“Ancora Health draait om regie nemen over je eigen gezondheid”

“Ancora Health draait om regie nemen over je eigen gezondheid”

Meer controle op je gezondheid en daarmee veroudering tegengaan, is dat mogelijk? Ja, zeggen de experts van Ancora Health. Regie over je eigen gezondheid is dé filosofie van deze jonge start-up. Door inzet van slimme technologie krijg je inzicht in jouw gezondheid. En belangrijker, je krijgt daarbij persoonlijke adviezen en coaching om met je leefstijl aan de slag te gaan. Wij interviewden mede-oprichter José Castela Forte over de werkwijze en filosofie van Ancora Health. 

Hoe weet je of je gezond bent?

José Castela Forte

José: “Je lichaam kan je veel meer over je gezondheid vertellen dan je denkt. Als we jou vragen hoe gezond je bent, zul je denken aan de dingen die je doet om gezond te blijven. Zoals hoeveel fruit en groente je eet, hoeveel je beweegt en of je ergens last van hebt. Maar zegt dit daadwerkelijk alles? Want een gezonde leefstijl met veel stress is alsnog ontzettend slecht voor je. Ancora Health kijkt daarom altijd naar het complete plaatje van je gezondheid door informatie over je lichaam, geest, en leefstijl in kaart te brengen.”

Hoe ziet het programma er uit?

“Voordat mensen bij ons in de ‘Health Studio’ komen ontvangen ze een uitgebreide vragenlijst. Met vragen over o.a. leefstijl, voeding, sociale omgang en welzijn. Vervolgens worden er bij ons op locatie fysieke metingen gedaan. Je hartslag en bloeddruk worden gemeten, er worden een paar buisjes bloed afgenomen, wangslijm en een potje urine. Als laatste onderdeel doen ze een fietstest.”

“Na 4 weken krijg krijgen ze de uitslag van al deze metingen in een persoonlijke en goed beveiligde omgeving. In een videocall bespreekt de arts deze resultaten met de kandidaat. De resultaten geven inzicht of je op een bepaald vlak een aandoening ontwikkelt of ergens aandacht aan moet besteden.”

Wat vertellen DNA en biomarkers over je gezondheid?

“Ieders DNA is uniek, daarom vinden we het belangrijk hier informatie uit te krijgen en toe te voegen aan alle andere informatie over je leefstijl en bloedwaarden. Voor onze analyse kijken we alleen naar de leefstijlgerelateerde zaken uit het DNA. Dus niet of je aanleg hebt voor kanker of andere aandoeningen. Maar wel of je aanleg hebt voor hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk of diabetes.” 

“We maken de voorspelling door jouw genetische informatie met slimme algoritmes te vergelijken met die van een half miljoen anderen. De wetenschap is dus een belangrijke basis van onze aanpak.” 

“Naast DNA kijken we ook naar biomarkers in je lichaam, zoals in je bloed en urine. Ze geven inzicht in onder andere je vitamineniveaus, ontstekingswaarden, cholesterol- en bloedsuikergehalte, en hoeveelheid hormonen.”

Wat maakt jullie aanpak waardevol?

“Je kunt ontzettend veel dingen doen om gezonder te worden, maar ze zullen niet allemaal even effectief zijn voor jou. Ancora Health gaat dus echt een stap verder. Onze inzichten en adviezen geven echt inzicht in wat voor jou persoonlijk werkt, maar ook waar je risico’s liggen. Je kunt dus prioriteit geven aan een aantal aspecten van je gezondheid. Die je bovendien ook nog eens zelf kunt veranderen. Heel belangrijk!”  

Wat voor adviezen moet je aan denken? 

“Waar je mee aan de slag kunt gaan noemen we jouw ‘missies’, wat is voor jou echt belangrijk op dit moment? Met elkaar gaan we deze opstellen. Op dit moment hebben we 13 missies geformuleerd waar je aan kunt werken. Dit kan gaan over beweging, voeding, maar ook op je geestelijke gezondheid en hoe sociaal actief je bent. Als je op een bepaald vlak meer (of vaker) begeleiding nodig hebt, helpen we je daarbij. Je kunt een afspraak maken met onze (online) coaches of artsen.”

Zijn er nog dingen waar je extra op moet letten als je ouder wordt? 

Veroudering van je lichaam begint eigenlijk al vanaf je 30e, dus het is belangrijk om eigenlijk je hele leven al aandacht te hebben voor je leefstijl. Bij onze analyse kijken we niet zozeer naar leeftijd of levensfase, maar naar een compleet plaatje van gezondheid.”

“Het ‘gevaar’ dat bij je pensionering op de loer ligt is een ‘inactievere leefstijl’. Omdat je niet meer elke dag iets ‘moet’. Als je stopt met werken is het dus extra belangrijk om ‘letterlijk’ in beweging te komen. Zorg in ieder geval voor minder zit-uren. Niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal verandert er veel in deze fase van je leven. Zorg dat je in contact blijft met mensen en ook dingen gaat doen waar je voldoening uit haalt. Zo behoud je een doel in je leven en daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van.”