Deeltijdpensioen, wat zijn de spelregels?

Deeltijdpensioen, wat zijn de spelregels?

Wat moet je regelen als je kiest voor deeltijdpensioen? En wat zijn de financiële consequenties? Wij zetten de regels op een rijtje.

Deeltijdpensioen in de praktijk

Het deeltijdpensioen klinkt eenvoudig: je blijft deels werken en geniet deels van een vervroegd pensioen. Maar bedenk wel dat er vooraf veel geregeld moet worden. De Belastingdienst hanteert eigen regels, je pensioenfonds heeft een reglement waar je je aan dient te houden en je werkgever kan (en mag) ook bezwaren hebben. Daarnaast wordt je uiteindelijke pensioen uiteraard lager. Hoe zit het nu precies en wat zijn de financiële consequenties? Wij zetten de regels van deeltijdpensioen op een rijtje.

De Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een aantal regels met betrekking tot het deeltijdpensioen. Ten eerste is het zo dat het pas mag ingaan maximaal vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Anders moet je extra belasting betalen. Dus stel dat je vanaf je 68ste recht hebt op AOW dan kun je vanaf je 63ste met deeltijdpensioen. Wil je toch eerder gebruikmaken van de regeling dan moet je een intentieverklaring schrijven waarin je verklaart dat je niet weer meer zult gaan werken als je eenmaal hebt gekozen voor parttime pensionering. Ook schrijf je in deze brief aan je pensioenfonds dat je arbeidzame leven is gestopt in dezelfde mate als waarin je met deeltijdpensioen gaat. Het deel van je pensioen dat is ingegaan kun je niet meer stopzetten of verlagen. In totaal mag je maximaal twee keer je deeltijdpensioen wijzigen, voordat je volledig met pensioen gaat.

 

Je pensioenfonds

De meeste pensioenfondsen hebben tegenwoordig een deeltijdpensioenregeling. De eerste stap is om te kijken wat precies de voorwaarden zijn die in het reglement staan. Bij Achmea geldt bijvoorbeeld dat je vanaf je 55ste met deeltijdpensioen mag, maar enkel in volle dagen per week. Vanaf die leeftijd kun je een deel van je pensioen laten uitkeren, terwijl je in deeltijd blijft werken. Verder staan er in het reglement zaken waar je rekening mee moet houden zoals de pensioenrichtdatum en de mate waarin je met deeltijdpensioen kunt.

De werkgever

Het deeltijdpensioen is geen wettelijk recht. Je werkgever mag weigeren om je met deeltijdpensioen te laten gaan. Daar moet hij dan wel een goede reden voor hebben. De aard van het werk moet bijvoorbeeld zo zijn dat het lastig is om in deeltijd te werken of het moet bijna onmogelijk zijn om iemand te vinden die het werk kan overnemen. Als je zonder goede reden toch geen toestemming krijgt, kun je daarover het gesprek aangaan. Op de website Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over de Wet Flexibel Werken. Wees niet verrast als je werkgever niet direct enthousiast reageert. Het kost vaak extra tijd en moeite om het te organiseren en er zijn (mede daardoor) vaak extra kosten aan verbonden.

Je salaris

Wie met deeltijdpensioen gaat, levert logischerwijs een deel van het salaris én de pensioenopbouw in en laat een deel van het pensioen vervroegd uitkeren. Voor de meeste pensioenfondsen geldt dat je minimaal drie dagen per week moet blijven werken tot je 65ste om gebruik te kunnen maken van de deeltijdpensioenregeling. Als je veertig uur werkt, lever je dan bruto twee vijfde van je salaris in. Netto is dat minder, omdat je meestal in een lagere belastingschijf terechtkomt.

De exacte uitkering is natuurlijk voor iedereen anders. Het is raadzaam om bij een pensioenadviseur te informeren naar de bedragen die voor jouw situatie gelden. Zo kom je er het snelst achter of het deeltijdpensioen voor jou interessant is.

Meer blogs over deeltijdpensioen: