Niet iedereen kijkt er naar uit om met pensioen te gaan. Er is een grote groep ouderen die het liefst aan de slag zou blijven na hun pensioengerechtigde leeftijd. Want wie bepaalt dat jij dit op je 67e ineens niet meer mag? Als jij dit gevoel herkent, dan is er mogelijk goed nieuws. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseerde het kabinet namelijk onlangs om doorwerken na het pensioen makkelijker te maken.
We worden steeds ouder en blijven ook langer vitaal. Het pensioen is dan ook allang niet meer een korte periode achter de geraniums na het werkzame leven. We kunnen én willen nog van alles. Ze noemen het tegenwoordig niet voor niets de derde levensfase. Dat mensen die dat kunnen, ook graag wíllen doorwerken is dus niet zo vreemd.
Zingeving en bijverdienen
Momenteel werken bijna 200.000 mensen door na hun pensioen, terwijl 400.000 mensen dit zouden willen. De beweegredenen verschillen, maar veelal werken mensen door om zingeving te vinden. Anderen doen het daarnaast om wat bij te verdienen omdat het pensioen niet voor iedereen toereikend is.
Fysiek is het meestal dus mogelijk om langer door te werken, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig te zijn. De werkgever ziet de gepensioneerde als een ‘gewone’ werknemer en houdt dan ook dezelfde regels en wetten aan. Zo krijgen gepensioneerden die willen doorwerken vaak te maken met een pensioenbeding in CAO’s.
Senior internship
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving pleit daarom voor meer flexibiliteit voor gepensioneerden. Ze heeft het over een ‘overbruggingsbaan’ of een ‘senior internship’. Daarbij kunnen ouderen rustig afbouwen na het bereiken van de pensioenleeftijd.
Oplossing krapte arbeidsmarkt?
Deze oplossing is niet alleen voor de werknemer fijn, ook werkgevers doen er hun voordeel mee. Gepensioneerden nemen namelijk een grote hoeveelheid kennis en ervaring mee die enorm waardevol kan zijn. Bovendien kan het een antwoord zijn op de krapte op de arbeidsmarkt.
Steeds relevanter
De verwachting is dan ook dat dit vraagstuk de komende jaren steeds relevanter wordt, met de doorzettende vergrijzing en de verbetering in de zorg. Dat zal alleen maar bijdragen aan de behoefte aan doorwerken na pensioen.
Wat vind je er van dat doorwerken makkelijker wordt gemaakt voor de mensen die willen en kunnen doorwerken? Had je doorwerken dan overwogen? Of zeker nog aan het werk gebleven?