8 tips om invulling te geven aan je pensioen

8 tips om invulling te geven aan je pensioen

Stop je binnenkort met werken of ben je al met pensioen? Dan verandert er een heleboel. Structuur en dagelijkse werkzaamheden maken plaats voor veel vrije tijd. Heb je er al over nagedacht hoe je deze wilt invullen? En hoe je er nog meer voldoening uithaalt? Met deze 8 tips zorg je ervoor dat het een prachtige tijd wordt.

1. Meer tijd voor leuke hobby’s

Meer vrije tijd betekent eindelijk meer tijd voor leuke hobby’s. Er zijn vast dingen die je altijd al eens hebt willen doen, maar waar je nooit aan toe kwam. Zet het voor jezelf op een rijtje en kijk wat er bij jou in de omgeving te doen is. Denk bijvoorbeeld aan een sport of iets creatiefs zoals schilderen of beeldhouwen. Of misschien leg je wel een kleine wijngaard in je tuin aan of neem je twee kippen voor dagverse eitjes. De verhalen van andere gepensioneerden inspireren je ongetwijfeld.

2. Het ontmoeten van nieuwe mensen

Sociale contacten houden je jong en dynamisch. Soms ontmoet je door die nieuwe hobby mensen die net even anders in het leven staan. Een leuke manier om je horizon te verbreden. Maar vergeet ook je bestaande sociale kring niet. Het kan heel waardevol zijn om tijdens je pensioen in bestaande vriendschappen te investeren of verwaterde contacten weer op te zoeken.

3. Aandacht voor je leefstijl

Bewegen en gezond eten houden je fit en geven een goed gevoel. Tijdens het sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan. En samen met anderen sporten biedt volop gezelligheid. Gezonde voeding wordt steeds belangrijker. Juist als je ouder wordt. Je energiebehoefte neemt af en je behoefte aan gezonde bouwstoffen toe. Kijk of je gezonde en lekkere recepten kunt vinden die je energieniveau een boost geven.

4. Zoek voldoening in (vrijwilligers)werk

Kies je ervoor om gedeeltelijk door te werken na je pensioen? Kijk dan goed welke aspecten van je werk je het leukste vond en probeer daar gericht invulling aan te geven. Zo geeft werken veel voldoening. Vrijwilligerswerk is ook een mooie manier om je pensioentijd zinvol in te vullen. Er zijn legio mogelijkheden. Misschien wil je iets betekenen voor andere mensen, wil je met je handen werken of werk je graag met kinderen. Er is altijd wel iets dat bij je past.

5. Tijd voor uitjes en vakantie

De koffers zijn gepakt en je bent klaar om te vertrekken. Of je nu eindelijk die droomreis gaat maken of spontaan een weekendje Parijs pakt, nu je met pensioen bent heb je volop tijd om met vakantie te gaan. Koester dat gevoel van vrijheid. En om ‘even weg van huis zijn’ hoef je niet ver te reizen. Een stad in Nederland bezoeken waar je nog nooit bent geweest of een wandeling tijdens de avondschemering kunnen minstens zo speciaal zijn.

6. Genieten van thuis zijn

Geniet ook eens van lekker thuis zijn. Rustig opstaan, een krantje lezen in de zon of een fijne maaltijd bereiden. Uit de kleine dingen valt veel voldoening te halen. Of ligt er al heel lang een klusje te wachten? Dan is het fijn om hier eindelijk eens aan toe te komen. En erna te genieten van een opgeruimd huis.

7. Nieuwe dingen leren en ontdekken

Nieuwe dingen leren kan een leuke uitdaging zijn. En het houdt je geestelijk actief. Nu heb je eindelijk tijd voor die cursus of studie. Denk bijvoorbeeld aan een taalcursus of misschien wil je wel meubels leren maken of piano spelen. Bekijk bijvoorbeeld eens het interview met Peter, die inmiddels aan zijn 12e cursus is begonnen.

8. Dingen ondernemen met je partner

Ook je partner heeft misschien idee├źn voor de invulling van jullie pensioen. Er verandert het een en ander in jullie gezamenlijke ritme en je hebt de tijd om dingen samen te ondernemen. Overleg met elkaar wat jullie belangrijk vinden, wat je samen en wat je zelfstandig wilt doen. Met pensioen gaan doe je samen.

eZine tijd

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine