Laatste werkdag

Afscheidsspeech, zo schrijf je een onvergetelijke…

Afscheidsspeech, zo schrijf je een onvergetelijke…

Afscheidsspeech schrijven? Zo schrijf je een onvergetelijke. Wanneer je met pensioen gaat, wordt er meestal een afscheidsspeech van je verwacht. Maar hoe weet je wat je wel en juist niet moet doen? In dit artikel geven we je vijf tips.

Zo schrijf je een onvergetelijke afscheidsspeech

Wanneer je met pensioen gaat, wordt er meestal een afscheidsspeech van je verwacht. Maar hoe weet je wat je wel en juist niet moet doen? In dit artikel geven we je vijf tips.

 

Afscheidsspeech; begin met een duidelijke structuur

Elke speech staat of valt met een duidelijke structuur. Spring je van de hak op de tak, dan weten je collega’s op het laatst niet meer waar je tekst over gaat. Werk daarom naar een bepaald punt toe. Dat hoeft niet perse in chronologische volgorde te zijn, zolang je maar begint bij het begin, toewerkt naar een midden en eindigt bij het einde. Gebruik daarbij bruggetjes die je alinea’s met elkaar verbinden. Om het geheel duidelijk te houden, bewandel je niet teveel zijweggetjes en gebruik je vooral geen verwarrende tegenstellingen.

Breek het ijs

Je afscheid is een serieuze zaak. Breek daarom het ijs met een grappige anekdote. Direct in huis vallen met dat rare telefoongesprek, vormt een goed bruggetje naar een emotioneler moment: de dag dat je voor je werk geen telefoongesprekken meer voert.

Zorg de je collega’s je speech onthouden

Wat je wilt, is dat je boodschap blijft hangen. Je hoeft niet hetzelfde statement te maken als Barack Obama, maar wat hij voor elkaar kreeg met ‘Yes we Can’ is ijzersterk. Houd het daarom simpel. Schrijven is schrappen. Een cliché en tegelijkertijd ontzettend waar. Hoe minder voorbeelden je aanhaalt, des te groter de kans dat jouw collega’s na afloop nog weten waar je speech over gaat.

Wees jezelf

Als het goed is, kennen jouw collega’s je door en door. Schrijf daarom een speech die bij je past. Trap niet in de valkuil om een tekst van een ander te gebruiken als die niet bij je past. Al net zo onverstandig is het om vanuit de derde persoon te spreken. Dit is jouw moment, jouw speech, jouw laatste indruk. Weet je van tevoren al dat spreken voor een groot publiek niet je favoriete bezigheid is? Pas de lengte van je speech daar dan op aan.

Houd het kort

De grootste fout bij het geven van een speech, is te lang doorgaan. Voorkom dat je collega’s de draad kwijtraken, afleiding zoeken op hun mobiel, of nog erger: met elkaar gaan praten. De ideale speech duurt volgens ervaren sprekers ingeveer tien minuten.

Pensioengedichten

Als je op zoek bent naar inspiratie voor een stukje tekst of een pensioen gedichten dan kun je ook terecht op Leef Je Pensioen. In ons artikel de mooiste pensioengedichten op een rij vind je al enkele goede ideeën. Meer tips en ideeën voor het afscheid van een collega of ideeën voor een afscheidscadeau voor een collega vind je ook op Leef Je Pensioen.

Veel succes met het schrijven van jouw perfecte afscheidsspeech.

Heb jij verder nog tips voor het schrijven van de perfecte afscheidsspeech? Deel ze dan vooral onder dit bericht.