Afscheidsspeech, zo schrijf je een onvergetelijke…

Afscheidsspeech, zo schrijf je een onvergetelijke…

Afscheidsspeech schrijven? Zo schrijf je een onvergetelijke. Wanneer je met pensioen gaat, wordt er meestal een afscheidsspeech van je verwacht. Maar hoe weet je wat je wel en juist niet moet doen? In dit artikel geven we je vijf tips.

Afscheidsspeech; begin met een duidelijke structuur

Elke speech staat of valt met een duidelijke structuur. Spring je van de hak op de tak, dan weten je collega’s op het laatst niet meer waar je tekst over gaat. Werk daarom naar een bepaald punt toe. Dat hoeft niet perse in chronologische volgorde te zijn, zolang je maar begint bij het begin, toewerkt naar een midden en eindigt bij het einde. Gebruik daarbij bruggetjes die je alinea’s met elkaar verbinden. Om het geheel duidelijk te houden, bewandel je niet teveel zijweggetjes en gebruik je vooral geen verwarrende tegenstellingen. Houd het simpel en to the point.

Afscheidsspeech

Breek het ijs

Je afscheid is een serieuze zaak. Breek daarom het ijs met een grappige anekdote. Direct in huis vallen met dat rare telefoongesprek, vormt een goed bruggetje naar een moment met meer emotie: de dag dat je voor je werk geen telefoongesprekken meer voert.

Zorg dat je collega’s je speech onthouden

Wat je wilt, is dat je boodschap blijft hangen. Je hoeft niet hetzelfde statement te maken als Barack Obama, maar wat hij voor elkaar kreeg met ‘Yes we Can’ is ijzersterk. Houd het daarom simpel. Schrijven is schrappen. Een cliché en tegelijkertijd ontzettend waar. Hoe minder voorbeelden je aanhaalt, des te groter de kans dat jouw collega’s na afloop nog weten waar je speech over ging.

Wees jezelf

Als het goed is, kennen jouw collega’s je door en door. Schrijf daarom een speech die bij je past. Trap niet in de valkuil om een tekst van een ander te gebruiken als die niet bij je past. Al net zo onverstandig is het om vanuit de derde persoon te spreken. Dit is jouw moment, jouw speech, jouw laatste indruk. Weet je van tevoren al dat spreken voor een groot publiek niet je favoriete bezigheid is? Pas de lengte van je speech daar dan op aan.

Houd je afscheidsspeech kort

De grootste fout bij het geven van een speech, is te lang doorgaan. Voorkom dat je collega’s de draad kwijtraken, afleiding zoeken op hun mobiel, of nog erger: met elkaar gaan praten. De ideale speech duurt volgens ervaren sprekers ongeveer tien minuten.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

Pensioengedichten

Als je op zoek bent naar inspiratie voor een stukje tekst of een pensioen gedichten dan kun je ook terecht op Leef Je Pensioen. In ons artikel de mooiste pensioengedichten op een rij vind je al enkele goede ideeën. Meer tips en ideeën voor het afscheid van een collega of ideeën voor een afscheidscadeau voor een collega vind je ook op Leef Je Pensioen.

Hoe neem ik goed afscheid van mijn werk?

Zorg vooral dat je tijdig communiceert dat je met pensioen gaat. Check voortijdig bij je leidinggevende of hij hiervan op de hoogte is en geef het op tijd door aan je collega’s en contacten. Zowel werkinhoudelijk als ook qua ‘feestelijk’ kan je afscheid goed voorbereid worden. Zorg zelf voor een goede overdracht.

Wat is het belang van een goed afscheid?

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je afscheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die geen goed afscheid of cadeau krijgen hier nog jarenlang last van kunnen hebben. Een goed afscheid daarentegen geeft veel zelfvertrouwen voor de toekomst.

Tips voor originele cadeaus?

Er is online veel inspiratie te vinden voor een passend afscheidscadeau of -traktatie. Op platform Leef Je Pensioen vind je volop ideeën voor een origineel pensioenafscheid.