9 tips van de oudste mensen ter wereld

9 tips van de oudste mensen ter wereld

Wat kunnen we leren van de oudste mensen ter wereld? Deze 9 karaktereigenschappen lijken het geheim te zijn van een lang leven.

9 tips van de oudste mensen ter wereld

Er zijn plekken op de wereld waar mensen vaker 100 jaar worden dan gemiddeld. Deze plekken worden de ‘Blue zones’ van onze wereld genoemd. Hoewel de bewoners van de verschillende gebieden op het eerste gezicht ernstig lijken te verschillen, delen ze negen karaktereigenschappen. Deze eigenschappen lijken de sleutel te vormen voor een gezond leven. Onderzoek toont aan dat wanneer je een jaar leeft zoals de mensen uit de ‘blauwe zones’, je gemiddeld drie jaar langer leeft. Ook bezochten ze minder vaak de dokter. Het proberen waard toch? Dus vertel op, wat kunnen we leren van deze oudste mensen ter wereld?

Blijf in beweging (niet in de sportschool)

Dat het gezond is om te bewegen, weten we allemaal wel. Maar het is opvallend dat mensen in de blauwe zones zich niet dagelijks begeven in de sportschool, maar dat ze in een omgeving leven die hen voortdurend stimuleert tot bewegen. De onderzoekers onderschrijven dit: “Je hoeft geen marathonloper te zijn om oud te worden. Regelmatig op lange intensiteit bewegen lijkt de kansen op een hartafwijking en bepaalde kankers terug te dringen.” Een mooi voorbeeld zien we in Japan. In de stad Okinawa zijn de huizen erg sober ingericht. Er staan weinig meubels en de maaltijden worden zittend op de grond gegeten, ook door de ouderen. Op die manier moeten zij elke dag bukken en opstaan en zo blijven zij actief en in beweging. Niet alleen is dit goed voor de beweging, het zorgt er ook voor dat ze werken aan hun balans en daardoor minder vaak een gevaarlijke val maken.

Elke dag een doel

Zorg dat je elke ochtend opnieuw wakker wordt met een doel, dat je ergens voor wakker wordt. Volgens de onderzoekers kan het hebben van een doel in het leven namelijk zorgen dat je levensverwachting zeven jaar toeneemt.

Een wekelijkse pauze

Om lang en gelukkig te leven is het belangrijk om wekelijks een pauze te nemen van wat je doet. Mensen in de blauwe zones nemen regelmatig een moment om de stress van zich af te schudden. Zo doorbreken ze routine. Dit lijkt chronische ontstekingen en andere stressgerelateerde ziektes te voorkomen. Naast dat mensen minder stress ervaren zorgt deze wekelijkse ‘stop’ er ook voor dat hun sociale netwerk wordt versterkt.

Eet niet teveel

Mensen in Japan stoppen met eten als hun maag voor tachtig procent vol zit. Zij eten duidelijk om hun lichaam te laten functioneren in plaats van dat ze dooreten tot ze vol zitten. Matigen met avondeten kan volgens de onderzoeker het verschil maken tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Ook viel het de onderzoekers op dat mensen in de blauwe gebieden ’s avonds vaak geen zware maaltijd meer nuttigen. Zij ontbijten en lunchen juist vaak uitgebreider.

Minder vlees, meer peulvruchten

Vlees staat niet vaak op het menu in de blauwe zones. Gemiddeld wordt er slechts vijf keer per maand vlees gegeten en dan in kleine porties. Er wordt vooral plantaardig gegeten en ook peulvruchten staan vaak op het menu. Mensen die drie keer in de week bonen aten hadden gemiddeld dertig tot veertig procent minder risico op dikke darmkanker. Ook het regelmatig eten van tomaten lijkt een positief effect te hebben op de gezondheid.

Geloof

Van de 263 ouderen die voor het onderzoek werden gesproken, waren er slechts vijf ouderen die niet tot een geloofsgemeenschap behoorden. Volgens de onderzoekers droeg het bijwonen van vier op religie gebaseerde diensten per maand bij aan een toename van de levensverwachting van vier tot veertien jaar. Het maakte daarbij niet uit van welk geloof de diensten bijgewoond werden.

Geliefden op één

Bij bijna alle honderdjarigen in de blauwe zones stonden familie en vrienden op de eerste plaats.

Ga om met mensen die ook gezond leven

Door jezelf te omringen met mensen die ook gezond leven leef je zelf ook langer. Wellicht maak je samen gezondere keuzes. Mensen die lang leven zijn deels geboren in een omgeving met mensen die gezond gedrag vertonen of zij hebben er zelf voor gekozen om met ‘gezond levende’ mensen.

Drink wijn

In de meeste blauwe zones wordt alcohol gedronken. Over het algemeen dagelijks, maar wel met mate. Deze matige drinkers overleven de niet-drinkers. De truc zit volgens de onderzoekers in het drinken van één tot twee glazen per dag en dan het liefste tijdens het eten in gezelschap van anderen.

De vijf ‘blauwe gebieden’ op een rij