Deeltijdpensioen biedt nieuw perspectief

Deeltijdpensioen biedt nieuw perspectief

Je hebt enorm veel plezier in je werk. Toch zie je het niet zitten om tot je 67ste fulltime te blijven werken. Langzaam afbouwen en meer genieten van je vrije tijd, dat is wat je wilt. Met het deeltijdpensioen wordt die wens werkelijkheid

Deeltijdpensioen biedt nieuw perspectief

Je hebt enorm veel plezier in je werk. Leuke collega’s, nieuwe uitdagingen en een baas die je waardeert om wat je doet. Toch zie je het niet zitten om tot je 67ste fulltime te blijven werken. Langzaam afbouwen en meer genieten van je vrije tijd, dat is wat je wilt. Met het deeltijdpensioen wordt die wens werkelijkheid.

Opmars

Het deeltijdpensioen is aan een opmars bezig. Alhoewel het fenomeen vrij nieuw is, zetten steeds meer werknemers de voor- en nadelen van het deeltijdpensioen op een rij. Zeker nu de VUT officieel tot het verleden behoort en vervroegd pensioen niet voor iedereen haalbaar is, richten mensen hun pijlen sneller op de deeltijd pensionering. Een perfecte manier om te blijven doen wat je leuk vindt en je ondertussen alvast voor te bereiden op een nieuwe fase in je leven.

Van fulltime naar parttime

Zonder dat de aanspraak op het pensioen wordt belast, kun je met het deeltijdpensioen gewoon blijven werken. Niet zoals eerder vijf dagen in de week, maar bijvoorbeeld twee, drie of vier. Voor de uren die je werkt, krijg je betaald. De dagen dat je thuiszit, worden aangevuld met het deeltijdpensioen.

Deze afbouw van werkzaamheden kent veel voordelen. Zo raak je eraan gewend dat je uitgavepatroon er in kleine stapjes op achteruit gaat. Een schaduwkant is er ook: je moet er rekening mee houden dat je totale pensioenuitkering minder groot is dan wanneer je volledig zou hebben doorgewerkt. Je verdeelt het opgebouwde pensioen immers over meerdere jaren. En de laatste jaren voor pensionering bouw je alleen pensioen op over de uren die je nog werkt. 

Deeltijdpensioen verlicht werkdruk

Veel mensen ervaren de laatste jaren voor pensionering als “zwaar”. Deeltijdpensioen neemt die druk voor een deel weg: minder werken maakt de werkdruk lager. Waar voltijdswerkers de pensioendatum soms op het tandvlees halen, daar kiezen deeltijdpensionado’s er vaker voor actief te blijven. Ook na hun 67ste.  

Langzaam afbouwen

Gebruik maken van het deeltijdpensioen, kan zodra je de zestig bent gepasseerd. En dat is heerlijk als je veertig jaar hard hebt gewerkt, vroeg bent opgestaan of veel verantwoordelijkheid hebt gehad. Werk je maar een paar dagen in de week, dan houd je niet alleen meer tijd over voor leuke dingen, maar ga je ook beter voorbereid die nieuwe fase van je leven in.

Het zwarte gat wordt daarmee opeens een stuk kleiner. Het deeltijdpensioen zorgt er namelijk voor dat je, nog voordat je stopt met werken, een andere maatschappelijke invulling hebt gevonden. Oppassen op de kleinkinderen, een voorzittersfunctie bij de lokale voetbalclub of groente kweken bij de plaatselijke moestuinvereniging. Zo hoef je dus niet van de een op de andere dag te wennen aan een nieuw leven. Je krijgt met het deeltijdpensioen vijf jaar de tijd om alvast van je pensionering te proeven.

Dat is ook prettig voor je partner. De stap om in één keer zeven dagen per week op elkaars lip te zitten, is ontzettend groot. Door twee dagen in de week thuis te zijn, kom je er vroegtijdig achter waar je tegenaan kan lopen. Hoe je de taken in het huishouden wilt verdelen, hoeveel tijd je voor jezelf wilt inruimen en welke activiteiten leuk zijn om met elkaar te ondernemen.

Informeer bij je werkgever

Het gevoel dat het leven rigoureus verandert, is met het deeltijdpensioen dus veel minder groot. Zorg er alleen wel voor dat je weet wat jouw mogelijkheden zijn als je deels met pensioen wilt gaan en deels wilt blijven werken. Ga op tijd in overleg met je werkgever, want deeltijdpensioen is nog niet in alle bedrijven een geaccepteerd fenomeen.

Hoe sta jij tegenover deeltijdpensioen? Wat zou voor jou een voordeel zijn en wat zijn de nadelen?