7 tips om even helemaal weg te zijn tijdens je vakantie

7 tips om even helemaal weg te zijn tijdens je vakantie

Als je altijd vrij bent, kan het onderscheid tussen thuis en op vakantie zijn steeds minder groot worden. Het is natuurlijk heerlijk als het thuis aanvoelt als op vakantie. Maar wat als het andersom is? Dat op vakantie gaan een beetje ‘gewoon’ wordt. Zo geniet je tijdens je pensioen dubbel van vakantie.

De zomer is in aantocht en dat betekent voor de meeste mensen dat de vakantie weer in zicht is. Hoewel je als pensionado natuurlijk het hele jaar door weg kunt, heb je misschien een huisje of een rondreis in het buitenland geboekt. Of ga je er met de camper op uit. De meeste mensen hebben na hun pensioen meer tijd om op vakantie te gaan en staan ook na hun pensioen actief in het leven staan, kan je soms het gevoel hebben dat het dagelijks leven en vakantie in elkaar overgaan. Met deze tips krijg je dat echte vakantiegevoel.

1 Laat het los

Je kent het wel: zit je eindelijk op je strandstoel aan dat gedroomde baaitje, zit je toch nog aan die rekening te denken die je eigenlijk nog moest betalen. Je kunt het beste ontspannen als je je hoofd voor je met vakantie gaat even helemaal leeg maakt. Zorg er daarom voor dat je belangrijke zaken hebt afgerond.

2 Wees even niet bereikbaar

Misschien een overbodige tip, maar zet het internet op je smartphone uit. Natuurlijk wil je een beetje bereikbaar blijven voor familie of vrienden, maar op mailtjes die je herinneren aan het ritme van thuis zit je niet te wachten.

3 Aan het kortste eind

Uit onderzoek blijkt dat het ultieme genieten een hoogtepunt bereikt na 8 dagen. Hierna val je weer sneller terug in je oude patroon. Het nieuwe is eraf. Een wereldreis maakt dus niet perse gelukkiger. Voor een ontspannen vakantiegevoel ga je dus liever vaker op vakantie en dan minder lang.

4 Maak plannen voor je vakantie

Onvoorbereid op vakantie gaan, kan heerlijk zijn. Wie weet word je aangenaam verrast door hetgeen je vakantieland te bieden heeft. Toch heeft plannen maken voor je vakantie ook voordelen. Je bereidt je beter voor en benut de vakantietijd optimaal. Ook zorgt de periode van voorpret ervoor dat je langzaam naar je vakantie toeleeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen die bijna op vakantie gaan zich gelukkiger voelen.

5 Ontdek nieuwe plekken

In het leven thuis heb je je vaste ritme gevonden met de dagelijkse bezigheden, hobby’s of eventueel vrijwilligerswerk. Hoewel je niet meer ergens van negen tot vijf hoeft te zijn, kan zo’n ritme soms toch aanvoelen als een sleur. Doe daarom tijdens vakanties nieuwe indrukken op om jezelf weer even wakker te schudden. Dit kun je doen door naar een land te gaan waar je nog nooit bent geweest, door eens naar een ander klimaat te gaan of andere steden te bezoeken. Maar ook in eigen land valt volop nieuws te ontdekken. Er zijn wel steden of natuurgebieden waar je nog nooit bent geweest. Nieuwe indrukken opdoen, houdt je fris.

6 Sluit het knallend af

De herinneringen aan het einde van de vakantie blijven langer hangen dan die van het begin. Sluit je vakantie dus knallend af. Ontkurk een fantastische fles wijn, maak die avontuurlijke boottocht of ga zwemmen in dat exotische baaitje.

7 Terug op de vaste stek

Ben je na de reis weer thuis aangekomen? Houd het vakantiegevoel dan nog even vast. Plan nog even geen afspraken voor na je vakantie en laat de dagelijkse klusjes even liggen. Doe de dingen die je tijdens je vakantie ook deed. Samen een wijntje drinken buiten of uitgebreid koken. Of neem de tijd om in de buurt naar een onbekende plek te gaan om iets te bekijken. Foto’s bekijken en ervaringen delen houden de vakantie nog lang levend.