Als je je pensioentijd ziet als een grote vakantie dan moet je dit artikel vooral gaan lezen. Want hoewel het pensioen misschien een welverdiende jarenlange vakantie lijkt, kan je pensioen op die manier snel gaan vervelen
8 manieren om 18 te blijven na je pensionering
“Vakantie”, was dat het woord dat door je hoofd ging toen je dacht aan je pensioen? Eindelijk voldoende vrije tijd om te doen en laten wat ik wil? Niet meer elke dag naar werk en gewoon zelf mijn tijd indelen? Een beetje luieren, tot rust komen en vooral niet meer geleefd worden door een agenda? Eigenlijk alles doen wat tijdens je werkende leven niet kon? Het pensioen als absolute tegenhanger van je carrière? Als dat het idee is wat je bij het pensioen hebt, dan moet je blijven lezen. Want hoewel het pensioen misschien een welverdiende vakantie van een fiks aantal jaren lijkt, kan je pensioen op die manier snel gaan vervelen. Daarom in dit artikel tips om actief te blijven tijdens je pensioen; acht leuke activiteiten waar je nu de tijd voor hebt!
1 Schrijf je biografie
Nu je met pensioen gaat, heb je de rust om de afgelopen jaren te overdenken. Wat heb je meegemaakt? Wat heb je geleerd? Hoe ben je geworden tot wie je nu bent? Het kan ontzettend leuk zijn om dit op papier te zetten. Op die manier kunnen je kinderen en kleinkinderen later teruglezen wat jij hebt meegemaakt. Dat is ook een fijne manier om je biografie op te schrijven. Door bijvoorbeeld dagelijks een brief te schrijven gericht aan hen. Je zou in elke brief een vraag centraal kunnen stellen en die beantwoorden. Op het internet zijn talloze prikkelende levensvragen te vinden die je (klein)kinderen een inkijkje kunnen geven in wie jij bent. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals “Welke plek vind je dat iedereen ten minste één maal zou moeten bezoeken voor ze sterven?”, “Heb je ooit gebeden voor veiligheid in een vliegtuig?” en“Als jouw leven verfilmd werd, welke momenten zouden er dan zeker in voorkomen?”. Daar in brieven elke keer een vraag te beantwoorden, hou je het werken aan een biografie voor jezelf overzichtelijk. Een valkuil bij het schrijven van een biografie zonder dergelijke structuur is namelijk dat je heel enthousiast begint maar uiteindelijk verzandt. Daarbij voorkom je ook dat je verhaal een “en toen en toen en toen”-opsomming wordt. Door vragen te beantwoorden kunnen je (klein)kinderen gewoon een keer een brief overslaan en juist die ene brief lezen die ze zo mooi vinden. Je voorkomt ook dat je levenswerk een open einde houdt.
2 Leer iets nieuws
Hoewel de collegebanken alweer enige tijd achter je liggen, betekent dat niet dat je te oud bent geworden om te leren. Als je stopt met werken is dat zelfs een uitgelezen moment om aan iets nieuws te beginnen, want echt uitgeleerd zijn we nooit. Je kan bijvoorbeeld je brein oefenen en een nieuwe taal leren, aan een volledige nieuwe studie beginnen of gewoon een cursus in het één of ander volgen.
3 Lees de boeken uit je boekenkast
Hoeveel van de boeken in jouw boekenkast heb je daadwerkelijk gelezen? En aan welke boeken ben je begonnen maar heb je nooit uitgelezen? Een handje vol? Geen één? Of juist heel veel. Je pensioen is de uitgelezen kans om door je boekenkast heen te lezen. En daarmee je literaire honger te stillen. Wie weet wat voor pareltjes je ontdekt. Als je het lastig vindt om alleen te lezen, dan kan je natuurlijk kijken of je een boekenclubje kan vinden waarbij je kan aansluiten. Dat is niet alleen een prettige stok achter de deur, maar een boekenclub geeft ook de mogelijkheid om dat wat je hebt gelezen nog eens te bespreken met een ander. Op die manier blijft een boek niet alleen beter hangen, maar de ander kan je ook wijzen op elementen in het verhaal die jou nog niet waren opgevallen.
4 Blijf in beweging
Als je je pensioen als vakantie ziet, dan is het risico dat je achterover gaat zitten en luieren. Maar dat moet je juist niet doen tijdens je pensionering. Juist na je 65e is beweging gezond om te kunnen genieten van je pensionering. Natuurlijk mag je wat rustiger aandoen en genieten, maar je lichaam helemaal tot stilstand brengen is onverstandig. Zeker als je bijvoorbeeld altijd een beroep hebt gehad waarbij je lichamelijk actief was. Dan kunnen de kilo’s eraan vliegen als je stil gaat zitten en hetzelfde voedingspatroon houdt. Maar onderschat ook niet je dagelijkse fietstochtje naar je kantoorbaan. Als je dit allemaal van de ene op de andere dag niet meer doet, dan is het belangrijk om een vervangende activiteit te zoeken. Je hoeft je niet meteen aan te melden voor de sportschool om de hoek. Je kan ook zoeken naar lichaamsbeweging die bij je past. Bijvoorbeeld dagelijks een wandeling maken naar de supermarkt of actief in de tuin werken. Belangrijk is dat je in ieder geval dertig minuten per dag beweegt. Ook na je pensionering.
5 Kook jezelf door je favoriete kookboek heen
Heb je alle recepten uit je favoriete kookboek al eens gemaakt? Of had je nooit echt de tijd om alles een keer uit te proberen? Heb je alle tijdrovende recepten voor het gemak over geslagen? Nu je overdag niet meer naar kantoor hoeft, heb je wel de tijd om eens culinair uit te pakken. Dus ga in de ochtend naar de markt om ingrediënten te koken,sta de rest van de dag in de keuken en genieten in de avond van een heerlijk nieuw recept. Je hoeft je favoriete kookboek natuurlijk niet in een maand tijd helemaal van kaft tot kaft hebben doorgewerkt. Je kan afspreken met jezelf één keer in de week, twee weken of maand een recept te bereiden
6 Maak je stamboom
Is het schrijven van je biografie niets, maar wil je wel dat er een stukje familiegeschiedenis op papier komt te staan? Dan is het maken van een stamboom iets voor jou. Duik in de archieven en ontdek wie er allemaal in de familie hebben gezeten. Wie was de vader van jouw opa? Hoeveel broers en zussen had hij eigenlijk? En wat is er nog meer bewaard van hem gebleven? Je kunt beginnen bij de geschiedenis die binnen de familie bewaard is gebleven, door bijvoorbeeld fotoboeken, brieven en dagboeken te bekijken en vervolgens ook een keertje een bezoek brengen aan een landelijk archief. Sommige van deze archieven zijn ook online in te zien. Op The European Library kan je bijvoorbeeld oude kranten doorzoeken door je achternaam in te tikken. Je krijgt dan automatisch een overzicht van alle kranten waarin jouw achternaam voorkomt. Soms zelf tot in de jaren 1700
7 Ga vrijwilligerswerk doen
Als je stopt met werken kan je al snel het gevoel overvallen dat je niet meer zinvol bent. Je draagt gevoelsmatig misschien niets meer bij aan de samenleving. Maar dat hoeft niet. Door na je pensionering te beginnen met vrijwilligerswerk kan je blijven bijdragen aan de maatschappij. Daarbij is vrijwilligerswerk vaak een mooie plek om sociale contacten te leggen. Zowel met andere vrijwilligers als met de mensen voor wie jij je inzet. Als je vrijwilligerswerk gaat doen kan je natuurlijk kiezen om iets te doen wat in het verlengde van je eerdere werk ligt, maar je kan ook besluiten iets nieuws te doen en op die manier je talenten te ontwikkelen.
8 Overweeg een tweede carrière
Hoewel voor veel mensen met pensioen gaan betekent dat ze stoppen met werken, worden tegelijkertijd veel mensen onrustig van die gedachte. Ze vinden werken veel te leuk, vinden het prettig om een extra zakcentje te verdienen of belangrijk om iets bij te dragen aan de samenleving.Een tweede carrière tijdens je pensioen is tegenwoordig helemaal niet meer zo ingewikkeld. Zo zijn er steeds meer mogelijkheden om te blijven werken bij je oude werkgever en zijn er uitzendbureaus die zich speciaal op 65-plussers richten. Hier kun je voor een aantal uur in de week werk vinden en op die manier bezig blijven als conciërge, chauffeur of receptioniste.