Doelen stellen voor je pensioen; enkele ideeën

Doelen stellen voor je pensioen; enkele ideeën

Het grootste gevaar dat op de loer ligt tijdens je pensionering is verveling. Wij geven je enkele tips hoe je dit kunt voorkomen; door het stellen van doelen.

Doelen stellen voor je pensioen; enkele ideeën

Wie na zijn pensionering elke dag thuis op de bank gaat zitten, krijgt al snel te maken met verveling. Want hoewel welverdiende rust na een werkend leven in het begin als vakantie aanvoelt, is het na een tijdje wel fijn om ergens voor uit bed te komen. Het pensioen is juist een geweldige kans om nieuwe interesses te ontdekken, hobby’s uit te proberen en jezelf van een nieuwe kant te leren kennen. Door lichamelijk en geestelijk actief te blijven kun je langer van je pensioen genieten. In dit artikel tippen wij jou manieren om jezelf doelen te stellen en daarmee uit te dagen tijdens deze nieuwe levensfase.

1) Vrijwilligerswerk; sociaal, ritme, verantwoordelijkheid, maatschappelijk

Het rondbrengen van koffie in een verzorgingstehuis, één keer in de week met een iemand met een verstandelijke beperking de stad in of wandelen of aan de slag gaan als klusvrijwilliger bij een stichting. De opties om vrijwilligerswerk te doen zijn eindeloos.

Na je pensionering aan de slag gaan als vrijwilliger is om diverse redenen een mooie invulling van je pensioen. Allereerst blijkt het voor veel mensen prettig te zijn om een aantal vaste momenten (in de week) te hebben waarop er vaste afspraken zijn. Zodat er op die manier een ritme ontstaat. Vrijwilligerswerk geeft daarmee een doel om uit bed te komen. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld het duwen van de rolstoel van een eenzame oudere niet alleen voor de fysieke inspanning die je nodig hebt om gezond te blijven, maar zorgt vrijwilligerswerk ook voor sociale contacten. Dat kan sociaal contact zijn met de mensen voor wie jij je inzet, maar ook met andere vrijwilligers of personen die betrokken zijn bij de organisatie.

Verder geeft het doen van vrijwilligerswerk ook voldoening die er volgens diverse onderzoeken voor zorgt dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Zou je vrijwilligerswerk willen doen maar heb je geen idee wat? Lees dan het artikel “Welk vrijwilligerswerk past bij mij? Test het!”. Daarin vertellen wij jou hoe je ontdekt wat bij jou past.

2) Werk; financieel, sociaal, ritme, actief, verantwoordelijk

Hoeveel het pensioen voor veel mensen gelijk staat aan stoppen met werken, zijn er steeds meer 65-plussers die blijven werken. Dat kan fulltime zijn maar ook voor een aantal uur in de week. De financiële prikkel blijkt daarbij niet het belangrijkste te zijn. Hoewel – fulltime of deeltijd – blijven werken een mooi zakcentje oplevert voor leuke activiteiten tijdens het pensioen, geven 65-plussers aan vooral te blijven werken vanwege de sociale contacten op de werkvloer. Ze willen bijvoorbeeld het praatje bij de koffieautomaat niet missen of vinden het contact met klanten erg leuk.

Slager Kees Janson (72) die op zijn 69 ste de deuren van zijn winkel sloot, maar nog altijd werkt, zei in een interview op deze website dat hij bang is zich te vervelen als hij gaat stilzitten. “De enige oplossing is iets gaan doen. Dat is ook de reden waarom ik niet met pensioen wil. Ik denk dat ik niet wil stoppen met werken, omdat ik dan ook stop met productief zijn.

Zolang je lichaam en geest gezond zijn, moet een mens productief zijn. Althans dat vind ik en dat geeft mij een goed gevoel.” Wil je ook blijven werken na je pensioen? Lees dan ons artikel “4 manieren om door te werken na je pensioen“. Daarin leggen we je uit op welke manieren je blijft werken en vertellen ervaringsdeskundigen hoe zij dat hebben aangepakt.

3) Sport; bewegen, fit, sociaal

Bewegen is je hele leven belangrijk dus ook na je pensioen. Onderschat daarbij niet hoeveel beweging je kreeg toen je nog werkte. Fietste jij bijvoorbeeld elke dag een stuk om op je werk te komen, had je een beroep waarbij je lichamelijk actief was of nam je elke dag een paar keer de trap? Dan is het verstandig om na te denken op welke manier je die beweging gaat vinden als je stopt met werken. Als deze beweging volledig wegvalt en je op dezelfde manier blijft eten, dan is de kans dat je ongezond wordt vrij groot.

Hoogleraar interne geneeskunde en gerontologie (wetenschap van het ouder worden) Andrea Maier noemt mensen de minst actieve dierensoort. Een reden volgens haar om te blijven lopen. Want voor een ongezonde leefstijl betalen we met leeftijd gerelateerde ziektes. Ze geeft als richtlijn dat je minstens dertig minuten per dag matig intensief dient te bewegen en daarnaast je voeding in de gaten moet houden. Lees het interview met Andrea Maier.

Hobby: passie, tijdsbesteding, flexibel

Bijna elke gepensioneerde heeft wel hobby’s of dromen waar tijdens het werkende leven onvoldoende tijd voor was. Van het maken van een mooie reis tot het oppakken van een studie waar het nooit van kwam. De hobby waar voorheen alleen in het weekend tijd voor was of de vrienden die je niet zo vaak zag als je zou willen. Gevaar is dat het bij een ‘idee” blijft. Stel jezelf als doel om je hobby of passie daadwerkelijk uit te voeren en niet meer uit te stellen. Of denk eens aan het opstellen van een bucketlist.

Als je stopt met werken dan is er opeens de ruimte om meer aandacht aan al die zaken te besteden. Wil je meer tips over een gezond pensioen? Lees dan ons interview met Andrea Maier. Zij vertelt je over het verband tussen de invulling van je pensioen en je gezondheid. Daarnaast geeft ze tips om op een gezonde manier van je pensioen te kunnen genieten.