Gepensioneerd? Wij geven antwoord op jouw vragen.

Gepensioneerd? Wij geven antwoord op jouw vragen.

Staat je pensionering voor de deur of ben je onlangs gepensioneerd? Dan zit je net zoals veel andere (toekomstige) gepensioneerden waarschijnlijk vol met vragen. Wij helpen je op weg.

(Bijna) Gepensioneerd? Wij geven antwoord op je vragen.

Staat je pensionering voor de deur of ben je onlangs gepensioneerd? Dan zit je net zoals veel andere (toekomstige) gepensioneerden waarschijnlijk vol met vragen. Wil je bijvoorbeeld wel echt met pensioen of zou je graag doorwerken? Wat is de invloed van je pensioen bijvoorbeeld op je relatie? En wie ben jij als jij je niet meer kunt identificeren aan de hand van je werk? In dit artikel geven we antwoord op een aantal prangende vragen van (toekomstige) gepensioneerden.

Met pensioen of doorwerken?

Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt dan behoor jij officieel tot de gepensioneerden. Maar wil jij wel stoppen met werken of ga je liever nog even door? Het aantal gepensioneerden dat voor deze laatste optie kiest groeit de afgelopen jaren. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit voornamelijk vanwege een financiële prikkel is, blijkt dat gepensioneerden doorwerken om andere redenen. Ze willen zich bijvoorbeeld blijven ontwikkelen, halen veel sociale contacten vanuit hun werk of willen hun kennis nog overdragen op een volgende generatie. En daarnaast speelt voor sommige mensen het extra zakcentje om leuke dingen te doen natuurlijk ook mee. In het artikel “Doorwerken na je pensioen, waarom zou je dat doen?” vertellen wij wat de motivatie van mensen is om door te werken als zij gepensioneerd zijn. Als je al besloten hebt dat je wil doorwerken, dan is het interessant om te kijken naar uitzendbureaus voor gepensioneerden. Deze richten zich specifiek op 65-plussers die voor een aantal uur in de week werk zoeken. Daarnaast is het soms ook mogelijk om bij de oude werkgever te blijven werken of als zelfstandige door te gaan. Hier lees je meer over in het artikel “4 manieren om door te werken na je pensioen” Daarin lees je hoe je als je gepensioneerd bent toch tegen betaling aan de slag kan blijven.

Hoe ga ik met pensioen?

Met pensioen gaan is een ingrijpende gebeurtenis. Aldus andere gepensioneerden. Daarom is het verstandig na te denken over de wijze waarop je met pensioen gaat. Daarvoor kan een stappenplan een prettig houvast zijn. In het artikel “met pensioen gaan doe je stap voor stap” vertellen wij je welke zes stappen je doorloopt als je met pensioen gaat. Je kunt aan de hand van deze richtlijnen je eigen pad naar het leven na je werk uitstippelen. Daarmee voorkom je dat je straks gepensioneerd bent en in een zwart gat valt.

Wie ben ik als ik niet meer werk?

Als we onszelf introduceren op feestjes dan doen we dat vaak aan de hand van het werk dat we doen. Dit omdat we onszelf identificeren aan de hand van ons werk. Maar als je gepensioneerd bent, hoe identificeer jij jezelf dan? Wat is dan je verhaal op feestjes? Je kunt op twee manieren met je identiteit omgaan. Je kunt aan je identiteit vasthouden na je werk of juist een nieuw identiteit ontwikkelen. Als je voor je pensioen hovenier was, dan kun je beroep ook hobbymatig vormgeven. In plaats van tegen betaling de tuin van anderen te onderhouden, ga je aan de slag op een complex voor volkstuintjes. Op die manier hou je een element van je identiteit in tact. Je kan echter ook je identiteit op een nieuwe manier vormgeven. Je stopt met werken maar begint met vrijwilligerswerk in een ander vakgebied om jezelf te ontwikkelen. Als je meer wil lezen over de rol van je identiteit als je gepensioneerd bent, dan het artikel “Jouw identiteit voor en na je pensionering” Daarin lees je meer over het behouden of veranderen van je identiteit. Daarnaast vertellen we jou hoe je een nieuwe identiteit kan vinden.

waarom vrijwilligerswerk doen als je gepensioneerd bent?

Gemiddeld besteden gepensioneerden zes uur per week aan vrijwilligerswerk. Dat is net iets meer dan elke Nederlander gemiddeld aan vrijwilligerswerk besteedt. Waarom? De redenen zijn divers. De ervaringsdeskundigen die aan het woord zijn gekomen op Leefjepensioen noemen uiteenlopende redenen. De één heeft het gevoel jong te blijven door zich in te zetten als vrijwilliger als hij gepensioneerd is, de ander haalt er veel sociale contacten uit en weer een ander wil zich ontwikkelen of de wereld verbeteren. In het artikel “Vrijwilligerswerk doen na je pensioen? Daarom!” vertellen gepensioneerden wat vrijwilligerswerk hen brengt. Als je hebt besloten vrijwilligerswerk te doen als je gepensioneerd bent, dan heb je een heel palet aan keuzes. Wil je iets met mensen doen of juist met dieren? Hoeveel uur in de week zou je iets willen doen? En wil je vast aan de slag of juist sporadisch? In het artikel “Welk vrijwilligerswerk past bij mij? Test het!” helpen wij jou op weg.

Hoe onderhoud ik mijn sociale netwerk als gepensioneerde?

Soms wordt gepresenteerd alsof alleen jongeren nieuwe contacten leggen. Maar ook gepensioneerden zijn heel goed in staat om nieuwe contacten op te doen. Het is zelfs belangrijk hier tijd in te investeren als gepensioneerd bent. Via je werk heb je namelijk dagelijks een groot deel van je sociale contacten. Waar je nu een praatje maakt met je collega’s bij de koffieautomaat, zal je dat straks met iemand anders moeten doen. Als je straks stopt met werken zal je dus op een andere wijze je sociale momenten moeten invullen.

Het is daarom belangrijk om nu al te onderzoeken wat je op sociaal gebied wil doen om dit gat te vullen. Dat kan het verdiepen van huidige contacten zijn, maar ook het leggen van nieuwe contacten. Hoe groot is je sociale netwerk momenteel? Met wie zou je het contact willen verdiepen? En waar zou je nieuwe contacten op kunnen doen? Ga je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen om op die manier nieuwe mensen te ontmoeten, maak gebruik van een datingsite voor gepensioneerden om een nieuwe liefde te vinden of zoek je via het internet een groep gelijkgestemden hobbyisten. Zo kan je via Leefjepensioen bijvoorbeeld in contact komen met diverse sociale groepen waar nieuwe leden welkom zijn. Van kookgroep tot band en van bridgeclub tot wandelgroep. Je vindt deze sociale netwerken voor gepensioneerden onder het kopje Vrije Tijd. Wil je meer informatie over hoe je concreet werkt aan je sociale netwerk, lees dan het artikel “je sociale netwerk na je pensionering“. Daarin vertellen we je hoe je jouw sociale netwerk kan inrichten als je (straks) gepensioneerd bent.

Wat is de invloed van pensioen op mijn relatie?

Heb je een relatie, dan moet je ook niet onderschatten wat de invloed van je pensionering hierop is. Waar je momenteel een aantal uur per dag niet thuis doorbrengt, zit je na je pensionering opeens op de bank naast je partner. Wanneer was het voor het laatst dat jij en je partner zoveel tijd met elkaar hebben doorgebracht? Wellicht een aantal keer tijdens de vakantie, maar verder hoogstwaarschijnlijk niet vaak. Je pensionering heeft dus grote invloed op je relatie. Er komt extra druk op te staan. Want wie neemt welke verantwoordelijkheid in het huishouden? En welke dromen hebben jullie beiden? Het is daarom belangrijk om te praten met elkaar. Wil je weten welke punten je echt moet bespreken? Lees daarvoor het artikel “De invloed van pensioen op je relatie“.

Het liefst begin je jouw gesprekken over het leven na jouw pensioen al voordat het zover is. Omdat het pensioen zoveel invloed heeft, beslis je bijvoorbeeld samen wanneer je met pensioen gaat. Wil je bijvoorbeeld op hetzelfde moment met pensioen zodat je samen kan reizen? Of stopt één partner later met werken dan de ander? In het artikel “Met pensioen gaan? Die keuze maak je samen” helpen we je op weg met zo’n gesprek.

Meer weten?

Heb je meer vragen over het bereiken die jou en andere (toekomstige) gepensioneerden aangaan? Lees dan ons artikel “65 jaar geworden? Antwoord op alle vragen rondom deze leeftijd” In dit artikel worden andere vragen van (toekomstige) gepensioneerden beantwoord. Zo lees je daar bijvoorbeeld hoe je eerder met pensioen kan en welke 65-plus voordeeltjes er bestaan. Je kunt jouw vraag ook altijd onder dit artikel achterlaten.