Achter de geraniums?

Achter de geraniums?

Hoeveel gepensioneerden ken jij die achter de geraniums zitten? Weinig? Wij zijn benieuwd waarom deze uitdrukking aan het pensioen blijft kleven.

Achter de geraniums?

Een veelgehoorde opmerking zodra iemand aankondigt met pensioen te gaan is: “Ga je lekker achter de geraniums zitten?” Of je hoort de pensionado in spé bij het aankondigen van zijn/haar pensioen bij voorbaat al overtuigd zeggen dat hij/zij vooral niet achter de geraniums gaat zitten. Waar komt deze uitdrukking toch vandaan en hoe kan het zijn dat we ons helemaal niet (meer) herkennen in dit beeld? Want zeg nou zelf, hoeveel gepensioneerden ken jij die achter de geraniums zitten?

Een inactief leven leiden

Bijna iedereen kent deze uitdrukking wel en heeft er ook dezelfde associatie bij; een oma of opa in de stoel voor het raam in een bejaardentehuis. De uitdrukking ‘Achter de geraniums zitten’ uit een gevoel van een inactief leven leiden, het gevoel van nutteloosheid. De uitdrukking wordt dan ook vaak in de ontkennende vorm gebruikt: “Ik ga nog lang niet achter de geraniums zitten.” Dit om zo snel mogelij het beeld van oma in het bejaardentehuis van zich af te wimpelen. Waar de uitdrukking echt vandaan komt is niet bekend. Wel bestaat het vermoeden dat het burgerlijke karakter van de geranium die in vele huishoudens een tijdlang populair was, daarin een rol heeft gespeeld. Dit aldus het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006).

Wie zit er nog achter de geraniums?

Om pensionering en geraniums aan elkaar te linken is niet meer van deze tijd. We worden met elkaar namelijk steeds ouder en daarbij juist steeds actiever. Dit is ook steeds meer zichtbaar in de samenleving. Waar dertig jaar geleden opa’s en oma’s nog amper een rol speelden in het leven van hun kleinkinderen, simpelweg omdat ze niet zo oud werden, zo hebben de opa’s en oma’s van nu vaak volop tijd om hun kleinkinderen te leren kennen. Ze spelen daardoor een directe rol in hun leven en opvoeding en krijgen daarmee een extra rol. En zeg nou zelf de oppas opa’s en oma’s zijn toch veel te druk om achter de geraniums te zitten?

Steeds langer actief

Een ander feit is dat we steeds actiever blijven en dat zullen we ook wel moeten. We werken met zijn allen steeds langer door en moeten ons actieve en fitte leven daarom steeds langer vasthouden om te kunnen blijven werken, maar ook om na onze pensionering nog volop mooie dingen te kunnen ondernemen. Kortom; de uitdrukking ‘Achter de geraniums zitten’ lijkt een behoorlijk achterhaald gezegde te worden voor pensionado’s. Wij zetten liever de bloemtjes buiten. Gelukkig maar!