Biografie laten schrijven

Biografie laten schrijven

Je wilt je eigen leven op papier zetten, maar ziet er tegenop om dit zelf te doen? Er zijn mogelijkheden om iemand anders je biografie te laten schrijven.

Biografie laten schrijven

Zelf een biografie schrijven (een autobiografie) of een biografie laten schrijven. Voor sommigen is het gesneden koek, voor anderen volkomen nieuw terrein. Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om een biografie, levensverhaal of levensportret te laten vereeuwigen op papier.

Zelf schrijven of biografie of laten schrijven?

Als je hebt besloten dat je een biografie van je eigen leven wilt is de meest logische stap dat je deze zelf gaat schrijven. Jij weet toch als geen ander hoe je je eigen leven hebt geleid, wat je hebt meegemaakt en welke momenten of beslissingen jou hebben gevormd. Toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Herinneringen ophalen met vrienden is iets anders dan het daadwerkelijk op papier zetten. En op papier zetten is dan ook weer iets anders dan een goedlopend verhaal schrijven. En waar moet je beginnen? Hoe moet je orde aanbrengen in al deze verhalen en gebeurtenissen en wat is wel of niet van belang voor het verhaal. Kortom, het zelf schrijven van een biografie is voor velen een grote stap. Er zijn daarom steeds meer mensen of organisaties die zich aanbieden om te helpen bij het op papier zetten van een levensverhaal. Zo blijft het jouw verhaal, maar op papier gezet door iemand die daar ervaring mee heeft. Een biografie laten schrijven heeft als voordeel dat het een mooi goedlopend verhaal wordt en waarschijnlijk minder tijd kost dan wanneer je het zelf doet.

Wie laat je jouw verhaal schrijven?

Je hebt besloten dat je een biografie wilt laten schrijven. Maar, door wie laat je dit doen? Dit is een belangrijke vraag met consequenties voor de uiteindelijke vorm en inhoud van je biografie. Iedereen schrijft op zijn of haar eigen manier, je bent dan ook afhankelijk van deze persoon hoe je verhaal eruit komt te zien. Je kan een keuze maken op basis van de schrijfstijl van iemand of de manier van verhalen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je iemand uitkiest waar jij je prettig bij voelt. Een biografie is namelijk heel persoonlijk. Als je een perfecte biografie over jouw leven wilt laten schrijven is het van belang open te zijn. Zoek daarom iemand aan wie jij, jouw leven wilt vertellen: zowel de mooie als de mindere mooie periodes. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven, organisaties maar ook ZZP’ers, zoals eenboekjeopen.com die ervaring hebben of zelfs gespecialiseerd zijn in het schrijven van biografie├źn, levensverhalen of een levensportret. Maar, dit hoeft niet te betekenen dat zij ook de biografie kan misschien een betere biografie schrijven dan iemand die hier gespecialiseerd in is. Puur omdat deze persoon dichter bij jou staat of beter past bij jouw persoonlijkheid. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt wie je de biografie laat schrijven, kun je over de inhoud na gaan denken.

Weet wat je wilt

Bij alleen het vinden van de juiste persoon komt er geen biografie tot stand. Het is dan ook verstandig voor jezelf te bedenken wat jij allemaal wel en niet wil laten opnemen in jouw biografie. Hierna kun je een aantal sessies inplannen waarin je vertelt over je leven en specifiek over wat je wil laten opnemen in je biografie. De persoon die jouw biografie gaat schrijven zal aantekeningen maken en bij sommige onderwerpen vragen stellen. Hierna zal hij of zij deze aantekeningen uitwerken en samenvoegen tot een verhaal met de gebeurtenissen en momenten uit je leven die jou hebben gevormd. Na deze eerste uitwerking, kun je het verhaal zelf lezen en opmerkingen geven waar dat nodig is.

Na het aanpassen van de opmerkingen is jouw biografie in principe klaar. Maar wat ga je er nu mee doen? Dit is natuurlijk afhankelijk van de reden waarom jij een biografie laat schrijven. Wil je hem alleen in je eigen familie tonen of wil je hem juist aan de hele wereld laten lezen? Sommigen kiezen ervoor de biografie in boekvorm te laten uitbrengen, anderen kiezen voor een digitale versie. Ook dit is weer een persoonlijke keuze, kies de optie die het dichtste bij jezelf staat.

Wil je zelf een biografie schrijven? In ons artikel biografie schrijven, hoe doe je dat? Kun je lezen hoe je dit zelf kunt doen.