Beestenbende

Beestenbende

Het aantal dieren bij de bed & breakfast van Francine breidt zich steeds verder uit.

Goed gezelschap

Drie jaar geleden hebben we twee schapen opgehaald in Sintra. We gingen voor één ram (overbodig geworden omdat hij te (d)rammerig werd en de eigenaar wilde niet dat, als hij hem aan de Portugezen verkocht, hij in de pan verdween, maar uiteindelijk hebben we zijn vriendinnetje ook meegenomen, zodat hij zich niet alleen voelt. Als je bedenkt dat we de ram wilde, zodat Chamoor (muilezel) zich niet eenzaam zou voelen, dan besef je dat dit een gebed zonder end wordt. We hadden de achterkant van de auto volgegooid met hooi, zodat ze onderweg lekker zacht kunnen liggen. Ik werd er bijna jaloers op. Het zag er zo comfortabel uit. Maar de schapen voor in de cabine en ik achterin was helaas geen optie.

Twee jaar geleden belde een vriend op of we interesse hadden in twee dwerggeitjes. Hij wilde ze kwijt, want kon door de beesten nooit meer weg. Maar hij wilde niet dat, als hij hem aan de Portugezen verkocht, zij in de pan verdwenen. Och, dachten we, we kunnen toch niet meer weg, en schapen en geiten gaan goed samen.

Verleden jaar kregen we een ezel aangeboden. Moegewerkt moest hij een goed tehuis hebben. Welja, dachten we, Chamoor heeft nog een vriendje nodig. En een ezel en muilezel gaan goed samen.

Nog meer uitbreiding

Verleden week werd ons een varkentje aangeboden. Och wat leuk een klein Vietnamees hangbuikvarkentje. Het werd verwaarloosd en zat moederziel alleen in een soort bench. Dat is zielig en we hebben toch al zoveel dieren. Dan heeft hij gezelschap. Hij heeft echter alleen interesse in Lars en vooral als Lars (onze zoon) op zijn knieën zit om het onkruid uit te trekken. Het is duidelijk dat Lowietje een Sofietje nodig heeft. Maar waar halen we een Vietnamees hangbuikzwijntje vandaan? En als ze dan kleintjes krijgen, mogen die dan ook de pan niet in?

Het is of de duvel er mee speelt. Nadat ik gisteren heb toegezegd dat ik mee zal helpen de beesten te verzorgen, regent het nu pijpenstelen. Dus gewapend met een kruiwagen met hooi, bagger ik door de modder en de sloten water om de schapen, geiten en Lowietje te voeren. En uiteraard regent het hard. Onderweg waait de helft van het hooi weg. Daarna ga ik naar de kippen, ganzen en eenden. De ganzen en eenden zijn in hun element, maar de kippen zijn zeer ontevreden met de regen en wie geeft ze ongelijk. Ik ontdek dat er zeven ganzeneieren in een nest liggen. Dat is leuk, alleen weten niet of onze kerstdief (hij komt ieder jaar een gans stelen vlak voor kerst) ons enige mannetje heeft meegenomen en of de eieren dus bevrucht zijn. Vervolgens op naar Chamoor en Caroche om eten te geven. Ook al ontevreden. Ze willen naar de wei.

Kortom het is hopeloos weer en het is een beestenbende. Letterlijk en figuurlijk.  

Over Francine