8 geweldige dingen aan met pensioen zijn

8 geweldige dingen aan met pensioen zijn

Ga je binnenkort met pensioen? Dan ga je een ontzettend mooie periode tegemoet. In dit artikel vertellen wij jou wat er geweldig is aan deze nieuwe levensfase. We zetten de acht voordelen van het pensioen op een rij!

1. Vrijheid

Als ik de tijd had, dan ga ik… Hoe vaak heb je dat tijdens je werkende leven gedacht? Als je stopt met werken dan heb je opeens alle tijd. Dan kun je dat doen waar het voorheen niet van kwam. Hobby’s waarvoor je te weinig tijd had, kun je oppakken. Reizen waarvan je droomde kun je maken. En vrienden die je te weinig sprak, kun je nu zien. De vrijheid die je krijgt als je stopt met werken, is een kans om zaken opnieuw te regelen.

2. Geen prestatiedruk

Werken is presteren. Je moet doelen halen, streeft naar telkens een betere functie en wordt gedwongen mee te rennen in de werk-wedstrijd. Als je stopt met werken valt deze druk weg. Het maakt niet meer uit of je promotie maakt of niet. Je hoeft niet meer te voldoen aan bepaalde targets en hebt geen last van deadlines. Wat gepensioneerden het meeste waarderen aan hun pensioen is het feit dat ze vrij zijn van stress.

3. Tijd om niets te doen

De nadruk ligt vaak op wat je gaat doen na je pensioen. Maar het kan ook fijn om juist niets te doen. Om gewoon in de tuin te zitten en de zon op je gezicht te voelen. Of om te genieten van het uitzicht van je woning en gewoon even te dagdromen.

4. Leef je droom

Bijna iedereen loopt rond met een stiekeme droom. Misschien is het een boek dat je nog wilt schrijven, een reis die je wilt maken of een hobbyproject dat je wilt starten. Al die dromen waar het de afgelopen jaren niet van kwam of maar half, kun je nu realiseren.

5. Onbeperkt

Als je werkt dan word je in zekere zin beperkt in dat wat je wil doen. Je moet doen wat je baas van je verwacht of voldoen aan de verwachtingen van je klanten. Op het moment dat je met pensioen gaat kun je doen wat jij wil. Dat betekent dat je iets kan gaan doen, maar ook dat je juist niets kan gaan doen.

6. Nieuwe ervaringen

Wat wilde je vroeger worden? Heb jij je droom gevolgd of ben je iets gaan studeren dat financiële zekerheid zou brengen? Als de financiële noodzaak om te werken wegvalt, kun je alsnog jouw hart volgen. Je kunt jezelf ontwikkelen op gebieden die je interessant vindt. En daarbij hoef je geen rekening te houden met of die ontwikkeling je financieel ook wat oplevert.

7. Werken voor plezier

Gepensioneerden die na hun pensioen blijven werken, doen dat vaak omdat dit hen plezier geeft. De financiële prikkel is niet de voornaamste motivatie om te blijven werken, maar het feit dat gepensioneerden actief willen blijven na hun pensioen. Werken na je pensioen ervaren zij daarnaast als minder stressvol, omdat er geen sprake meer is van prestatiedruk. Daarnaast ook omdat de functies en bijbehorende verantwoordelijkheden anders zijn.

8. Betere gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat met pensioen gaan goed is voor je gezondheid. Doordat je onder andere minder stress ervaart gaat je gezondheid vooruit. Ook de afname van de fysieke belasting van een baan, zorgt vaak dat de gezondheid verbetert.