3 manieren om te reageren op je pensioen

3 manieren om te reageren op je pensioen

Er zijn 3 reacties op het pensioen te onderscheiden. Maak kennis met de pensioenuitsteller, de pensioen-realist en de pensioendromer.

Aftellen tot je pensioen of laatste werkdag uitstellen?

“Nog één jaar en drie maanden totdat ik met pensioen mag.” Als je zelf niet een keer zoiets hebt gezegd, dan ken je vast iemand die met regelmaat vertelt hoeveel dagen hij of zij nog moet werken tot het pensioen. Iemand die de laatste dagen op werk aftelt zoals een kind aftelt voor zijn verjaardag. Het is één van de drie manieren waarop mensen reageren op hun pensioen. In dit artikel vertellen we je meer over deze drie soorten pensionado’s en geven we elk type gepensioneerde een aantal tips.

Pensioenuitsteller

Stoppen met werken? De pensioenuitsteller gruwelt van die woorden. Hij of zij is de 65-plusser die met liefde nog een paar jaar langer werkt. Voor de pensioenuitsteller is je 65ste verjaardag namelijk niet het moment dat je de uiterste houdbaarheidsdatum van je werkende leven bereikt, maar een moment waarop er ruimte ontstaat om je werkende leven in te vullen zoals jij dat wilt. Je laat dus niet alles uit je handen vallen, maar de financiële zekerheid van je pensioen geeft de ruimte om met plezier op jouw manier te blijven werken. Het liefste doet de pensioenuitsteller dat bij zijn huidige werkgever, maar als dat niet kan dan wil hij ook wel iets nieuws leren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bijbaan als chauffeur of als toezichthouder bij examens op de universiteit? Het zakcentje dat die werkzaamheden oplevert is mooi meegenomen, maar de belangrijkste prikkel om te blijven werken is de persoonlijke ontwikkeling.

Tips voor de pensioensuitsteller

  • Ben je een pensioenuitsteller en wil je blijven werken? Ga daarover tijdig in gesprek met je huidige werkgever. Als jij niet aangeeft bij je werkgever dat je graag nog wat langer zou willen blijven werken, dan gaat hij er waarschijnlijk vanuit dat jij stopt met werken op het moment dat jij je pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
  • Kun je niet bij je huidige werkgever blijven werken? Er zijn uitzendbureaus die zich specialiseren in 65-plussers die willen werken. Bij deze uitzendbureaus kun je terecht voor werk dat vergelijkbaar is met je vroegere werk, maar je kunt ook werk in een nieuwe richting vinden.
  • Als je besluit toch op een gegeven moment te stoppen met werken, bouw dit dan af. Gepensioneerden die gewend zijn hard te werken en van de ene op de andere dag stoppen met werken, krijgen hier veel last van.

Pensioenplanner

De pensioen-realist weet wanneer hij met pensioen gaat en wat hij kan verwachten. Zowel financieel als emotioneel. De voorbereiding van de pensioen-realist op de naderende pensioendatum is het volgen van een cursus, het oriënteren op nieuwe vrijetijdsbesteding en het zo nu en dan opnemen van vrije dagen om te wennen aan de nieuwe situatie.

Tips voor de pensioen-realist

  • Je hebt zelf alles al zo goed op een rijtje gezet, wat voor tips kunnen we je nog geven?

Pensioendromer

Nog één jaar, drie maanden, vier dagen en vijf uur. De pensioendromer weet op elk moment van de dag te vertellen hoe lang hij of zij nog moet werken. Hij of zij kijkt uit naar de laatste werkdag zoals een kind uitkijkt naar de dag dat hij jarig is. Het aftellen gebeurt niet altijd hardop, maar toch zal soms het enthousiasme over het naderende pensioen ter sprake komen. De pensioendromer kijkt uit naar de laatste werkdag, omdat dan eindelijk niets meer moet. Geen wekker meer die gezet hoeft te worden, geen deadlines meer die moeten worden gehaald, geen targets meer, geen stress en nog zoveel meer wat niet meer hoeft. De pensioendromer droomt van alles wat er na het werkende leven komt. Of dat nou hobby’s zijn, reizen die hij wil maken of gewoon tijd doorbrengen met sociale contacten. Bij de pensioendromer is de kans groot dat hij of zij al in aanloop naar het pensioen minder begint te werken. Op die manier neemt hij of zij een klein voorschot op het naderende pensioen. En daar is de pensioendromer enthousiast over. Kijk niet gek op als je de pensioendromer elke week opnieuw op dinsdag hoort roepen: “morgen heb ik weekend”.

Tips voor de pensioendromer

  • De valkuil voor de pensioendromer is dat hij of zij zo uitkijkt naar het moment dat er niet meer gewerkt hoeft te worden, dat de kans dat het gaat tegenvallen ook aanwezig is. Het pensioen blijkt dan minder zaligmakend dan verwacht. Het is daarom goed om al – zoals sommige pensioendromers doen – in aanloop naar het pensioen minder te gaan werken. Op die manier kan je wennen aan de nieuwe situatie en hoef je niet in één keer een nieuwe invulling van je tijd te zoeken.
  • Onderschat de impact van stoppen met werken niet. Het is niet niets om na jarenlang te hebben gewerkt opeens niet meer te hoeven werken. Er valt niet alleen een stukje structuur weg, maar ook sociaal contact. Daarnaast geeft werk een doel en gevoel van zinvolheid. Houd er daarom rekening mee dat je ongeveer zes maanden nodig hebt om aan de nieuwe situatie te wennen.
  • Zorg dat je als pensioendromer duidelijk voor ogen krijgt wat je gaat doen als je niet meer hoeft te werken. Op welke andere manier ga jij jezelf prikkelen? En wat gaat ervoor zorgen dat je een dagelijks doel hebt om uit bed te komen? Het is belangrijk om op een manier bezig te blijven omdat je dan langer gezond blijft.