Begin je eigen kookclub

Begin je eigen kookclub

Staat jouw kast vol met kookboeken? Struin je op zaterdag het liefste de markt af op zoek naar verse ingrediënten? En geniet je van experimenteren in de keuken? Dan is een kookclub misschien wel iets voor jou. Dat is namelijk de uitgelezen plaats om je passie voor koken te delen en tegelijkertijd geïnspireerd te worden door de recepten en ideeën van anderen.

Maar hoe vind je een kookclub bij jou in de buurt? Of hoe vind je leden voor jouw eigen kookclub? In dit artikel lees je alles over een kookclub beginnen.

Tips om aan de slag te gaan

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is ‘met hoeveel mensen wil ik koken?’. Je hebt eigenlijk twee opties: een bescheiden clubje zodat je het kleinschalig houdt en bij iemand thuis kunt koken of een grotere groep, maar dan is het de vraag of je het bij iemand thuis kan doen. In dat geval zou je mogelijk ergens een keuken kunnen huren om jullie kookavonden te laten plaatsvinden.

Het is dus belangrijk dat je er eerst over nadenkt met hoeveel mensen en met wie je wil koken. Daarna kun je bepalen waar het koken plaatsvindt, wanneer en hoe vaak. Nadat je dit bepaald hebt, is de volgende stap om mensen te laten weten van jouw initiatief en daarmee andere kookliefhebbers enthousiast te maken voor het idee.

Kortom: denk voordat je mensen uitnodigt voor je kookclub alvast na over enkele zaken. Daardoor weet je beter hoe je de kookclub vorm wilt geven en kun je gemakkelijker de mensen vinden die bij deze opzet passen:

  • Met hoeveel mensen wil je koken?
  • Waar gaat het koken plaatsvinden?
  • Wanneer ga je koken en hoe vaak per week/per maand?
  • Is er een bepaald thema, zoals de Franse of oriëntaalse keuken?
  • Welke kosten zijn er aan verbonden?

Taken verdelen

Als je eenmaal enkele kookliefhebbers hebt verzameld kun je met elkaar afspreken over de praktische invulling van de kookclub.

Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de taken, zoals:

  • Koken we elke keer in een thema (Italiaans, vegetarisch enz), een bereidingswijze (Ovengerecht, soep, bakken enz) of laten we het juist helemaal vrij.
  • Wie doet de boodschappen?
  • Hoe doen we het met de kosten?
  • Wie ruimt er op en wast er af?

Het lijken misschien bijzaken, maar het is toch prettig dat er achteraf geen misverstanden over ontstaan. Op deze manier bepalen jullie zelf de beste ingrediënten voor een geslaagde kookclub!

Hoe vind ik andere kookliefhebbers?

Om andere enthousiaste kokers te vinden, kun je goed gebruik maken van internet en social media. Plaats bijvoorbeeld een oproepje op Facebook of zoek op kookforums naar andere kookfanaten. Je kunt op meerdere plekken oproepjes plaatsen in bijvoorbeeld een forum of op het prikbord. Het nadeel van internet is dat je niet altijd mensen in je eigen omgeving ‘ontmoet’. Toch kun je ook deze kookcontacten waardevol maken door bijvoorbeeld lekkere recepten met elkaar uit te wisselen. Ben je wel echt op zoek naar kookliefhebbers in je eigen regio? Neem dan een kijkje op dekookclub.nl. Deze website is volledig ingericht op het vinden van kookmaatjes in jouw woonplaats.

Als je het groter wilt aanpakken zou je een eigen Facebookpagina kunnen aanmaken voor jouw kookgroep. De ouderwetse methode werkt natuurlijk ook nog steeds: briefjes ophangen in bijvoorbeeld de supermarkt of in het buurthuis. Stel je wil graag biologisch koken, dan is het een goed idee om de briefjes op te hangen in de ecologische supermarkt. Of hou je bijvoorbeeld erg van vis, dan kun je eens informeren bij de visboer of hij mensen kent die mee zouden willen doen aan jouw initiatief.

Heb jij een eigen kookclub? Of zou je dit juist heel leuk vinden om te doen en zoek je andere liefhebbers? Deel jouw tips of ideeen gerust onder dit artikel.