8 tips om je niet te vervelen als je met pensioen gaat

8 tips om je niet te vervelen als je met pensioen gaat

Met pensioen, de tijd van niets meer moeten en alleen maar mogen is aangebroken. In ieder geval de eerste weken zul je ongetwijfeld genieten van die lege agenda. Maar daarna kruipt er bij de meeste gepensioneerden toch het gevoel omhoog dat ze zin hebben om iets op te pakken.

Dat hoeft niet meteen iets groots en tijdrovends te zijn, maar het kan ook een eenmalige activiteit of een persoonlijk project zijn. Wat je ook wilt doen, het moet vooral passen bij jouw behoefte om je pensioen in te vullen. Geldt dat ook voor jou? Neem dan een kijkje bij onze 8 tips om je niet te vervelen.

1) Lees de boeken uit je boekenkast

Een goed gevulde boekenkast is een lust voor het oog. Maar of je ze allemaal hebt gelezen? Zijn er boeken waar je ooit wel in begonnen bent maar weer opzij hebt gelegd omdat je geen tijd had? Of zijn er boeken waar je überhaupt nooit aan ben begonnen?

Nu je met pensioen bent is dit het ideale moment om je boekenkast weer eens door te spitten en de niet gelezen exemplaren alsnog een kans te geven. Wie weet wat voor pareltjes je nog ontdekt! Wil je echt meer doen met het lezen van boeken, dan kun je eens onderzoeken of er misschien een boekenclubje in de omgeving is waar je je bij kunt aansluiten.

2) Biografie schrijven

Met je pensioen begint een hele nieuwe levensfase. Een periode waarin je meer tijd krijgt om na te denken. Reflecteren op je leven is iets dat daarbij ongetwijfeld hand in hand gaat. Wat heb je meegemaakt, wat heeft je gemaakt tot wat je nu bent en welke gebeurtenissen hebben impact gehad op je leven?

Wat je misschien aanspreekt is om dit op papier te zetten; je eigen biografie schrijven. Gewoon voor jezelf of misschien vind je het leuk om dit voor je (klein)kinderen te doen, zodat zij kunnen lezen over belangrijke gebeurtenissen in jouw leven en wat jou heeft gevormd tot de ouder of grootouder die zij kennen.

Als je het moeilijk (of niet leuk) vindt om puur je verhaal te vertellen dan zijn er ook nog originele alternatieven. Je zou elke dag een brief aan hen kunnen sturen. In elke brief zou je een vraag centraal kunnen stellen en deze vervolgens in de brief beantwoorden. Op internet zijn vele prikkelende levensvragen te vinden die je hiervoor kunt gebruiken.

Je kunt het zo uiteenlopend maken als je zelf wilt, van een vraag als “Welke gebeurtenissen hebben grote impact gehad op je leven” tot een antwoord de vraag als “Welke stad, land of plek moet iedereen in zijn leven eens bezocht hebben”, “Ben je op een moment in je leven heel erg bang geweest?”

Door het werken in de deze ‘briefvorm’ houd je het schrijven overzichtelijk en behapbaar. Ook kan de lezer ook eens een vraag overslaan en de vragen lezen die ze interessant vinden.

3) Iets nieuws leren

Zijn er dingen die je altijd al hebt willen leren? Qua kennis of vaardigheden? Van een LOI cursus tot een deeltijdstudie of het volgen van een schildercursus? Waar heb je altijd al naar uitgekeken, maar nooit opgepakt? Nu is de tijd om aan iets nieuws te beginnen, want het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Zoals bijvoorbeeld een studie.

4) Kook jezelf door je favoriete kookboek heen

Heerlijke recepten komen we overal tegen; in de supermarkt, op het internet, in kooktijdschriften of in het nieuwste kookboek. Maar vaak ontbreekt het aan de tijd om eens lekker culinair uit te pakken. Als je van koken houdt dan is je pensioen een prachtig moment om al die heerlijke gerechten die je nog nooit hebt kunnen maken uit te proberen. Ga ’s ochtends lekker naar de markt, pak er een wijntje bij tijdens het kokkerellen en geniet vervolgens heerlijk van de maaltijd.

Misschien heb je wel een bewaarmap van lekkere recepten of ligt er nog een kookboek op je te wachten waar je nog te weinig mee hebt gedaan. Je hoeft niet al je recepten in een maand te maken, maar spreek met jezelf af dat je per maand 2 nieuwe recepten uitprobeert. Ook erg leuk om te doen met vrienden en/of andere kookliefhebbers. Lekkere recepten vind je bijvoorbeeld online op 24kitchen.nl voor de echte fijnproevers of de kookcommunity Smulweb.nl met recepten van anderen. 

5) Bijf in beweging

Een grote verandering als je met pensioen gaat is je ritme. Je hoeft niet meer elke ochtend te luisteren naar de wekker, te fietsen naar je werk of je fysiek in te zetten op de werkplaats. Het gevaar ligt op de loer dat je minder beweegt en daarbij meer of ongezonder gaat eten door verleidingen die thuis op de loer liggen.

Natuurlijk mag je rustiger aan doen, maar je lichaam helemaal tot stilstand brengen is niet verstandig. Vooral als je altijd fysiek werk hebt gehad is een overgang naar niets doen erg groot. Voor je het weet vliegen de kilo’s eraan.

Het is dan ook erg verstandig om een vervangende activiteit te zoeken. Dat betekent niet dat je meteen naar de sportschool moet, maar mag ook in de vorm van een dagelijkse wandeling naar de supermarkt, het actief opruimen van je huis of het onderhouden van je tuin. Probeer 30 minuten te bewegen per dag.

6) Maak je stamboom

Ben je gefascineerd door je voorvaderen en bloedlijnen? Misschien is het voor jou dan interessant om je stamboom te maken. Wie was de vader van je oma en hoeveel broers of zussen had zij? Duik in de archieven en ontdek wat er nog bewaard is gebleven van jouw familiegeschiedenis. Begin bij wat er binnen de familie bewaard is gebleven.

Bekijk de fotoboeken en vraag andere familieleden of zij nog extra documenten hebben zoals brieven of andere foto’s of informatie. Vervolgens kun je ook een bezoek brengen aan een landelijk archief. Er zijn ook archieven die online in te zien zijn. Op The European Library kan je bijvoorbeeld oude kranten doorzoeken door je achternaam in te tikken. Je krijgt dan automatisch een overzicht van alle kranten waarin jouw achternaam voorkomt. Soms zelf tot in de jaren 1700.

Lees ook het interview met Trudy Mooij, zij maakt ook een stamboom van haar familiegeschiedenis.

7) Ga vrijwilligerswerk doen

Voor veel gepensioneerden is het doen van vrijwilligerswerk een passende nieuwe tijdsinvulling. Sommigen voelen zich na het wegvallen van hun werk minder zinvol voor de samenleving. Door het doen van vrijwilligerswerk krijgen ze dat gevoel van zingeving in een andere vorm terug.

Daarnaast is het een manier om een ritme in je week op te bouwen. Je wordt weer op een bepaald moment verwacht en er wordt wat van je verwacht. Dat is voor veel gepensioneerde een fijn gevoel. Naast dit ritme is vrijwilligerswerk een mooie manier om sociale contacten op te doen. Zowel met andere vrijwilligers als de mensen voor wie je het vrijwilligerswerk doet. Bedenk eens of dit is wat bij je past en of je dan iets zou willen doen wat in het verlengde ligt van werk dat je altijd hebt gedaan of dat je juist iets totaal anders zou willen doen.

8) Een tweede carrière

De meeste mensen kijken al jaren uit naar hun pensioen. Maar misschien ontdek je na een tijdje dat je het werkzame leven toch mist. Gewoon omdat je het leuk vindt, of wellicht omdat je toch het extra zakcentje goed kunt gebruiken. Voor sommigen is dit het moment om hun eigen onderneming te beginnen en zo hun kennis voort te zetten.

Denk jij erover om te blijven werken? Informeer dan eens naar de mogelijkheden bij je oude werkgever of maak een afspraak bij een van de speciale 65-plus uitzendbureaus. Ze hebben vele vacatures, van receptioniste tot koerier.

Heb jij nog een andere tip voor ons? Deel het op onze Facebookpagina.