65 jaar! Antwoorden op vragen rondom deze leeftijd

65 jaar! Antwoorden op vragen rondom deze leeftijd

Ben je onlangs 65 jaar geworden of vier je binnenkort je 65ste verjaardag? Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze leeftijd.

Ben je onlangs 65 jaar geworden of vier je binnenkort je 65ste verjaardag? Dan sta je op de drempel van een nieuwe levensfase. De leeftijd van 65 jaar wordt namelijk geassocieerd met grote veranderingen en dat roept vragen op. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen of zoek je juist een bijbaan speciaal voor 65-plussers? Hoe zorg je dat je zo lang mogelijk op een goede manier van deze levensfase kunt genieten? En wat voor voordelen zijn er van het bereiken van deze leeftijd? In dit artikel geven wij antwoord op die en andere vragen.

65 jaar: kan ik eerder met pensioen?

Voor veel mensen hangt de leeftijd van 65 jaar samen met het pensioen. Tegenwoordig ligt dit voor veel mensen wat later. Maar wat als je toch nu al met pensioen wil? Er zijn diverse mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan. Eén van de tips is bijvoorbeeld om je economische voetafdruk te verkleinen. Elke euro die je niet uitgeeft kun je sparen en vervolgens gebruiken om eerder te stoppen met werken. De makkelijkste stap die je hierbij kan zetten is onderzoeken welke financiële kostenposten je hebt en te bekijken of je hier op kunt besparen. Lees je alle tijdschriften waar je een abonnement op hebt? Kan je jouw energiekosten via een andere leverancier goedkoper inkopen? En is je zorgverzekering onnodig hoog? In het artikel “Dromen van een vervroegd pensioen” vertellen wij jou hoe je eerder kan stoppen met werken. Onder het artikel vind je ook de reactie van Martin. Hij vertelt het hem heeft gebracht om niet tot 65 jaar te blijven werken, maar al te stoppen rond zijn 55ste. “Sinds mijn vervroegd pensioen maak ik elke ochtend een dansje van blijdschap.”

Waar vind ik een bijbaan voor 65-plussers?

Hoewel veel mensen bij de leeftijd van 65 jaar denken aan hun pensioen. Er zijn echter ook mensen die bij 65 jaar niet moeten denken aan hun pensioen. Voor hen is met pensioen gaan niet de enige optie. Maar als je wil blijven werken na je 65ste verjaardag, hoe pak je dat dan aan? Kun je bij je oude werkgever blijven werken? Of zijn er speciale bijbaantjes voor 65-plussers? Het kan allebei. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er drie opties zijn: in dienst bij een werkgever, werken via een uitzendbureau of aan de slag als eigen ondernemer. Wat bij jou past is afhankelijk van het werk wat je wilt doen en de wensen die je daarbij hebt. In het artikel “4 manieren om door te werken na je pensioen” lees je meer over de verschillende opties. Daarnaast vertellen ervaringsdeskundigen waarom zij kiezen om door te werken.

Hoe kan ik zo lang mogelijk genieten van deze levensfase?

65 jaar

Bij 65 jaar begint in de ogen van veel mensen een nieuwe levensfase. Van deze fase wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Je gezondheid speelt daarin een belangrijke rol. Want of je gezond bent of niet bepaald of je ook daadwerkelijk kunt genieten van dit nieuwe hoofdstuk. Maar hoe blijf je gezond? We kunnen op dat gebied veel leren van de mensen die het langste leven op deze aarde. Daarom is er naar hun manier van leven onderzoek gedaan. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat mensen die lang leven weinig vlees eten, een doel in het leven hebben, voldoende bewegen en wijn drinken. Benieuwd naar alle negen lessen voor hoe je gezond ouder dan 65 jaar wordt? Lees het artikel “Dit kunnen we leren van de oudste mensen ter wereld“. Ook Andrea Maier, hoogleraar interne geneeskunde en gerontologie (wetenschap van het ouder worden), zet beweging in haar lijstje met tips voor een gezond leven na 65 jaar. Maar zij adviseert daarnaast ook je ritme los te laten en maatschappelijk actief te blijven. Wil je meer weten over de visie van Andrea Maier over hoe je gezond je oude dag tegemoet gaat? Lees dan het interview “de invulling van je pensioen is van invloed op je gezondheid“.

65 jaar: welke valkuilen moet ik nu al vermijden?

Als je 65 jaar wordt, dan begin je waarschijnlijk langzaam naar je pensioen toe te leven. Waarschijnlijk heb je ideeën over hoe je deze nieuwe fase zou invullen. Het is fijn dat je daar nog even naartoe kan werken. Daardoor kan je voorkomen dat je in bekende valkuilen stapt. Welke valkuilen? Allereerst stoppen sommige mensen van de ene op de andere dag met werken. Terwijl blijkt dat het voor veel mensen prettiger is om dit langzaam af te bouwen. Zo kun je wennen aan het idee dat je straks meer vrije tijd hebt en kun je deze vrije tijd langzaam gaat indelen. Daarnaast kun je stapsgewijs steeds meer overdragen op werk. Een andere valkuil is dat jij je afscheidsfeestje organiseert voorafgaand aan je laatste werkdag. Voor veel mensen blijkt het prettig te zijn als beiden samenvallen, omdat er dan definitief een punt achter een periode wordt gezet. Als je na je afscheidsfeestje nog moet werken dan is er niet een duidelijk einde. Een andere fout is dat mensen überhaupt geen afscheidsfeestje plannen op werk. Terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen de nieuwe levensfase gelukkiger ingaan als ze op deze wijze afscheid hebben genomen op werk. Benieuwd naar andere valkuilen die je liever wilt voorkomen? Lees ons artikel “Binnenkort met pensioen? Vermijd deze valkuilen“.

65 plus: welke voordeeltjes zijn er?

Het bereiken van de leeftijd van 65 jaar heeft volgens onderzoekers al langere tijd een voordeel. Zo neemt het welzijn toe als stress (van werk) wegvalt. Dat is echter niet het enige voordeel van de leeftijd van 65 jaar bereiken. Er zijn ook een aantal financiële voordelen waar je gebruik van kunt maken. Wist je bijvoorbeeld dat al vanaf je zestigste verjaardag er de mogelijkheid is om voordeliger te reizen met het openbaar vervoer? En dat er diverse bioscopen zijn die voor vijftigplussers filmvertoningen organiseren waar je goedkoper naartoe kan? Of dat er diverse pretparken zijn die een gunstig tarief hanteren. In ons artikel “Enkele 65-plus voordeeltjes op een rij” hebben we  enkele financiële voordelen voor je op een rij gezet.

Wat moet je regelen voor je met pensioen gaat?

Je krijgt te maken met taken als het aanvragen van pensioen, AOW en de wijziging van het arbeidscontract. Belangrijk, maar onderschat niet de persoonlijke kant van pensionering.

Wat is het ‘zwarte gat’

Je hebt vaak onafgebroken gewerkt. Dat biedte ritme, contact, zingeving en contact met collega’s. Het ‘zwarte gat’ beschrijft het lege gevoel dat overblijft als je geen nieuwe invulling voor je dagelijks leven kunt vinden.

Hoe voorkom je het zwarte gat na pensionering?

Je bent niet de eerste die met pensioen gaat. Vraag naar tips in je omgeving. Een online platform als Leefjepensioen.nl biedt veel extra inzichten. Er is veel te doen na je pensioen.