Afscheidscadeau collega; zo sla jij de spijker op de kop!

Afscheidscadeau collega; zo sla jij de spijker op de kop!

Wist je dat de mate waarin iemand een afscheidsfeestje van zijn werk waardeert deels afhangt van het cadeau dat hij krijgt? Als je met jouw afscheidscadeau voor jouw collega de spijker op de kop slaat, dan is die speech die niet zo vlekkeloos verliep snel weer vergeten. Maar wat is nou een leuk, origineel of persoonlijk afscheidscadeau voor als jouw collega binnenkort stopt met werken?

In dit artikel geven we je tips hoe je een te gek afscheidscadeau bedenkt. En die tips zijn niet alleen leuk en handig voor als jouw collega binnenkort met pensioen gaat, maar ook voor die collega die van baan wisselt of binnenkort naar het buitenland emigreert.

Stopt je collega met werken en heb je nog geen idee wat je voor afscheidscadeau moet geven? Dan hebben wij een heleboel fijne tips voor je op een rij gezet!

1. Perfect pensionado cadeau: de online pensioencursus

Ben je op zoek naar een cadeau dat zowel nuttig als leuk is? Dan is de online pensioencursus van Leef je Pensioen een perfect cadeau!

Bomvol informatie, inspiratie en tips om goed voorbereid de pensioentijd tegemoet te gaan.

In 6 thema’s neemt oud-presentator Jan de Hoop de cursist mee in de veranderingen tijdens de pensioentijd.

Bij de cursus mag je bovendien één van de originele pensioentegels kiezen om cadeau te doen. Leuk om te geven én te krijgen!

2. Afscheidscadeau collega; iets om te doen met de partner

Hoewel uit onderzoek blijkt dat geld het populairste afscheidscadeau van je collega’s geld is, wordt die op de voet gevolgd door een cadeau voor de afscheidnemende collega en zijn of haar partner. Dat kan van alles zijn: van een luxe hotelovernachting tot een keertje uit eten, een schilderworkshop of een actievere activiteit zoals een cursus golf of een dagje skiën.

Wat voor afscheidscadeau bij jouw collega past, hangt af van welke hobby’s en interesses hij of zij heeft. Misschien heeft jouw collega bij de koffieautomaat wel verteld dat hij na zijn pensionering wil beginnen met golfen, dan een workshop golfen een gegarandeerde shot in de roos.

Weet wat bij je collega past

Of wil jouw collega gaan reizen met partner? Dan kan je natuurlijk een mooie reisgids geven, maar ook een hotelovernachting in het land waar de reis naartoe gaat. Of is je collega van plan meer “opa en oma”-tijd in zijn agenda te zetten? Wat dacht je dan van twee jaarpassen – voor de collega en de partner – voor een pretpark of een dierentuin? Hieronder nog een aantal suggesties:

Nam jouw collega weleens wat zelfgebakken lekkers mee naar werk voor bij de koffie? Misschien is een kookworkshop dan wel een geschikt afscheidscadeau voor jouw collega. Je kan ook een kookworkshop als afscheidsfeestje organiseren, dat is weer eens wat anders dan borrelen in de kroeg.

Stuurde jouw collega die afscheid neemt op vrijdagmiddag altijd filmpjes door van Herman Finkers of een andere cabaretier? Of werkte hij het beste op klassieke muziek? Dan kun je als afscheidscadeau twee kaartjes voor een concert of optreden geven.

Sommige schouwburgen bieden hierbij de optie aan om een arrangement te boeken. Zo kan je jouw collega meteen ook een aansluitend etentje cadeau doen. Daarmee wordt zijn of haar Schouwburg bezoek een complete ervaring.

Stuurde jouw collega geen filmpjes van anderen door, maar was hij zelf de ongekroonde grappenmaker op de werkvloer? Wat dacht je als afscheidscadeau van een lachworkshop samen met zijn of haar partner.

Was jouw collega nergens bang voor? Dan kun je natuurlijk als afscheidscadeau ook een greep doen uit de wat spannendere sportieve uitjes. Wat dacht je van een parachutesprong of een keertje strandzeilen.

3. Afscheidscadeau collega; iets tastbaars

Als je niet zo’n fan bent van een envelopje met geld of een niet-tastbaar cadeau zoals een workshop, dan kun je uiteraard ook gaan voor een tastbaar afscheidscadeau geven. Je kunt daarbij minstens net zoveel kanten op als met een “uitje cadeau doen”. Maar over het algemeen wordt het gewaardeerd als er een persoonlijk element in het afscheidscadeau voor je collega is verwerkt.

Dat kan je doen door bijvoorbeeld een cadeau te geven dat past bij een stuk uit het leven van de toekomstige gepensioneerde. Je geeft de collega die fanatiek dart zijn eigen gepersonaliseerde dartpijltjes en de collega die traint om een marathon te lopen na zijn pensioen een mooie sportoutfit.

Je kan echter ook een persoonlijk afscheidscadeau met je collega’s maken. Denk bijvoorbeeld aan een boekje waarin alle collega’s de ruimte geven om een persoonlijk woordje tot de toekomstige gepensioneerde te schrijven, foto’s te delen en leuke herinneringen op te halen.

Tijdens het afscheidsfeestje kan tenslotte niet iedereen een speech houden, maar in een boekje is die ruimte er wel. Daarbij kan de afscheidnemende collega die persoonlijke woorden even op een rustig moment teruglezen. Een ander leuk idee wat ook tastbaar is als je het bijvoorbeeld mooi inlijst zijn pensioen gedichten of de mooiste pensioenspreuken.

4. Afscheidscadeau collega: geld

Naast al deze mooie ideeën blijkt uit onderzoek dat mensen over het algemeen liever geld geven als cadeau op een pensioenfeestje, huwelijk of verjaardag dan een fysiek cadeau. De reden daarvoor is dat een cadeau al snel duurder uitvalt dan verwacht, terwijl je bij een bedrag in een envelopje precies weet hoeveel geld er de deur uit gaat.

Niet alleen de gevers, ook de werknemers krijgen als afscheidscadeau van hun collega’s het liefste geld. Simpelweg omdat ze dan zelf kunnen bedenken waar ze dat aan uitgeven. Het kan een bijdrage zijn voor die mooie reis die iemand wil maken of voor de nieuwe laptop waarvoor wordt gespaard.

Een afscheidscadeau van een collega kan veel makkelijker de plank misslaan. Maar waar je aan een fysiek afscheidscadeau niet meteen ziet wat het heeft gekost – je kan een te gek cadeau geven waar je afscheidnemende collega blij mee is, wat niet veel gekost heeft – roept een envelopje altijd één vraag op. Hoeveel geld stop je per persoon in een envelopje als afscheidscadeau voor je collega?

Uit het onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vijftig euro per persoon uitgeven aan een cadeau. In het boek “Etiquette voor Dummies” wordt geadviseerd de bedrijfscultuur te laten bepalen hoeveel je geeft. “Dat kan uiteenlopen van zo’n tien euro per cadeau tot veel grotere bedragen.”

Als jij bezig bent met het afscheidscadeau van je collega, dan kan het ook interessant zijn om bij je baas te informeren naar het beschikbare budget.

Werkgevers zijn verplicht een budget te reserveren voor het afscheid van iemand die met pensioen gaat. Een deel van dit budget zal gebruikt worden voor het feestje zelf, maar wellicht is er wel een restantbedrag beschikbaar voor het afscheidscadeau voor je collega. In dat geval hoeven jij en je collega’s alleen nog maar een leuk extraatje in het envelopje te doen.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd