijn
Misschien heb jij een huisdier “nodig”, maar een huisdier heeft jou ook “nodig”. Het beest in kwestie overleeft simpelweg niet zonder jouw zorgen. Het zorgen voor een ander levend wezen kan een enorme voldoening geven. In zekere zin is het ook een belofte aan jezelf. De belofte dat je betrokken blijft bij het leven omdat je betrokken bent bij het leven van een ander. Volgens sommigen is dit één van de positiefste beslissingen die je kan maken met het oog op de toekomst.
Heb jij een huisdier? En ervaar je hier ook de positieve effecten van? Laat je reactie achter onder deze blog of praat mee op Facebook.