9 leuke vrijwilligersfuncties waar je nog niet eerder aan dacht

9 leuke vrijwilligersfuncties waar je nog niet eerder aan dacht

Het klinkt zo vanzelfsprekend: als je met pensioen bent, ga je vrijwilligerswerk doen. Het is immers prettig om bezig te blijven en iets te betekenen voor anderen. Maar wat ga je dan doen? Als je altijd in de bouw hebt gewerkt, ligt je hart misschien niet bij koffie schenken in een verzorgingstehuis. En zat je altijd op kantoor, dan heb je nu misschien juist meer behoefte om iets in de vrije natuur te doen. Kortom, vrijwilligerswerk moet bij je passen.

Neem dus ook vooral de tijd om iets te vinden dat je echt leuk vindt. Er is keus genoeg. Veel mannen kiezen ervoor om na hun pensioen chauffeur te worden. Vrouwen gaan dan weer vaker aan de slag in de zorg of als taalcoach voor anderstaligen, maar er zijn veel meer mogelijkheden.We noemen 9 hele leuke functies, waar je wellicht niet direct aan hebt gedacht.

Budgetcoach

Er zijn in Nederland veel mensen die hulp kunnen gebruiken bij hun financiële zaken. Soms omdat ze de taal niet goed spreken, soms omdat ze schulden hebben. Daarvoor zijn heel veel begeleiders nodig, die organisatorisch sterk zijn en verstand hebben van licht administratieve taken. Nu je met pensioen bent, kun je bijvoorbeeld bij Humanitas aan het werk als begeleider thuisadministratie.

Redacteur

Vond je schrijven altijd erg leuk, maar was er in je huidige werk weinig ruimte voor? Dan is dit hét moment om je kans te grijpen en redacteur te worden. Talloze organisaties, verenigingen en goede doelen zijn op zoek naar mensen die voor hen willen schrijven. Denk aan teksten voor de website, interviews voor het maandelijkse magazine of een sterk bericht op sociale media. Word bijvoorbeeld redacteur voor het Rode Kruis.

Erfgoedvrijwilliger

Houd je van architectuur, musea en historische gebouwen dan vind je het wellicht leuk om erfgoedvrijwilliger te worden. Word gids voor schoolklassen, beheer de sociale media of beman de balie, in de erfgoedsector is van alles te doen voor mensen die met pensioen zijn. Bekijk snel de vacatures bij jou in de buurt op erfgoedvrijwilliger.nl.

Huiswerkbegeleider

Is er aan jou een goede leraar verloren gegaan of werk je erg graag met jonge mensen dan is huiswerkbegeleider misschien een leuke uitdaging. Steeds meer kinderen volgen bijles om hun diploma te halen. Was je altijd al goed in wiskunde of juist in Engels help de jeugd van tegenwoordig dan vooruit en word huiswerkbegeleider.

Hondenuitlater

Als dierenvriend is er natuurlijk niets leuker dan in je vrije tijd met dieren bezig zijn. Nu je met pensioen bent heb je daar alle tijd voor. Laat de hond uit voor mensen die het zelf niet meer kunnen of help mee in een asiel, bij de egelopvang of op de dierenambulance.

Muzikant

Bespeel je een muziekinstrument en zou je je kunsten graag aan een groter publiek willen laten horen? Dan is het echt iets voor jou om bijvoorbeeld een zangkoor te begeleiden met je piano of gitaar. Ook kun je muziek gaan maken in verzorgingshuizen, in kerken of op andere plaatsen waar muzikale begeleiding gewenst is.

Heb je zelf nog een originele functie? Deel hem met ons op de Facebookpagina.