De 5 meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk

De 5 meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk

Als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk komen er regelmatig vragen bij je bovendrijven. Wij vroegen Vrijwilligers Centrale Utrecht naar de antwoorden op de meest gestelde vragen.

De 5 meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk

Als je voor het eerst als vrijwilliger aan de slag gaat vraag je je misschien af hoe je vrijwilligerswerk vindt dat bij je past. Of hoe het zit met een vrijwilligersvergoeding. Wij vroegen Vrijwilligerscentrale Utrecht (VC Utrecht) naar de 5 meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk. Naomi Nederlof van VC Utrecht heeft ze hier voor ons (en vooral voor jullie) beantwoord.

1) Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

De meeste steden en dorpen beschikken over een vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Deze zijn regionaal en soms bij een welzijnsinstelling onder gebracht. Voor Utrecht is dat bijvoorbeeld: www.vwcutrecht.nl/vacatures Om een idee te krijgen van de plaatsen waar zo’n vacaturebank is opgezet kun je kijken op de website: http://www.vrijwilligerscentrales.nl. De meeste links van deze website werken niet meer, maar de website geeft een goed idee van de plaatsen waar een vacaturebank te vinden is. Je kunt deze vinden door in google te zoeken op vrijwilligerswerk + plaats. Meestal kom je dan direct bij de juiste website uit.

Een andere manier is via-via. Misschien ken je iemand die ergens actief is? Je weet meteen hoe de sfeer daar is en kunt een beetje inschatten of het bij je past. En het kan natuurlijk heel gezellig zijn om samen ergens vrijwilliger te worden.

Ook wanneer er geen vacaturebank bestaat in jouw woonplaats weet de plaatselijke welzijnsinstelling vaak waar er naar vrijwilligers gezocht wordt. Of ze kunnen je koppelen aan een buurtbewoner die wat extra ondersteuning kan gebruiken.

Ook op de website Leefjepensioen.nl staan een aantal vrijwilligersvacatures. Hier kan je tussen zoeken en op reageren.

Behalve deze mogelijkheden kan je altijd aankloppen bij een vrijwilligersorganisatie die je toevallig tegen komt in het plaatselijke krantje of ergens spreekt. Ook organisaties die geen vacature hebben uitstaan voor een vrijwilliger kunnen vaak wat extra ondersteuning gebruiken. Zeker proberen dus!

2) Hoe zit dat met de vrijwilligersvergoeding?

Er zijn twee manieren om je onkosten, die je maakt voor je vrijwilligerswerk vergoed te krijgen: via declaraties of via een vrijwilligersvergoeding. Bij declaraties schiet jij de kosten voor en krijg je die achteraf terug. Je moet de bewijzen voor deze kosten bewaren en levert deze in bij de vrijwilligersorganisatie. Sommige organisaties vinden het te lastig om alle kosten achteraf te berekenen of willen een kleine waardering geven aan hun vrijwilligers. Daarvoor bestaat de vrijwilligersvergoeding. Dat is een vaste vergoeding per uur, maand of jaar voor je vrijwilligerswerk. Deze vergoeding mag niet hoger zijn dan 4,50 per uur, 150 euro per maand of 1500 euro per jaar. De grens die als eerste bereikt is telt. Je hoeft deze vergoeding niet op te geven bij de belastingdienst, mits het echt om een vrijwilligersvergoeding gaat en onder deze bedragen blijft. Meer informatie over de vrijwilligersvergoeding.

Niet alle organisaties vergoeden de gemaakte kosten. Als je dit belangrijk vind (bv omdat je reiskosten maakt) vraag dit dan na bij de organisatie.

3) Ik ga regelmatig naar het buitenland, kan ik dan ook vrijwilligerswerk doen?

Natuurlijk kan dat! Vrijwilligerswerk bestaat in vele soorten en maten. Je kunt jezelf inzetten voor een korte periode (bv een dag of een paar maanden) of voor langere tijd. Sommige organisaties hebben voor een korte periode wat extra inzet nodig en ander vrijwilligerswerk is ook digitaal uit te voeren. Zolang jij duidelijk bent voor welke periode je beschikbaar bent en dat communiceert met de vrijwilligersorganisatie zijn er mogelijkheden te vinden waar je aan de slag kunt.

4) Hoe weet ik of het vrijwilligerswerk bij me past?

Als je het lastig vind om te bepalen welk type vrijwilligerswerk bij je past bestaan er allerlei vrijwilligerstesten. Deze zijn onder andere te vinden op internet: http://www.vwcutrecht.nl/vrijwilligerswerktests

Een andere mogelijkheid is om een afspraak te maken bij het vrijwilligerssteunpunt of de welzijnsinstelling in jouw buurt. De medewerkers hiervan kennen de lokale vrijwilligersorganisaties en kunnen met je meedenken. Ze geven vaak een vrijblijvend advies en nemen de tijd om naar je wensen en voorkeuren te luisteren.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je bij een reactie op een vacature niet direct aan het vrijwilligerswerk vast zit. Gewoonlijk ga je eerst op kennismakingsgesprek waarbij jullie beiden bekijken of je wat voor elkaar kunt betekenen. Pas na het kennismakingsgesprek besluit je of je inderdaad vrijwilliger wil worden bij deze organisatie.

5) Als ik mezelf aanmeld bij een organisatie, hoe gaat het dan verder?

Over het algemeen is er eerst contact via de email en/of telefoon. Daarna wordt er een kennismakingsgesprek gepland en als dat positief is verlopen (van beide kanten) wordt er besloten dat iemand gaat starten als vrijwilliger. Veel organisaties hanteren daarbij een vrijwilligerscontract. In dit contract staat welke taken de vrijwilliger gaat uitvoeren, met welke frequentie, of er sprake is van een vergoeding en wie de contactpersoon is. Vaak spreek je ook een termijn af dat je vrijwilligerswerk doet: het is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Wij raden aan om in het contact ook op te nemen wat je doet als je onverwacht toch niet meer je vrijwilligerswerk kunt doen. Hoe draag je je werk dan over en wat vinden jullie ‘normaal’ als afrondingstijd? En als je dan eenmaal aan de slag bent is het vaak heel leuk. 

Heb je nog steeds vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze dan gerust in een reactie hieronder.

Veel plezier met je vrijwilligerswerk!