Als zelfstandige heb ik langzaam naar mijn pensioen toe kunnen groeien.

Als zelfstandige heb ik langzaam naar mijn pensioen toe kunnen groeien.

Lauran Trimbach (72) stopte drie jaar geleden als zelfstandig ondernemer maar voor zijn hobby zeilen heeft hij eerder tijd tekort dan teveel. Met een houten boot van 65 jaar valt er altijd wat te schuren of te repareren.

“Stilte. De wind in de zeilen. Je gaat vooruit maar je hoort niks. Op dat soort momenten geniet ik van mijn pensioen. Met de zeilboot trek ik er met mijn vrouw vaak op uit. Toen we nog werkten moesten we op tijd terug zijn. Weer of geen weer, we zeilden door want het weekend was voorbij en het werk wachtte. Nu hebben we alle tijd. Staat de wind de verkeerde kant op? Dan gaan we wel naar Goes in plaats van Zierikzee.”

Tijd tekort

“Ik heb tot mijn 69ste doorgewerkt met mijn eigen onderneming. Als zelfstandig handelsagent heb ik langzaam naar mijn pensioen kunnen groeien. De laatste jaren werkte ik twee dagen in de week. De tijd die ik over had toen ik stopte met werken, vulde zich automatisch op. Tijdens mijn werkzame leven had ik door alle vrijwillige activiteiten eigenlijk al nauwelijks tijd voor mijn gewone baan!”

Aan de klus

“Ik bezorg eten bij Tafeltje Dekje, werk als vrijwilliger in een museum, zit in de redactie van het clubblad van de zeilvereniging, ben secretaris bij de zeilvereniging, vrijwilliger bij een dagopvang voor ouderen en ben voorzitter bij een kleine schaatsvereniging. De tijd die ik over heb, besteed ik aan mijn zeilboot. Samen met mijn vrouw klus ik wat af. Met een houten boot van 65 jaar valt er namelijk altijd wat te schuren of te repareren.”

Voldoende resultaat

“We kochten onze boot voor een goeie prijs, maar het bleek een wrak te zijn. We hebben er maanden aan gewerkt. Toch blijf ik een voorkeur houden voor houten zeilboten. Hout leeft, het ruikt, je kunt er heerlijk mee werken. Het geeft me veel voldoening als de boot er weer spik en span bij ligt na een dag schrobben en klussen. We liggen in een kleine haven, dat is bovendien heel gezellig.”

Afhankelijk van weergoden

“Voor zeilen moet je rust hebben. Meestal ga je naar een plek waar je niet naar toe wilt op een dag dat je er niet zijn wilt. Je bent afhankelijk van het weer. Maar als je daar tegen kunt en van water houdt, dan is zeilen een mooie sport. Niet gebonden zijn aan een werkrooster is extra plezierig. Ik kan nu gewoon besluiten om vijf weken weg te blijven.”

Wereldreis

“Vroeger heb ik weleens iets over een wereldreis geroepen maar die ambitie heb ik niet. Er komt zoveel bij kijken. Als iemand me aan zou bieden een stukje mee te varen in het buitenland dan zou ik dat wel doen. Maar onze boot ligt nu op een kwartiertje rijden van ons huis in Weert en dat is prima. Lekker dichtbij, dan kan ik er vaker heen.”

Is zeilen ook jouw grote hobby? Praat mee over het verhaal van Lauran op onze Facebookpagina.