7 Tips om je pensioen in te vullen

7 Tips om je pensioen in te vullen

Met pensioen en dan? Na een paar weken rust is het toch verstandig om na te denken wat jij wilt gaan doen met je pensioen. Wij geven enkele tips.

Pensioen invullen; 7 tips

Eens komt de dag dat je met pensioen gaat. Sommige mensen kijken er naar uit, terwijl anderen graag zouden blijven werken. Maar als het zover is kun je maar beter zorgen dat het een prachtige tijd wordt. Hoe ga jij je pensioen invullen?

Pensioentips

Het is echter niet gemakkelijk om op de eerste dag van je pensioen al te weten waar jij gelukkig van wordt en hoe jij deze periode wilt invullen. Met vakantie gaan is bijvoorbeeld leuk, maar je kent het alleen als onderbreking van je werk. Hoe zit het nu je niet meer werkt? We hebben een aantal kleine, maar praktische ideeën voor jou op een rij gezet om het met pensioen gaan wat makkelijker te maken:

  • Denk na of er dingen zijn die je altijd al eens hebt willen doen, maar waar het nog nooit van is gekomen. Daar heb je nu de tijd voor! Stel een wensenlijst (bucketlist) samen van deze dingen en maak een plan om ze te verwezenlijken. Dit kan van alles zijn: een reis, een luchtballonvaart, een nieuwe hobby, een bijzondere wandeling of nieuwe sport.
  • Misschien heb je kleinkinderen en zou je ze nu je met pensioen bent vaker willen zien. Plan eens in de maand een gezellige dag in om samen iets te ondernemen. Is dat nog niet genoeg? Overleg of het mogelijk is om een oppasdag te krijgen.
  • Zorg dat je fit blijft en kies, als je dat nog niet gedaan hebt, voor een leuke sport. Tijdens het sporten maak je het geluksstofje endorfine aan en je ontmoet bovendien nieuwe mensen.
  • Nu je met pensioen bent kun je vaker op vakantie en je kunt bovendien zelf bepalen wanneer en hoe lang je gaat. Misschien droomde jij er altijd al van een verre reis te maken, daar heb je nu de kans voor! Maar ook als je minder budget hebt kun je er heerlijk op uit trekken in Nederland. Maak een mooie fietstocht of bezoek een stad die je nog niet kent.
  • Geniet van het thuis zijn. Ga lekker in de zon zitten, een blokje om met de hond (of de hond van de buren), pak er een boek of krant bij of nodig de buren die je nog niet kent eens uit voor een kopje koffie. En misschien moet er wel veel gebeuren in huis of in de tuin. Je hebt nu de tijd om dit rust aan te pakken.
  • Vind jij werken nog steeds leuk? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou. Bedenk wel dat vrijwilligerswerk niet betekent dat het vrijblijvend is. Er wordt op je gerekend, dus bedenk vooraf goed hoeveel tijd je er in wil steken en wat voor vrijwilligerswerk bij je past.
  • Last but not least. Bespreek de veranderingen en jouw plannen met je partner. Je partner heeft misschien nog aanvullingen op jouw ideeën en kent je misschien nog beter dan jijzelf. Bovendien, nu je vaker thuis bent zullen er ook dingen wijzigen in jullie gezamenlijke ritme. Zorg ook (of vooral) in deze nieuwe fase dat jullie hetzelfde denken over de invulling van je pensioen.

Hoe ga jij je pensioen invullen? Heb jij nog meer nuttige tips? Deel ze gerust hieronder. Benieuwd naar wat anderen doen, neem dan een kijkje bij de inspiratieverhalen op Leef Je Pensioen of de oproepen voor vrijwilligerswerk