Dit verstaan jullie onder geluk

Dit verstaan jullie onder geluk

Afgelopen maanden stond het thema ‘geluk’ centraal op Leef Je Pensioen. Samen met jullie verkenden we de vraag wat ‘geluk’ tijdens je pensioentijd betekent.

Dit verstaan jullie onder geluk

Afgelopen maanden stond het thema ‘geluk’ centraal op Leef Je Pensioen. Samen met jullie verkenden we de vraag wat ‘geluk’ tijdens je pensioentijd betekent. Tijdens een groepsinterview werd dit onderwerp besproken en ook interviewden we een ware geluksprofessor. Tijd om aan het einde van dit kwartaal eens alle reacties over hoe jullie ‘geluk’ ervaren op een rij te zetten.

Geluk & pensioen

‘Gelukkig zijn’ of je ‘gelukkig voelen’ is niet alleen tijdens je pensioentijd relevant. Gelukkig niet. Maar je pensioentijd is wel een periode waarin je zelf meer de regie krijgt over de invulling van je dagelijkse leven. Dit heeft wellicht impact op het ervaren van ‘geluk’, want zekerheden vallen weg en kansen borrelen omhoog.
En hoe creëer je zelf een gevoel van geluk? Streef je iets na om geluk te voelen of is het meer een onderliggend gevoel dat in bepaalde perioden omhoog borrelt?

Wat is geluk?

‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven vindt geluk iets anders dan je stemming of een momentopname. Hij verstaat onder geluk vooral levensvoldoening en omschrijft dat als volgt: “Je kunt best een dipje hebben en toch gelukkig zijn met hoe je leven in elkaar steekt”. Er is bij geluk volgens hem spraken van een U-curve, Je ben je gelukkigst op je 18e, daarna neemt het langzaam weer af om op je 73e weer een nieuw hoogtepunt te ervaren. Het complete interview lees je hier.

Momenten van geluk

In het groepsinterview wordt geluk door Anja toch wel een beetje als ‘beladen’ gezien. Als iets wat je nooit helemaal zult bereiken. Naar haar idee komt geluk en gaat het weer. Ook Wim herkent zich in dat gevoel van bepaalde momenten dat je geluk ervaart. Hij vindt wel dat het aantal geluksmomenten na zijn pensioen een stuk hoger is dan voor zijn pensioen. Toch merkt hij dat hij zich nu wat minder gelukkig voelt doordat zijn lichaam hem wat vaker in de steek laat.

Geluk heb je deels zelf in de hand

Jeroen verloor 5 jaar geleden zijn zoon en vraagt zich hardop af wat geluk is met al dat verlies. Jeroen: “Misschien zou je geluk kunnen omschrijven als dat je zelf de mogelijkheden benut om niet stil te blijven staan. Om het positieve te kunnen zien. De gepensioneerden zijn het erover eens, deels heb je geluk zelf in de hand en deels ook niet. Denk bij dat laatste aan je gezondheid of het verliezen van dierbaren. Cox analyseert dat dit inderdaad twee verschillende dingen zijn en omschrijft het als ‘geluk hebben’ en ‘gelukkig zijn’.

Streven naar geluk?

Anja oppert dat je misschien wel helemaal niet naar geluk moet streven, omdat je het leven niet zelf in de hand hebt. Voor een deel komt het op je af en voor het andere deel moet je meebewegen met het leven. Deze veerkracht helpt je door het hele leven en leer je door levenservaring. Wim geeft aan dat hij juist wel naar geluk streeft en hoopt dat hij zoveel mogelijk in harmonie komt met zichzelf. Dit door nieuwe hobby’s en activiteiten elementen van zichzelf te ontdekken die hij niet heeft ontdekt tijdens zijn werkzame leven. De gepensioneerden zijn het erover eens dat je nu meer tijd hebt om dingen uit te zoeken.

Leestip! Ons magazine over Geluk!

Leestip! Ons magazine over Geluk!

Energie geven en krijgen

Het grootste voordeel van met pensioen zijn lijkt toch wel dat je kunt stoppen met zaken waar je geen energie (meer) van krijgt. Dit was tijdens het werkzame leven toch wel wat lastiger. Natuurlijk heb je ook wel andere verantwoordelijkheden tijdens deze levensfase, bijvoorbeeld verantwoordelijkheden naar je vrijwilligerswerk. Maar al met al heeft dat weer te maken met het feit dat je het leuk vindt om te doen. Prestatie en resultaat zijn minder belangrijk en dit maakt dus best gelukkig.

Regie als geheim voor geluk

Wat in alle interviews naar voren komt is dat zelf actief op zoek gaan naar een pensioeninvulling en het opdoen van nieuwe sociale contacten maakt dat mensen zich prettiger en daarmee gelukkiger voelen. John vult daar op Facebook op aan dat het belangrijk is naar de dingen te kijken die nog wel mogelijk zijn in plaats van dingen die je niet meer kunt.

Kortom, zelf regie nemen over je leven lijkt het meest gelukkig te maken. Zowel in het doen wat je leuk vindt, in het leren kennen van nieuwe mensen als ook om de regie over je eigen leven weer te pakken als het even tegen zit.

Zelf de regie nemen luidt ook het advies vanuit het interview met coach Miranda Brugman. Door dieper in te gaan op iemands levensverhaal helpt zij senioren om richting te geven aan hun leven na pensioen.

Wil je het complete groepsinterview lezen? Neem dan een kijkje in ons online magazine.