Bijzondere alternatieven voor een aanvullend pensioen

Bijzondere alternatieven voor een aanvullend pensioen

Beleggen in kunst, whisky of oldtimers? Het zijn lucratieve ideeën om jezelf te voorzien van een goed aanvullend pensioen.

Bijzondere alternatieven voor een aanvullend pensioen

Jarenlang heb je hard gewerkt voor je pensioen. De tijd om leuke dingen te doen, is er. Nu het geld nog. Alhoewel je het met een AOW-uitkering en aanvullend pensioen prima redt, zijn er meer manieren om van een zorgeloos pensioen te genieten. Want op een traditionele manier sparen voor je oudedagsvoorziening, biedt tegenwoordig geen garantie voor de toekomst. Dek jezelf alvast in door te beleggen in kunst, oldtimers of whisky. 

Beleggen in oldtimers

Er zijn verschillende manieren om te investeren in later. Één daarvan is het kopen en verkopen van antieke auto’s. Leuk, als je altijd al een zwak hebt gehad voor klassiekers. Er wordt zelfs beweerd dat het slimmer is om te investeren in een oldtimer dan in goud of aandelen. Vooral bijzondere modellen van merken zoals Porsche, Mercedes of Bentley leveren na verloop van tijd meer op dan wat je ervoor hebt betaald. In Nederland bestaan speciale taxateurs die je kunnen vertellen wat een oldtimer waard is. Nadelen zijn er ook. Voor de aanschaf van een klassieker, ben je flink wat geld kwijt. Net zoals voor de onderdelen, de stalling en de verzekering. Wees niet overhaast, maar doe je auto pas van de hand als je er een goed bod voor krijgt. Na je pensionering bijvoorbeeld. In het verleden heeft dat ertoe geleid dat oldtimers tot tien keer meer hebben opgebracht dan wat de ervoor had betaald. 

Beleggen in whisky

Whisky is een beleving en leent zich uitstekend voor een avond met vrienden bij de open haard. Dat je ook in whisky kunt beleggen, is minder bekend. Dat komt omdat de Autoriteit Financiële Markten deze originele manier van sparen nog niet zo lang geleden heeft goedgekeurd. Kies je de juiste whisky, dan kun je na je pensionering op een leuk extraatje rekenen. De ‘whiskybewaker’ van Nederland, Scotch Whisky International, heeft op dit moment 53.000 flessen in de kluis. Totale waarde: 12 miljoen euro. Directeur Michel Kappen verwacht dat dit bedrag flink oploopt. Hij helpt klanten hun fles tegen een hogere prijs op de World Whisky Index te verkopen. Ook hier geldt: vergeet aandelen, investeer in whisky. Een topmerk whisky zou na vijf jaar 900 euro meer waard zijn, terwijl een gemiddeld aandeel op 200 euro blijft steken. De fles met het meeste perspectief op een zorgeloos pensioen komt van het merk Macallan. De whisky uit 1964, gebotteld in 1982, kost nu 1200 euro maar is naar verwachting over vijf jaar het dubbele waard. 

Beleggen in kunst

Liefhebber of niet, beleggen in kunst kan je na je pensionering een flinke smak geld opleveren. De vraag naar kunst is de laatste jaren flink gestegen, vooral op de Aziatische markt. Gemiddeld is een kunstwerk 40 procent duurder geworden. Er zijn genoeg kunstfondsen die je kunnen helpen bij het verkopen van een bijzonder schilderij. Houd er wel rekening mee dat alleen grote en bekende werken een goed financieel vangnet voor later opleveren. Ben je zelf kunstenaar en val je buiten de pensioenregeling? Dan kan het verstandig zijn om je te verdiepen in het Artist Pension Trust. Dit collectief beheert wereldwijd de grootste verzameling van hedendaagse kunst. Kunstenaars leveren twintig jaar lang twintig kunstwerken in. Het Artist Pension Trust leent de stukken uit aan musea. Is er een koper? Dan wordt de opbrengst van het kunstwerk verdeeld. De maker krijgt veertig procent, andere kunstenaars 32 procent en het ATP houdt 28 procent. Verdeeld over 75 landen, zijn er 2000 kunstenaars die op deze manier ook van hun pensionering kunnen genieten. Daarvan komen er 26 uit Nederland.

Of het nu gaat om oldtimers, whisky of kunst, voor beleggen heb je vaak een lange adem nodig. Hoe langer je wacht, hoe meer een belegging waard wordt. Begin dus vroeg met investeren. Dan zit je er ook na je pensionering warmpjes bij.

Welke financiële buffer heb jij naast je AOW en aanvullend pensioen? Durf jij het aan op een creatieve manier te investeren in later? Laat het ons weten.