Fietsroute Amsterdam; vier leuke ontdekkingstochten voor toeristen en toeristen in eigen stad

Fietsroute Amsterdam; vier leuke ontdekkingstochten voor toeristen en toeristen in eigen stad

In dit artikel geven wij jou tips voor fietsroutes in en om Amsterdam. Van een fietsroute in Amsterdam die leidt langs de leukste straten van de stad tot een fietsroute die je laat zien waar je de Franse invloeden in Amsterdam terugvindt.

Fietsroute Amsterdam; vier leuke ontdekkingstochten voor toeristen en toeristen in eigen stad

Of je nou volledig onbekend bent in Amsterdam of er woont en zin hebt om een dagje op pad te gaan, Amsterdam is in beide gevallen een hartstikke leuke stad om op fietsavontuur te gaan. Maar waar ga je heen als je niet in de fietsfile wil staan met andere toeristen? In dit artikel geven wij jou tips voor fietsroutes in en om Amsterdam. Van een fietsroute in Amsterdam die leidt langs de leukste straten van de stad tot een fietsroute in Amsterdam die een genot voor de maag van de bougondier is en een fietsroute die je laat zien waar je de Franse invloeden in Amsterdam terugvindt.

Fietsroute Amsterdam langs de mooiste straten van de stad

Naast de grachten met hun karakteristieke grachtenpandjes, bevinden zich er in Amsterdam nog vele andere mooie straten. Pascal Brackman zette een fietsroute in Amsterdam uit die leidt langs de dertig mooiste straten van de stad. Het rondje heeft een lengte van ruim vijftig kilometer en komt langs heel wat wijken waar je anders zelden komt, aldus Brackman. Hij heeft voor het samenstellen van de fietstocht gebruik gemaakt van een verkiezing van de mooiste straat van Amsterdam. Die verkiezing hield de Amsterdamse krant Het Parool in 2006 onder haar lezers. “De selectie van de straten werd gemaakt aan de hand van 1698 stemmen”, schrijft Brackman. “Ik kan bevestigen dat het moeilijk is om met zovelen tegelijk mis te zijn. Het verbinden van die straten vormt mijn persoonlijke geliefkoosde route door de stad.”

Brackman benoemt een aantal van de mooiste straten van de Parool-verkiezing tijdens de fietstocht. Zo neemt hij je mee naar de Brouwersgracht, volgens de lezers van de krant de mooiste straat van Amsterdam. Maar het blijft niet alleen bij de straten uit de Parool-verkiezing er komt ook een heleboel ander moois langs. Zo schrijft Brackman bijvoorbeeld beeldend over de Diemerzeedijk: “de Diemerzeedijk bood reeds in de 12e eeuw bescherming tegen de beukende Zuiderzee. Dit gebied werd in 1960 en 1980 gebruikt voor het storten van huisvuil en raakte zwaar verontreinigd en werd afgesloten. Het park werd na sanering opnieuw geopend als Diemerpark in 2004”. En over de Muiderkerk schrijft hij: “de Muiderkerk is zeer merkwaardig. De oude façade van de kerk is bewaard gebleven, maar tegen een nieuwe en modern achtergebouw gekleefd”. Hij geeft ook tips voor de toeristen in de stad: “overdag kan je hier door het boekensteegje van de Universiteit van Amsterdam. Je kan er boeken kopen voor 1 euro”.

De fietsroute Amsterdam die Brackman heeft samengesteld is te downloaden. Je kunt de fietsroute downloaden om te printen of om op een gps-systeem, TomTom of Garmin te zetten. De volledige fietsroute en alle straten waarlangs deze leidt vind je op RouteYou.

Fietsroute Amsterdam voor Bourgondiërs

Van fietsen krijg je trek, dat moet Anne de Buck van YourLittleBlackBook hebben gedacht. Dus stelde zij een fietsroute in Amsterdam samen die je niet alleen van Amsterdam Oost naar Amsterdam Noord leidt, maar je ook nog eens attent maakt op alle plekjes onderweg waar je lekker kunt eten. Van ontbijtje tot sapje of biologische markt. Alle plekken waar de Bourgondiër zijn of haar hart op kan halen worden aangestipt. De Buck schrijft over de fietsroute die ze uitstippelde: “een fietstocht naar Amsterdam Noord staat al op mijn bucket list zo lang als ik in Amsterdam woon. Alleen al de pont (over het IJ, red.) maakt het avontuur compleet”. Anne geeft tips voor maar liefst vijftien adresjes waar je iets kan drinken, snaaien, snacken of happen. Meer dan je maag waarschijnlijk op één fietstocht aankan. Zo schrijft ze over de Landmarkt een biologische supermarkt die in haar ogen een snoepwinkel vol met mooie producten is. Maar ook als je niet wil gaan winkelen is de fietstocht die kant op de moeite waard als we De Buck moeten geloven: “onderweg naar de Landmarkt komt je langs Zeeburg en steek je het IJ over. Hoe verder je de stad uit fietst, hoe meer Amsterdam als een dorp aanvoelt. Zo groen en omringd door water. Vergeet even het gehaaste gevoel van de stad”.

De fietsroute Amsterdam van De Buck is online op haar site te bekijken. Ze beschrijft haar fietsroute in Amsterdam redelijk uit de losse pols. Er staat dus af en toe een aanwijzing op het gebied van navigatie – zoals dat ze “in Noordelijke richting” fietst of dat ze van een locatie naar Amsterdam Noord fietst – maar exacte aanwijzingen ontbreken. Er is wat dat betreft meer uitleg over de leuke eettentjes dan dat er uitleg is hoe je daar komt. Mocht je dus in de Bourgondische voetsporen van De Buck willen treden, dan is het raadzaam om van te voren zelf even op de kaart te kijken hoe je van punt a naar punt b komt. Leg haar adviezen over een kaart en je hebt een leuke fietsroute van een Amsterdammer.

Van Oost naar West

Naast de fietsroute Amsterdam voor Bourgondiërs, heeft Anne de Buck nog een tweede route in Amsterdam uitgestippeld voor mensen die de stad op de fiets willen ontdekken. Het is een route van Amsterdam Oost naar Amsterdam West. De oprichtster van een website met tips voor leuke adresjes, begint bij de Javastraat. Volgens De Buck zonder twijfel de meest hippe straat van Amsterdam en eindigt bij de Hallen. “De Foodhallen (is) de indoor food markt die nog maar een jaar open is. Met tientallen foodkramen waar je de lekkerste hapjes haalt.”

Tussen het start- en eindpunt geeft Anne tips voor leuke winkeltjes, musea en eettentjes langs de route. Zo tipt ze bijvoorbeeld het Oosterpark. “Het Oosterpark is het afgelopen jaar verbouwd en opgeknapt. Een van de fijnste terrassen van het Oosterpark is De Biertuin. Hier kun je echte Amsterdamse biertjes proeven van de tap. Later op de avond is dit ook een leuke plek om een betaalbaar hapje te eten. De kip op het spit is heerlijk.” En raadt ze aan te lunchen bij Boterham. Volgens haar een echt verborgen pareltje. “Hier eet je de lekkerster boterhammen met biologisch beleg.” En nog voordat ze je naar het eindpunt (De Foodhallen) leidt, laat De Buck je een tussenstop maken bij De Hallen. Hoewel de namen op elkaar lijken, gaat het niet om dezelfde locaties. De Hallen is “een voormalige tramremise die is omgetoverd tot creatieve en culinaire broedplaats. In het weekend is er bijna altijd een leuke markt in De Hallen. Op de Local Goods Weekend Market koop je producten die allemaal in Amsterdam gemaakt of ontworpen zijn.”

De fietsroute Amsterdam van De Buck is te vinden op de website van KLM. Ze licht in het totaal vijftien adresjes uit die je van Oost naar West leiden. Net zoals bij de Fietsroute Amsterdam voor Bourgondiërs doet De Buck niet precies uit de doeken hoe je van het ene punt naar het volgende punt fietst. Het is daarom raadzaam vooraf zelf op te zoeken waar de verschillende adresjes die jij wil bezoeken zich bevinden en hoe je daar komt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Google Maps gebruiken. Dan kun je de verschillende punten opzoeken en Google vragen een fietsroute uit te stippelen.

Amsterdam op zijn Frans

Geen land heeft onze hoofdstad Amsterdam zo dusdanig beïnvloed als Frankrijk, volgens de website Abellife. Daarom stelde de redactie een wandelroute samen die je langs alle Franse plekjes in Amsterdam leidt. Het gaat om een route van vier kilometer, een andere route om twee kilometer en een document met leuke en interessante Franse adresjes in Amsterdam. In principe zijn de routes om ter voet af te leggen, maar je kan ook zelf aan de hand van de leuke adresjes een fietsroute door de hoofdstad samenstellen. De redactie geeft bij de interessante plekken ook de nodige achtergrondinformatie zodat je fietsroute ook verrijkt wordt. Zo lees je bijvoorbeeld: “Gartine is Oudfrans voor klein akkertje. Niet dat je dat hier in het historische hart van Amsterdam zult aantreffen. Wel 25 kilometer verderop; voorzien van moestuin, een kruidentuin en een boomgaard. De oogst wordt verwerkt in een keuken aan de Taksteeg, een zijstraatje van de Kalverstraat en het Rokin. Een heel knus adresje.”

AbelLife is een app voor op je mobiele telefoon die je toegang geeft tot meer dan vierhonderd wandel- en fietsroutes in Nederland en zelfs in België. De app vertelt je niet alleen waar je heen moet fietsen, maar vertelt je onderweg ook meer over de omgeving waarin jij je begeeft. Je krijgt niet alleen tekst en uitleg, maar soms ook een foto of filmpje te zien. Dat klinkt als een nachtmerrie voor het dataverbruik van je mobiele telefoon, maar nadat je de fietsroute Amsterdam hebt gedownload kun je hem zonder internet fietsen. Via de gps weet je mobiel dan waar op de kaart jij je op dat moment bevindt. De fietsroute Amsterdam op zijn Frans is gratis te downloaden, maar dit is niet het geval voor alle fiets- en wandelroutes van AbelLife. Soms betaal je een aantal euro voor een pakket van een aantal wandelroutes.

Als je niet door het centrum van Amsterdam wil fietsen, maar graag de frisse lucht in de omgeving wil opzoeken dan kun je bij AbelLife ook een fietsroute in de omgeving van IJmuiden downloaden. Daar kun je een fietsroute van ruim veertig kilometer volgen die je de bedrijvigheid op het Noordzeekanaal laat zien, je naar de vissershaven leidt en ook de bunkers in de duinen niet vergeet. “Heuveltje op, heuveltje af. Tijd voor een informatie-break? Het lijkt inmiddels een rare combinatie boeren en duinen. Toch hebben de duinen hier vaak namen die herinneren aan de duinboeren die hier leefden; Ezelweide, schapenduinen. De duinvlakte waar u nu staat heet koevlak. Van de 16e tot einde 19e eeuw werden de duinvalleien gebruikt voor de aardappelteelt of voor het begrazen door vee.”