Eerder stoppen met werken; hoe pak je dat aan?

Eerder stoppen met werken; hoe pak je dat aan?

Zie jij het niet meer zo zitten om nog een paar jaar door te moeten werken? Dan is eerder stoppen met werken een optie.

​Eerder stoppen met werken; hoe pak je dat aan?

Zie jij het niet meer zo zitten om nog een paar jaar door te moeten werken? Of is je partner al met pensioen en wil jij daardoor ook graag met eerder stoppen? Dan is eerder stoppen met werken een optie. Je zou denken dat het alleen maar is weggelegd voor mensen die een grote spaarpot hebben, maar niets is minder waar. Ook jij kunt eerder stoppen met werken als je dat wilt. Maar hoe pak je dat aan?

Eerder stoppen met werken; waarom zou je dat doen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je helemaal geen zin meer hebt om nog een aantal jaar door te ‘moeten’ gaan met je werk. Het liefst stop je volgend jaar al, zodat je eerder kunt beginnen met genieten. Veel mensen die tegen het einde van hun carrière lopen, vinden het werk dat ze doen lichamelijk erg zwaar of ervaren het werk als stressvol en kijken uit naar het moment dat ze kunnen stoppen met werken. Meer dan de helft van werkend Nederland stopt liever voor zijn of haar 65ste. En soms kun je nog best tevreden zijn over het werk dat je doet, maar heb je gewoon geen zin meer om ‘verplicht’ te werken. En dan is het erg vervelend wanneer je nog zes jaar lang door moet gaan.

Het kan ook voorkomen dat je partner al met pensioen is en jij dat ook wel wilt. Het kan namelijk best moeilijk zijn om nog vier jaar door te moeten gaan, terwijl je man of vrouw al lekker kan achteroverzitten en ontspannen. Stop je eerder met werken, dan kunnen jullie samen leuke activiteiten gaan uitvoeren waar het nooit eerder van is gekomen. Of misschien willen jullie wel gewoon samen genieten van het thuis zijn.

Er zijn genoeg redenen om eerder te stoppen met werken. Het vooruitzicht op meer vrije tijd om de dingen te doen die je altijd hebt willen doen (meer reizen, vrijwilligers werk doen of meer tijd voor de (klein)kinderen bijvoorbeeld) spreekt veel mensen aan. 

Eerder stoppen met werken; en dan?

Het kan zijn dat je wilt stoppen met werken voor je inkomen, maar je niet wilt stoppen met iets te doen hebben. Veel mensen willen namelijk het gevoel hebben dat ze iets nuttigs bijdragen aan de wereld. Zo voel je je voldaan. Eerder stoppen met werken kan ervoor zorgen dat je al snel geen voldaan gevoel meer hebt en je je enorm gaat vervelen. Het leven wordt dan al gauw saai. Om dat gevoel tegen te gaan kun je natuurlijk vrijwilligerswerk gaan doen, meer tijd besteden aan je hobby’s of gewoon andere dingen te gaan doen waar je geen geld aan verdient, maar die je wél erg leuk vind om te doen.

Eerder stoppen met werken; hoe doe je dat?

Wil je eerder stoppen met werken, dan is het een slim plan om van te voren te bedenken wanneer je dat precies wilt doen en wat je daarvoor de aankomende jaren zou moeten doen. Misschien blijkt daaruit wel dat je de aankomende jaren wat rustiger aan moet doen met je geld, maar je wel terug zou kunnen naar 3 dagen in de week wanneer je 62 bent.

Eerder stoppen met werken kun je ook doen door met deeltijdpensioen te gaan. Dit houdt in dat je minder werkt en tegelijkertijd een klein deel van je pensioenpot gebruikt. Het is helaas nog niet overal mogelijk om dit te doen en in de praktijk wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. Wellicht dat het in de toekomst wel populairder wordt om met deeltijdpensioen te gaan, want 40 procent van de mensen die hun pensioenleeftijd bereiken wil zelfs na het bereiken van de AOW-leeftijd in deeltijd werken.

Als je echt wilt stoppen met werken, kun je dat natuurlijk altijd doen. Daarin heb je gelukkig altijd de vrijheid. Wil je eerder stoppen met werken dan moet je daar natuurlijk ook een prioriteit van maken en ernaar leven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan een minder goed leven hebt. Door minder te consumeren lukt het je vaak beter om bewuster te leven en daarnaast ook meer liefde te hebben voor de dingen die je al hebt. Vaak lukt het je ook nog eens om meer te ontspannen.