Bijzondere doorwerkers in het nieuws

Bijzondere doorwerkers in het nieuws

Het is steeds minder vanzelfsprekend om direct te stoppen met werken als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wij zetten een aantal bijzondere verhalen van doorwerkers op een rij.

Bijzondere doorwerkers uitgelicht

Het is steeds minder vanzelfsprekend om direct te stoppen met werken als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Meer en meer Nederlanders kiezen ervoor om door te werken na hun pensioen. Maar waarom? Wij zetten een aantal bijzondere verhalen doorwerkers voor jou op een rij. Laat je inspireren door de liefde voor hun vak.

De oudste ondernemer van Nederland

De 91-jarige Minie Wiegman uit Brummen is de oudste ondernemer van Nederland. Ondanks haar leeftijd helpt ze nog vijf dagen in de week mensen in haar stomerij. “Ik verdien met dit werk echt niet veel, maar ik krijg er zoveel voor terug”, vertelt Minie in een interview met Omroep Gelderland. ” Ik geniet ervan. Winkeltje spelen is zo leuk.”

Als er geen klanten zijn dan zit Minie op een hometrainer om ook dan in beweging te blijven. Dan zit ze achter de toonbank stiekem te fietsen. “Ik ben er heilig van overtuigd dat een mens in beweging moet blijven, je moet niet gaan zitten.” Aan een journalist vertrouwde toe dat zichzelf elke zondag weegt. Zodra het cijfer op de weegschaal boven de 75 dreigt te komen, gaat ze over tot maatregelen. In haar geval appelstroop op haar boterhammen in plaats van kaas. Ook de rest van haar dagelijkse voeding is doordacht van biologische havermoutpap tot volkoren boterhammen en het weglaten van aardappelen (“niet goed voor mij”).

Een andere reden voor Minie om de deuren van de stomerij voorlopig nog niet te sluiten is het dagelijkse sociale contact. “Ik moet mensen om mij heen hebben, dat vind ik zo ontzettend belangrijk. Mijn dochter zegt altijd: “als ze met die winkel ophoudt dan is ze binnen een half jaar dood. Nou wat moet je dan?! Dan ga ik toch gewoon door.”

Een maand na zijn pensionering was de Rotterdamse Rinus Houtman (80) klaar met thuiszitten, vertelt hij in een interview met het AD. “Alles wat ik wilde doen had ik in een maand gedaan.” Dus besloot Houtman weer aan het werk te gaan.

Hij is inmiddels alweer vijftien jaar in dienst bij een ict-bedrijf als huismeester. Hij is het visitekaartje van het bedrijf of in ieder geval de eerste indruk die veel bezoekers van het bedrijf krijgen, want hij ontvangt de gasten. Daarnaast brengt hij de post rond en vervangt hij kapotte lampen. Door zijn collega’s wordt hij opa Rinus genoemd en door Jan Peter Balkenende een rolmodel. “Ik werk elke dag nog met heel veel plezier.”

De kraamverzorgster waar om wordt gevochten

Carry Juinen is zeventig, maar nog altijd werkzaam als kraamzorgster in Hillegersberg. Ondanks dat ze de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt werkt ze sommige weken nog wel meer dan veertig uur, vertelt ze in een interview met Lindanieuws. “Als je passie hebt voor je werk, kijk je niet naar je leeftijd. Je gaat er voor. Heb je hoofdpijn, dan slik je paracetamol.” “Als ik in de spiegel kijk, dan denk ik: ik ben zeventig. Maar zo voel ik mij helemaal niet”, vertelt de kraamverzorgster. Iets wat ze onder andere toeschrijft aan het feit dat ze met jonge mensen werkt. Dat houdt haar ook jong. Of zoals ze het zelf noemt het voorkomt dat ze “oudbollig” wordt. Dat er zo nu en dan ook nog om haar als kraamzorgster wordt “gevochten” geeft haar daarnaast ook een hoop positieve energie.

Op dit moment denkt Carry dan ook zeker dat ze nog zeker twee of drie jaar blijft werken. Minder werken valt te overwegen vertelt ze aan Lindanieuws, maar echt stoppen ziet ze niet zitten. Ze voelt zich namelijk nog niet rijp voor de geraniums. Die heeft ze voorlopig alleen op haar balkon staan.

Nog net zoveel energie op werk als 30 jaar geleden

Wat doe je als je werkgever op je 65 ste aangeeft dat het tijd is om met pensioen te gaan, maar jij nog niet wil stoppen met werken? Dan begin je als freelancer. Althans dat is wat de 80-jarige Nijmeegse Irma van den Broek deed. Als forensisch arts deed ze in een jaar tijd nog 88 lijkschouwingen, vertelt ze in een interview met de Gelderlander. Dat zijn er nog uitzonderlijk veel, aldus Van den Broek. De verklaring voor haar werklust is dat ze het onderzoeken van ongelukken, moorden en zelfmoorden zo boeiend vindt. Zolang ze goed functioneert blijft ze doorgaan, want volgens Van den Broek kost haar werk haar niet meer energie dan dertig jaar geleden. “Dit vak is zo boeiend”, vertelt ze. “Je bent altijd op zoek naar de waarheid, je puzzelt. Dat houdt je scherp.” Andere dingen die de tachtiger doet om fit te blijven zijn bewegen op muziek, vioolspelen en vers eten.

Honderd en nog aan het werk

Hoezo als je 65 bent? Herman Goldman had voor zichzelf bedacht dat hij met pensioen zou gaan als hij de leeftijd van honderd had bereikt. Echter vierde hij twee jaar geleden ook zijn 101 ste verjaardag gewoon nog met de collega’s van een lampenfabriek in Amerika. Na 73 jaar moest de 100-jarige nog niet denken aan stoppen met werken. Sterker nog: hij reed nog vier keer in de week naar het bedrijf om te gaan werken en had geen “pensioendatum” voor zichzelf voor ogen. Zolang hij de kracht heeft om te werken, wil hij blijven werken. Zo schrijft de NOS.

Hoe het mogelijk is om op zijn leeftijd nog te werken? Volgens Goldman ligt de verklaring in zijn hart en hoofd. Iemand die wil doorwerken moet “een hoofd hebben wat ingesteld is om het te doen en een hart hebben dat ingesteld is om het te doen. Het moet in je genen zitten.”

Contract voor het leven

De 90-jarige Tinus Vinke ging drie dagen met pensioen. Daarna besloot hij weer aan de slag te gaan als sigarenmaker in sigarenfabriek De Olifant in Kampen. “Voor ik het wist had ik een contract voor mijn hele leven”, zegt hij in een interview met BN de Stem. Ondanks dat zijn werkweek is teruggebracht tot vier halve werkdagen en hij iets minder snel is geworden in het rollen van de sigaren, ziet hij zichzelf voorlopig nog niet stoppen.

Volgens de journalist de negentigjarige als iemand vol passie. “Het is zo bijzonder werk”, vertelt hij in een interview met RTV Oost. “Eerst de bosjes maken, dan draaien, dan het dekblad snijden. Daarin komt allemaal naar voren wat die sigaar lekker maakt.” Vier of vijf miljoen sigaren gingen er waarschijnlijk door zijn vingers, schat de 90-jarige.

Binet Brasser van der Sluis zegt over Vinke: “hij houdt heel erg van het werk wat hij doet. Het is een gedrevenheid. Een passie die hij heeft.” De doorwerker wil zolang als hij kan blijven werken: “Als je thuiszit is het ook maar niets. Och man. Dan zit je maar achter dat raam. Verschrikkelijk! Als het niet meer kan dan houdt het op. Maar ik doe het nog graag en mijn handen zijn nog goed en mijn verstand is nog goed.”

foto: Freddy Schinkel