Er zijn genoeg redenen om jouw levensverhaal op papier te zetten, maar dat een autobiografie schrijven ook helpt tegen depressies, wist je waarschijnlijk nog niet.
Autobiografie schrijven helpt tegen het zwarte gat
Er zijn genoeg redenen te bedenken, maar dat een autobiografie schrijven ook helpt tegen depressies, wist je waarschijnlijk nog niet.
Als je net met pensioen bent, bestaat er een kans dat je in het zwarte gat valt. Heb je eindelijk een zee van tijd, kom je erachter dat thuiszitten je ongelukkig maakt. Je kunt op zoek gaan naar een nieuwe maatschappelijke invulling, maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Twente is er nog een remedie tegen het vervelende gevoel na je pensionering: het schrijven van een autobiografie.
Wat doet een autobiografie schrijven met je?
Door je levensverhaal op papier te zetten, kom je tot nieuwe inzichten. Je denkt na over jouw jeugd, de geboorte van je kinderen of je leven als harde werker. Je wordt daardoor gedwongen om bij jezelf te rade te gaan wie je bent, wat jou heeft gevormd en wat je met die informatie wilt doen. Eigenlijk werkt het hetzelfde als je boos of teleurgesteld bent. Ook dan is het uitdrukken van je frustraties op papier de ideale vorm om alles eens goed op een rijtje te zetten.
Een autobiografie schrijven levert dus inspiratie op. Stof tot nadenken. Je kunt makkelijker een blik over je eigen leven werpen. Volgens onderzoeker Ernst Bohlmeijer is autobiografisch schrijven daarom onderdeel van een nieuwe stroming binnen de psychologie. De zogenaamde narratieve psychologie.
Autobiografie schrijven helpt beter tegen depressies dan andere cursus
Samen met zijn collega’s ontwikkelde Bohlmeijer de cursus ‘Op verhaal komen’, waarin onderzoek wordt gedaan naar de werking van autobiografisch schrijven. Negen maanden later kwamen de proefpersonen langs voor controle. Wat bleek? Bij 53 procent van de deelnemers bleven de depressieve klachten weg. Patiënten die een andere vorm van therapie kregen, waren in 22 procent van de gevallen van hun depressieve klachten af.
Één keer in de zeven weken een ander deel van je leven beschrijven, werkt volgens de onderzoekers het beste. ,,Een autobiografie schrijven is niet hetzelfde als een dagboek bijhouden. Het is de bedoeling dat je aan de hand van situaties opschrijft wat je van je leven vindt. Dan is het ook makkelijker om dingen te duiden.’’
Tips voor het schrijven van een autobiografie
Een autobiografie schrijven helpt je dus om anders tegen je keuzes aan te kijken. Je krijgt weer controle over je eigen levensverhaal. Om je alvast aan een beginnetje te helpen, geven we vijf tips voor een goede autobiografie.
- Loop alle periodes in je leven na. Van je kindertijd tot het moederschap en van je eerste werkdag tot je pensionering.
- Zie je een foto? Dan staan alle zintuigen op scherp. Sla daarom een fotoboek open. Daarmee haal je diep weggezakte herinneringen weer omhoog.
- Wees eerlijk. Maak een verhaal niet mooier dan het is.
- Schrijf niet alleen over pijn en traumatische ervaringen. Een autobiografie schrijven bestaat ook uit de mooie momenten in je leven.
- Schrijf en neem afstand. Buig je een keer in de zeven weken over je verhaal en ga daarna pas weer verder. Op die manier kun je een gebeurtenis makkelijker op je in laten werken.
Lees nog meer over wat een biografie schrijven inhoudt en hoe je jouw levensverhaal stap voor stap schrijft.