Blijf zoeken naar je interesses

Blijf zoeken naar je interesses

Frans Beer (86) zijn microscopische foto’s van chemische stoffen lijken net abstracte kunstwerkjes. Deze zeldzame hobby levert hem behalve een aardig zakcentje, ook leuke contacten op.

“Met mijn foto’s onthul ik een verborgen wereld waarvan je het bestaan niet vermoedt. Neem paracetamol. Dat is op het oog een wit poeder. Maar los het op in alcohol en zet er twee polarisatiefilters (om de lichtinval te beïnvloeden red.) op en je ziet onder de microscoop de mooiste kleuren en vormen ontstaan.”

“Ik ben met deze hobby begonnen toen een mevrouw een jaar of tien geleden een presentatie gaf over microfotografie. Ik was zo de indruk van haar dia’s van chemische stoffen, dat ik het zelf wilde doen.”

Experimenteren

“Elke dag experimenteer ik wel even in mijn hobbykamer bij mij thuis in Dodewaard. Voor mij is dat een moment van ontspanning. Als ik zo geconcentreerd bezig ben, vergeet ik even mijn alledaagse sores.”

“Gek genoeg is chemicaliën verkrijgen het moeilijkst, maar intussen heb ik er al aardig wat verzameld. Om de stoffen op de foto te zetten, moet ik ze vaak verhitten of oplossen in alcohol of water. Soms krijg je ook leuke effecten als je stoffen bij elkaar gooit. Maar ook als mijn vrouw een nieuw onkruidbestrijdingsmiddel heeft, leen ik een druppeltje en zet ik het onder de microscoop.”

Bijverdienen

Af en toe verdient Beer bij met zijn hobby. Zijn foto’s van cafeïne werden bijvoorbeeld gebruikt voor advertenties van Douwe Egberts. Nog belangrijker voor Beer zijn de contacten die hij aan zijn hobby overhoudt, vooral bij zijn fotoclub in Lunteren.

Sociale contacten

“Ik had veel sociale contacten als inspecteur bij het GAK, de voorganger van het UWV waar ik veertig jaar heb gewerkt. Met mijn 60e kon ik stoppen met een regeling. Maar ik had het zo goed naar mijn zin, dat ik nog vijf jaar heb doorgewerkt. Daarna raakte ik die contacten pats boem kwijt.

“Vrij snel vond ik nieuwe manieren om mijn sociale leven in te vullen, zoals de fotoclub. We maken regelmatig uitstapjes. Bijvoorbeeld naar Rotterdam, om architectuur te fotograferen. De gesprekken gaan dan niet alleen over fotografie. We leven met elkaar mee als er persoonlijke problemen zijn, ook buiten de club.”

Gezondheid

“Bij het invullen van mijn pensioen vind ik gezondheid het allerbelangrijkste, zowel geestelijk als lichamelijk. Voordat ik de dag begin, ga ik elke morgen een uur wandelen. Om fit te blijven. Op mijn veertigste kreeg ik namelijk een hartinfarct. Ik had een hectisch leven en at niet gezond. Daarna heb ik roer omgegooid. Nu probeer ik gezond oud te worden. Behalve op je voeding letten, moet je er voor waken dat je niet afglijdt door te blijven zoeken naar je interesses. Voor mij is dat fotografie, maar ik volg ook graag sport en politiek. Gelukkig voel ik me nu prima.”

Ben je benieuwd naar de foto’s van Frans? Neem dan een kijkje op zijn website.

Foto’s en tekst: Gijsbert van Dalen