Afscheid collega pensioen: wat moet jij daar als collega mee doen?

Afscheid collega pensioen: wat moet jij daar als collega mee doen?

In dit artikel lees je de ins en outs over het afscheid van een collega die met pensioen gaat.

Een collega met pensioen

Gaat jouw collega binnenkort met pensioen? Dan roept dat misschien de vraag op wat je met het afscheid van je collega moet doen. Wil je een afscheidsfeestje organiseren? Ben je op zoek naar een geschikt afscheidscadeau? Of zoek je naar mooie wijze woorden om de toekomstige pensionado mee te geven? In dit artikel lees je de ins en outs over het afscheid van een collega die met pensioen gaat.

Wist je dat de manier waarop iemand afscheid neemt op zijn werk van groot belang is voor de mate waarin iemand tijdens zijn pensioen gelukkig is? Dat blijkt uit onderzoek. Volgens de onderzoekers heeft het te maken met het feit dat een afscheidsfeestje van je werk niet alleen de overgang van het werkende leven naar het pensioen markeert, maar dat het ook een moment is waarop teruggeblikt wordt. En met name dat laatste is belangrijk voor toekomstige gepensioneerden, want tijdens afscheidsfeestjes wordt waardering uitgesproken voor wat iemand tijdens zijn werkende leven heeft gedaan en bereikt. Die blijk van waardering, zorgt ervoor dat gepensioneerden met een goed gevoel aan een nieuwe levensfase beginnen. Je zou kunnen zeggen dat ze het goede gevoel dat ze krijgen meenemen en daardoor wezenlijk gelukkiger zijn dan mensen die hun afscheid van werk niet vieren. Een goede reden dus om het afscheid van jouw collega die met pensioen gaat niet stilletjes voorbij te laten gaan. Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe zorg je dat het afscheid van je collega ook daadwerkelijk een succes wordt? Dat je hem of haar een zetje in de goede richting geeft?

Afscheid collega pensioen; afscheidsfeestje

Stop! Voordat je begint met het organiseren van een afscheidsfeestje van een collega die met pensioen gaat, is het verstandig om contact te hebben met je baas. Werkgevers zijn namelijk verplicht geld te reserveren voor het afscheid van een collega. Overleg dus met je werkgever om te horen hoeveel budget er beschikbaar is en of de werkgever bepaalde eisen heeft waaraan een feestje moet voldoen. Vindt je werkgever het bijvoorbeeld een voorwaarde dat alle werknemers van het bedrijf welkom zijn tijdens een afscheidsborrel of is het ook akkoord als een groepje directe collega’s met de afscheidnemende collega uit eten gaan?

Daarnaast is het misschien ook geen gek idee om te inventariseren wat de collega die afscheid neemt zelf graag zou willen. Zit hij te wachten op jouw goede bedoelingen of verlaat hij zijn werkplek liever zonder dat daar te veel aandacht aan wordt besteed? En wil hij afscheid nemen van alle collega’s of houdt hij het liever bij een besloten bijeenkomst? Het klinkt misschien een beetje alsof je daarmee de verrassing om zeep helpt, maar het blijkt dat ruim zestig procent van de afscheidnemende collega’s graag inspraak heeft in hun eigen afscheid. Binnen de wensen van je collega zijn er nog voldoende verrassingen waaraan je vorm kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan het cadeau en de speeches die gegeven zullen worden. Ook over die onderwerpen kun je natuurlijk wel vragen wat je collega prettig vindt. Als iemand ongemakkelijk wordt van speeches is het misschien een idee om je te beperken tot één speech en niet meerdere collega’s aan het woord te laten.

Kortom: wil je het afscheid van een collega die met pensioen gaat plannen? Dan doe jij jouw collega die met pensioen gaat een plezier, omdat hij of zij volgens onderzoek gelukkiger is tijdens zijn of haar gepensioneerde leven. Begin voordat je begint met organiseren bij je werkgever om te inventariseren wat het beschikbare budget is en of er bepaalde voorwaarden zijn die hij stelt aan een afscheid van een collega. Vervolgens kun je besluiten ook je collega naar zijn of haar wensen te vragen. Ruim zestig procent van de afscheidnemende collega’s stelt dit op prijs.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

 

Afscheid collega pensioen; cadeau voor gepensioneerden

Gepersonaliseerde dartpijltjes voor de collega die na zijn pensioen meer tijd heeft voor zijn hobby. Een jaarvoorraad drop voor die collega die altijd de pot met drop op kantoor leeg at. Een luxe overnachting in een hotel voor de toekomstige gepensioneerde die gaat reizen. Een workshop golfen voor de pensionado in spé en zijn vrouw. Een badjas met de bijnaam van de afscheidnemende collega erop geborduurd zodat hij voortaan elke ochtend de krant in stijl kan lezen. Of een boekje met daarin herinneringen, foto’s en wijze woorden voor de toekomst. Cadeautjes voor een afscheidnemende collega komen in vele soorten en maten.

Negentig procent van de werknemers die afscheid neemt op werk krijgt een cadeau. Wist je dat een afscheidscadeau zelfs grote invloed heeft op de mate waarin een afscheidsfeestje wordt gewaardeerd? Als een toekomstige gepensioneerde een gezamenlijk cadeau ontvangt van de werkgever en collega’s, dan wordt een afscheidsfeestje beter gewaardeerd dan in alle andere gevallen. Geen cadeau krijgen, een cadeau van alleen de collega’s of van alleen de de werkgever ontvangen, drukken de feestvreugde. Waarschijnlijk wil jij ook een cadeau kopen voor het afscheid van je collega die met pensioen gaat. Maar wat geef je dan?

Een fijne richtlijn bij het bedenken van een geschikt cadeau voor je collega is de top drie van afscheidscadeaus volgens mensen die afscheid hebben genomen op hun werk. Met stip op één staat geld, gevolgd door iets wat de afscheidnemende collega kan doen met de partner en op drie staat een tastbaar cadeau. Dat is natuurlijk een fijne indicatie als je gaat nadenken over cadeaus, maar met welk cadeau sla je de spijker op de kop? Dat is afhankelijk van de collega die met pensioen gaat. De ene gepensioneerde maak je ongelofelijk blij met een persoonlijk cadeau met een knipoog terwijl de andere gepensioneerde liever gewoon een bijdrage krijgt voor iets wat hij of zij zelf uitzoekt. Je kunt dat zelf voor de toekomstige gepensioneerde invullen, maar het wordt over het algemeen gewaardeerd als je dit gewoon aan de desbetreffende collega vraagt. Zo weet je zeker dat je iets geeft waar iemand blij van wordt.

Wil je de collega die met pensioen gaat toch echt verrassen, dan is het een goed uitgangspunt om te bedenken wie de gepensioneerde in spé tijdens zijn werkende leven was. Waarover vertelde hij bij de koffieautomaat? Wat gaat hij doen met de tijd die hij niet meer hoeft te werken als hij straks met pensioen is? En waar droomt hij nog van? In al die antwoorden ligt een mogelijk cadeau verscholen. Is het de grote droom om tijdens het pensioen te gaan reizen? Dan kun je als collega’s een bijdrage aan het vliegticket geven, maar ook een mooie koffer of reisgids. Of wat dacht je van een overnachting in een luxe hotel dat die persoon zelf nooit zou boeken? Probeer niet alleen het antwoord op deze vragen te vinden, maar betrek daarbij ook je andere collega’s. Grote kans dat zij weer iets anders hebben opgevangen dan jij. Misschien vertelde jouw afscheidnemende collega jou nooit over het feit dat hij elk weekend een tochtje maakte met de motor, maar je andere motorrijdende collega wel.

Kortom: negentig procent van de mensen die met pensioen gaat krijgt een cadeau van zijn of haar werk. Een gezamenlijk cadeau van de werkgever en collega’s wordt hierbij het meeste gewaardeerd. Het verhoogt de feeststemming. De top drie van afscheidscadeaus volgens gepensioneerden is: geld, iets om samen te doen met de partner en op drie en tastbaar cadeau. Wil j meer tips voor het vinden van het perfecte cadeau voor jouw collega die afscheid neemt? Lees dan het artikel: “Afscheidscadeau collega; zo sla jij de spijker op de kop!”

Tot slot; speech, gedicht of lied

Een afscheidsfeestje is zo belangrijk voor een collega die met pensioen gaat, omdat het een moment is waarop waardering wordt uitgesproken en er erkenning is voor dat wat de gepensioneerde heeft bereikt. Althans uit onderzoek blijkt dat dat juist is wat mensen zo waarderen aan een afscheidsfeestje op het werk. Er wordt tijdens zo’n feestje een keer uitgesproken wat tijdens het werkende leven zo vanzelfsprekend was. Er wordt een keer hardop gezegd dat iemand een fijne collega was, dat iemand elke dag opnieuw gepassioneerd aan het werk ging of degene was die altijd zorgde voor de creatieve oplossingen. Een persoonlijk woordje mag dan ook niet ontbreken tijdens het afscheid van een collega die met pensioen gaat. Je kunt hiervoor verschillende vormen kiezen van speech tot pensioen gedichten of afscheidslied.

Aangezien niet iedereen tijdens zo’n avond aan het woord kan komen, wordt er ook steeds vaker gekozen om alle persoonlijke woordjes te bundelen. Je kunt hierbij denken aan een boekje waarin elke collega de ruimte heeft een persoonlijk woordje tot de toekomstige gepensioneerde te richten. De toekomstige gepensioneerde kan deze vervolgens op zijn of haar gemak lezen. Je kunt voor de tekst van een afscheidsspeech inspiratie opdoen op het internet waar talloze kant-en-klare wijze woorden voor gepensioneerden te vinden zijn, maar je kunt ook zelf in de pen klimmen. Lees voor tips voor een gedicht ter gelegenheid van het afscheid van een collega die met pensioen gaat bijvoorbeeld het artikel: “Gedicht afscheid collega; zeg het met woorden die raken!

Welke ingrediënten mogen volgens jou niet ontbreken bij een afscheid van een collega die met pensioen gaat?