4 Manieren om door te werken na je pensioen

4 Manieren om door te werken na je pensioen

In dit artikel lees je manieren waarop je kan doorwerken na pensioen en ervaringen van gepensioneerden die na hun pensioengerechtigde leeftijd nog werkzaam zijn.

Doorwerken na pensioen “omdat met pensioen gaan niet de enige optie is”

De groep 65-plussers die besluit om na hun pensioen door te werken groeit. Hoewel vaak wordt gedacht dat doorwerken na pensioen voortkomt uit financiële overweging, geven gepensioneerden over het algemeen aan om hele andere redenen aan werkzaam te blijven. Het zakcentje dat je krijgt door na je pensioen door te werken is mooi meegenomen, maar zeker niet de belangrijkste reden om werkzaam te blijven. Zo komt bij een deel van de gepensioneerden doorwerken na pensioen voort uit het feit dat werk een passie, een uit de hand gelopen hobby of een manier om onderdeel van de maatschappij te blijven is. Werk is een manier om geprikkeld te worden of ik contact te blijven met mensen die het leven verrijken. “Ik moet er niet aan denken om alleen maar thuis te zitten”, aldus Frans de Rouw (65) die na zijn pensioen parttime chauffeur werd. “Niet dat het thuis niet gezellig is, maar het is gewoon te beperkt.”

In dit artikel lees je manieren waarop je kan doorwerken na pensioen en ervaringen van gepensioneerden die na hun pensioengerechtigde leeftijd nog werkzaam zijn.

Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt dan gaat eigenlijk iedereen er van uit dat je stopt met werken. Maar dat idee is inmiddels achterhaald. Steeds meer mensen die officieel met pensioen mogen blijven werken. In 2013 hadden 186.000 65-plussers nog een betaalde baan had. Dat was op dat moment bijna zeven procent van alle 65-plussers. Allemaal zogenaamde doorwerkers. Maar waar vind je een baan als je na je pensioen niet wil stoppen met werken?

Doorwerken na pensioen bij oude werkgever

Eén van de manieren waarop sommige gepensioneerden doorwerken na hun pensioen is door bij hun oude werkgever aan de slag te blijven. Als je echter wenst te blijven werken bij je oude werkgever, dan is het handig dit tijdig aan te geven. In principe gaat je werkgever er namelijk niet vanuit dat deze wens er is, tenzij jij dat aangeeft. Je kan dan in overleg bekijken of doorwerken na pensioen een optie is en in welke vorm. Wil jij na je pensioen bijvoorbeeld nog steeds een volledige werkweek maken of zou je willen doorwerken op parttime basis?

Doorwerken na pensioen via uitzendbureau

Voor gepensioneerden die willen doorwerken na pensioen maar dit niet bij hun oude werkgever willen doen, zijn er speciale uitzendbureaus. Deze uitzendbureaus bieden speciale banen aan die geschikt zijn voor mensen die na hun pensioen een extraatje willen verdienen. Denk hierbij aan werk als chauffeur, telefoniste of bijvoorbeeld surveillant. Bij dergelijke uitzendbureaus is het vaak mogelijk om werk in het voormalige vakgebied te vinden, maar ook totaal iets nieuws te beginnen. Zo besloot Frans de Rouw (65) na zijn pensionering bij de Nederlandse Spoorwegen een bijbaantje te nemen als chauffeur via een uitzendbureau en overweegt hij zich nog aan te melden bij een casting bureau. “Daar hebben ze soms ook zo’n oude kop nog eens nodig”, zegt hij lachend. Frans is niet fulltime werkzaam als chauffeur, maar werkt via een speciaal uitzendbureau voor gepensioneerden waarbij hij zelf kan aangeven hoeveel hij kan en wil werken. Op basis van zijn beschikbaarheid krijgt hij werk aangeboden. Dat kan betekenen dat hij de ene week meer werkt dan de andere week. Voor Frans is de reden om te kiezen voor doorwerken na pensioen het feit dat hij op die manier bij blijft. “Ik moet er niet aan denken om alleen maar thuis te zitten. Niet dat het thuis niet gezellig is, maar het is gewoon te beperkt. Ik hou wel van verrassing.”

Doorwerken na pensioen eigen ondernemer

Een deel van de gepensioneerden die kiest voor doorwerken na pensioen, doet dat als eigen ondernemer. Bijvoorbeeld omdat ze een nieuw inzicht kregen of gat in de markt ontdekten.

Zo vertelde Henk Rensink (70) op Leef Je Pensioen over het inzicht dat hem er toe zette om zijn eigen bedrijf als “mondstukdokter” op te zetten. Hij ontdekte dat bij instrumenten standaard mondstukken worden geleverd, net zoals een bel bij een fiets. Maar een goed en persoonlijk mondstuk komt het bespelen van het instrument ten goed. Als “Mondstukdokter” helpt hij muzikanten van over de hele wereld om het perfecte opzetstuk voor hun blaasinstrument te vinden. Want zoals niet alle voetballers dezelfde voetbalschoen passen, zo kan ook niet elke muzikant met hetzelfde mondstuk spelen. Van over de hele wereld komen mensen naar hem toe voor advies. Henk: “Ik wil zo lang mogelijk actief blijven. Ik zou iedereen adviseren om door te gaan met werken zolang je nog meerwaarde kunt toekennen aan je werk. Desnoods op een lager pitje, maar gewoon zodat je nog invulling van je tijd hebt.”

Henk is niet de enige gepensioneerde die op latere leeftijd nog een onderneming begint en op die manier doorwerken na hun pensioen. Zo begonnen Jos (73) en Binia (75) zeven jaar geleden een wolwinkel in Arnhem. “Twee nachten heb ik er wakker van gelegen, toen was ik op mijn 65ste ineens ondernemer”, vertelt Jos daarover, “het scheelt dat de winkel niet in ons levensonderhoud hoeft te voorzien. Deze winkel is een hobby maar we moeten er wel wat aan verdienen om de kosten te kunnen dekken”.

Doorwerken na pensioen ervaringen

Vaak wordt gedacht dat doorwerken na pensioen alleen gebeurt vanuit financieel perspectief. Daarmee worden doorwerkende 65-plussers echter ernstig tekort gedaan. Veel vaker is het namelijk een keuze die voortkomt uit hele andere motivaties. Doorwerkers zijn gepassioneerde ondernemers die hun eigen bedrijf niet los willen laten, het zijn 65-plussers die besluiten na een carrière het over een andere boeg te gooien of gepensioneerden die hun pensioen niet willen vullen met hobbyprojecten. Wil je meer ervaringen lezen van mensen die kozen voor doorwerken na hun pensioen? Lees dan één van de volgende verhalen waarin doorwerkers aan het woord komen:

  • Hennie Jacobs (68) werkte ruim dertig jaar op een peuterspeelzaal. Totdat ze met pensioen moest, maar eigenlijk wilde ze doorwerken na haar pensioen. Gelukkig kon ze in de kinderopvang aan de slag en zo maakte haar carrière een doorstart na haar pensioen.
  • Marianne Moerman (65) begon tien jaar geleden haar eigen sieradenlijn en denkt er niet over om te stoppen met werken. Van minister Schippers tot modellen in de Italiaanse Vogue; ze droegen allemaal creaties van Marianne. Doorwerken na haar pensioen brengt haar in de “hippe scene”.
  • Drie jaar geleden sloot Kees Janson (72) de deuren van zijn slagerij. Officieel is hij met pensioen, maar in zekere zin is hij nog steeds bezig met zijn oude werk. Hij maakt nog worsten voor speciale winkels en restaurants, geeft les op opleidingen voor koks en geeft workshops aan leken. Doorwerken na pensioen komt volgens zijn vrouw voort uit het feit dat hij geen andere hobby’s heeft dan zijn oude werk.
  • Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd ruim is gepasseerd werkt mondstukdokter Henk Rensink (70) nog zes dagen per week. Hij krijgt regelmatig de vraag wanneer hij gaat stoppen, maar “zijn kindje” loslaten is moeilijk. Hij is namelijk de enige mondstukdokter in de hele wereld en heeft nog niemand gevonden die het stokje van hem zou kunnen overnemen. Ondanks dat doorwerken na pensioen dus voorlopig niet van de baan is, heeft Henk ook wel ideeën over stoppen met werken.
  • Paul van ’t Pad Bosch (68) is reumatoloog en woont met zijn vrouw Olga in Medemblik. Vijf jaar geleden ging hij met prepensioen, maar wist dat hij wilde blijven werken. Volgens Paul moet je niet denken dat met pensioen gaan de enige optie is. Doorwerken na pensioen is volgens hem ook één van de mogelijkheden.
  • Jos (73) en Binia (75) openden zeven jaar geleden een wolwinkel in Arnhem. Jos: “twee nachten heb ik er wakker van gelegen, toen was ik op mijn 65ste ineens ondernemer. Het scheelt dat de winkel niet in ons levensonderhoud hoeft te voorzien.”
  • Ad had met zijn vrouw altijd de wens om ooit een café of klein restaurantje te beginnen. Toen zij plotseling overleed werden zijn plannen overhoop. Een oproep van een aantal gepensioneerden die een partner zochten voor het starten van een restaurant kwam voor hem dan ook op het perfecte moment. Hij twijfelde geen seconde en maakt nu alsnog zijn droom waar.
  • Kees Weterings (80) zette vele octrooien op zijn naam toen hij bij chemieconcern DSM werkte. Met zijn 58ste ging hij met pensioen. Voor adviesbureau IM-aces is de tachtigjarige chemisch technoloog nog steeds uitvinder.