Wil jij een afscheidsgedicht voor je collega schrijven? In dit artikel doe je inspiratie op voor een afscheidsgedicht voor je collega.
Afscheidsgedicht collega; sla zelf aan het dichten
Je collega met wie je altijd met zoveel plezier hebt samengewerkt, neemt binnenkort afscheid op werk. Hij gaat met pensioen, heeft een nieuwe baan gevonden of vertrekt om een andere reden op werk. Een bijzondere collega, verdient het ook om op een bijzondere manier uitgezwaaid te worden. Naast een afscheidscadeau zoals een fles wijn of een bos bloemen, kun je daarom ook iets blijvends cadeau doen. Daarbij kun je denken aan een boek vol met anekdotes en foto’s van een werkend leven, maar ook aan een afscheidsgedicht. Een afscheidsgedicht voor een collega is nog altijd een onverminderd populair cadeau. Wil jij een afscheidsgedicht voor je collega schrijven? Of zoek je naar een aantal wijze woorden om het afscheid in rijm te begeleiden? In dit artikel doe je inspiratie op voor een afscheidsgedicht voor je collega.
Afscheidsgedicht collega; inhoud
Een afscheidsgedicht voor je collega die met pensioen gaat is natuurlijk anders dan een gedicht dat je schrijft voor de collega die een nieuwe baan heeft gevonden. Als je besluit een afscheidsgedicht voor je collega te schrijven, dan is het uiteraard belangrijk om dit mee te nemen. Want ondanks dat beiden afscheid nemen is de reden anders en daarmee de toon van je gedicht ook. In je gedicht ter gelegenheid van het afscheid kun je onder andere de leuke dingen beschrijven die je samen met jouw collega hebt meegemaakt. Misschien heb je bijvoorbeeld nog een leuke anekdote over het kerstfeest of bedrijfsuitje die je op rijm kan zetten. Of kun je vertellen wat je van jouw collega hebt geleerd of zal blijven herinneren. Een valkuil daarbij is dat je alleen maar lieve dingen op papier zet en dat je gedicht te braaf wordt. Probeer daarom ook een beetje te zoeken naar grappige herinneringen of een kleine tegenstrijdigheid. Zo zorg je dat je gedicht wat meer spanning bevat. Net zoals bij een sinterklaasgedicht zorgt dat voor de kleur van een rijmsel.
Als je een gedicht voor een gepensioneerde schrijft dan is het een idee om niet alleen wijsheid mee te geven voor de nieuwe levensfase, maar ook het werkende leven waar afscheid van genomen aan bod te laten komen. Spreek daarbij erkenning en waardering uit voor dat wat dagelijks op de werkvloer voor als vanzelfsprekend werd genomen. Benoem dat de collega in kwestie altijd goede ideeën had, een prettige collega was omdat hij zijn woord altijd nakwam of dat jij het kon waarderen dat hij de moed er altijd in wist te houden. Uit onderzoek is gebleken dat deze erkenning en waardering voor gepensioneerden erg belangrijk is. Mensen die afscheid nemen op hun werk en deze erkenning krijgen tijdens bijvoorbeeld een afscheidsfeestje, beginnen gelukkiger aan hun pensioen dan zij die dat niet krijgen. Het goede gevoel dat ze krijgen door het feit dat jij jouw waardering uitspreekt, nemen ze in zekere zin mee naar de volgende fase van hun leven.
Een gedicht voor een toekomstige gepensioneerde zou je – na een lofzang – bijvoorbeeld als volgt kunnen eindigen: “bedankt voor alle mooie jaren, waarin niemand het werk zoals jij kon klaren. Nu is het tijd om te genieten van je pensioen en met je kleinkinderen leuke dingen te doen.” Voor de collega die een nieuwe baan heeft schrijf je: “we werkten samen zij aan zij en nu opeens verlaat jij mij. Je beklimt de carrièreladder naar een nieuwe baan en wij zien jou met pijn in ons hart gaan.”
Blijf ver van kant-en-klare gedichtjes
Hoewel er op het internet voldoende kant-en-klare gedichtjes beschikbaar zijn, is het leuker om een eigen gedicht te schrijven. Misschien denk je dat jouw gedicht nooit zo professioneel kan worden als dat wat er al online beschikbaar is, maar uiteindelijk gaat het bij een afscheidsgedicht niet om perfectie. Het gaat om jouw boodschap en die komt echt veel beter binnen als die persoonlijk en uniek is. Je kunt je natuurlijk altijd laten inspireren door een kant-en-klaar gedicht, maar kruip uiteindelijk zelf in de pen. Dat zal je afscheidnemende collega zeker waarderen. Laat je hart spreken en dan komt de rest zeker in orde.
Rijmschema afscheidsgedicht collega
Als jij besluit zelf je gedicht te schrijven, dan is het verstandig om een rijmschema te kiezen dat bij je past. Dan komt de rest van je gedicht namelijk vanzelf. Eén van de mogelijkheden is het AA BB-schema. Hierbij rijmen de laatste twee woorden van elke twee elkaar opeenvolgende zinnen elkaar. Zoals in het eerdere voorbeeld ook het geval was. Dus zin twee rijmt op zin één, zin vier op zin drie en zin zes rijmt op zin vijf. Na elke twee zinnen begin je weer met een nieuwe klank om op te rijmen. Een ander veelgebruikt schema is ABAB CDCD EFEF. Hierbij rijmen de eindwoorden om de zin op elkaar. Dus het laatste woord van zin drie rijmt op het laatste woord van zin één en het laatste woord van zin vier rijmt op het laatste woord van zin twee. Daarmee krijg je bijvoorbeeld het volgende gedicht: “Gefeliciteerd met je nieuwe baan, het is de baan van je dromen. We zien je niet graag gaan, maar we weten zeker dat je nieuwe collega’s je graag zien komen.” Als je liever een verhaal wilt vertellen waar zo nu en dan rijm in voorkomt, dan kun je gebruik maken van het schema ABCB DEFE. Hierbij rijmen niet alle zinnen, maar is er om de zin een rijm te ontdekken. Een voorbeeld hiervan is: “Het was een mooie tijd hier samen, maar je pensioen is nu toch hier, we wensen je het allerbeste toe en vooral heel veel plezier.” Bij dichten heb je zogenaamde dichterlijke vrijheid, dus je kan een rijmschema kiezen wat jou past.
Gebruik een rijmwoordenboek
Je hoeft geen dichter te zijn om een gelegenheidsgedicht te schrijven. Als je eenmaal een begin hebt gemaakt komen de woorden waarschijnlijk zo in je op. Daarbij kan je ook je collega’s vragen mee te rijmen. Als je daar samen eventjes voor gaat zitten, dan hebben jullie waarschijnlijk binnen de kortste keren een passend gedicht op papier. Als jij even niet meer weet hoe je verder moet rijmen, dan weet een andere collega misschien nog wel een leuke wending. Mocht je geen gebruik van collega’s kunnen of willen maken, dan kun je gebruik maken van een rijmwoordenboek. Als je dan even niet meer weet wat er rijmt op pensioen, dan geeft het rijmwoordenboek je ruim twintig suggesties voor woorden die daarop rijmen. Van “doen” tot “poen” en “groen” en “sportschoen”. Dat zou zinnen kunnen opleveren zoals “je gaat nu pensioen, wat ga je opeens met al die vrije tijd doen?” of: “je gaat nu met pensioen en staat daarom vanaf maandag wekelijks met een schoffeltje in jouw tuingroen.” Als de rijmwoorden je geen oplossing bieden voor je gedicht, dan kun je ook gebruik maken van synoniemen. In plaats van pensioen kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van het woord uittreding of pensionering. Dat zorgt ervoor dat je weer hele andere opties voor je tweede zin hebt.
Lengte afscheidsgedicht collega
Het doel van een afscheidsgedicht voor een collega is natuurlijk dat je op een unieke manier nog wat woorden tot hem of haar wil richten. Dat wat je anders in een speech had verwerkt, vertel je nu in rijm. Omdat pensioen gedichten een hele opgave zijn en je toehoorders een beperkte spanningsboog hebben is het devies: hou het simpel. Vertel wat je het liefste wil meegeven en zorg dat die boodschap duidelijk naar voren komt. Maak het gedicht niet langer dan ongeveer één pagina (getypt in een normaal lettertype en in een normale lettergrootte). Print je gedicht in ieder geval twee keer uit. Eén keer voor jezelf voor het moment van voordragen en één om mee te geven aan de collega die afscheid neemt. Zo kan hij of zij het gedicht nog eens rustig nalezen na het afscheidsfeest.
Wil je meer schrijftips voor een afscheidsgedicht voor een collega, lees je ons artikel “gedicht afscheid collega; zeg het met woorden die raken!”. Daarin helpen wij jou stap voor stap van een blanco vel naar een passend gedicht.
Als je op zoek bent naar meer ideeën en tips voor het afscheid van een collega vind je die ook op Leef Je Pensioen.