Iedereen kan moestuinieren; vijf manieren op een rij

Iedereen kan moestuinieren; vijf manieren op een rij

Moestuinieren is voor iedereen, zelfs als je vijf-hoog-achter woont of geen vieze handen wil krijgen. In dit artikel lees je hoe je zelf kan beginnen met moestuinieren.

Iedereen kan moestuinieren; vijf manieren op een rij

Het begint nu echt lente te worden en dat betekent: we kunnen naar buiten. Wandelingen maken over het strand, op het terras genieten van het lentezonnetje of met de kleinkinderen jonge dieren bekijken bij de kinderboerderij. Lentekriebels: bij de één resulteert het in een grondige poetsbeurt van het huis, terwijl de ander liever aan de slag gaat in de moestuin. Een goed idee, want na ijsheiligen van 11 t/m 15 mei is het ideale moment voor veel gewassen om gezaaid of gepland te worden. Moestuinieren is voor iedereen, zelfs als je vijf-hoog-achter woont of geen vieze handen wil krijgen. In dit artikel lees je hoe je zelf kan beginnen met moestuinieren.

Ouderwets moestuinieren; de traditionele moestuin

Of je nou een hoekje over hebt in je achtertuin of een volkstuintje huurt, je kunt overal een moestuintje beginnen. Belangrijk is dat de plek die je uitkiest wel ongeveer zes uur per dag zon krijgt. Daarnaast is het verstandig om de plek die je wilt gebruiken voor je moestuin een keer te bekijken na een flinke regenbui. Hoe ziet de grond er dan uit? Blijven er enorme plassen staan die de toekomstige plantjes zullen verzuipen of is de afwatering van de grond in orde? Als regenwater blijft liggen, dan kun je beter een andere plek zoeken voor je moestuin. In de meest ideale situatie bevindt zich aan de rand van je moestuin een muurtje of schutting. Dit is een prettige ondersteuning voor klimplanten zoals boontjes.

Als je een geschikt stukje grond hebt gevonden kan het moestuinieren echt beginnen. Simpelweg komt het op de volgende stappen neer: bewerk allereerst de grond. Verwijder onkruid grondig en verdeel je stukje grond in verschillende secties. Het is hierbij raadzaam om vier vakken te maken. In elke sectie plant je dan één van de vier groentesoorten: wortelgroenten, bladgroenten, koolsoorten en vruchten. Elk jaar laat je de groenten van vak wisselen, daarmee voorkom je dat je de grond uitput en verklein je de kans op ziektes. Dus in het eerste jaar zet je de wortelgroenten links achterin, het tweede jaar rechts achterin en het derde jaar rechts voorin. Ook is het goed om te kijken welke groenten goed naast elkaar groeien. Het is bijvoorbeeld slim om de rijen wortels af te wisselen met uien.

Als je de grond hebt bewerkt kun je gaan nadenken over welke groente je wil gaan planten. Je kunt natuurlijk kiezen voor uien en aardappels omdat die makkelijk groeien, maar die kun je ook redelijk goedkoop in de supermarkt kopen. Het is dan leuker om bijvoorbeeld zelf pompoen te verbouwen of courgette. Als je gaat moestuinieren dan kun je al kleine stekjes bij het tuincentrum kopen of zaadjes die je zelf nog moet grootbrengen. Volg hiervoor goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je kunt de zaadjes niet altijd direct of op een willekeurig moment onder de grond stoppen, soms moet je ze thuis voorzaaien en als plantjes uitplanten in de volle grond. Vervolgens is het een kwestie van onderhouden (bewateren en voorkomen dat je jonge spruiten worden aangevreten door dieren) en daarna oogsten.

Als je zelf gaat moestuinieren kan een zaaikalender van pas komen. Hierop staat precies aangegeven wanneer het tijd is om welk gewas te zaaien en wanneer je welk gewas kan oogsten.

Elke dag een beetje moestuinieren; de raamtuin

Helemaal hip door de tuintjes van een bepaalde supermarktketen is de raamtuin. Je keukenraam of je venster in de woonkamer, kunnen ideale plekken zijn voor een moestuintje. Je zaait de zaadjes in kleine potjes en ziet ze langzaam groot worden. Als ze groot genoeg zijn kun je ze verpotten of zelfs in je tuin uitplanten. Je kan een raamtuin zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. De simpelste variant is het plaatsen van een aantal potjes met kruiden in de vensterbank, maar er zijn ook ophangsystemen waarbij verschillende planten in potjes onder elkaar hangen en een pompje de planten van water voorziet. Het pompje pompt via een buisje water naar het bovenste planten-potje. Het overschot aan water druppelt in het potje hieronder, al het water wat hier te veel in is druppelt naar het volgende potje, enzovoort. Onderaan is een bassin waarin het overtollige water wordt opgevangen en vanuit waar nieuw water wordt rondgepompt. Zo heb je weinig omkijken naar de plantjes. Er zijn echter ook hangsystemen waarbij je alle plantjes individueel water geeft. Of je kunt zelf een raam-plantenbak maken. Concreet komt het er op neer dat je je woonkamerraam in een soort plantenkas verandert.

Samen moestuinieren; de gedeelde moestuin

In steeds meer steden ontstaan initiatieven voor gedeelde moestuinen. Dit zijn over het algemeen moestuinen die door een aantal wijkbewoners gedeeld worden. Er wordt dus samen gezaaid, onkruid gewied en oogst verdeeld. Dat is niet alleen een ideale leerschool als je nog geen ervaring hebt met moestuinieren, maar tegelijkertijd een mooie mogelijkheid om je sociale kring uit te breiden en te ontdekken of moestuinieren iets voor jou is. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn “Food for Good” in het Utrechtse Kanaleneiland en Voedseltuin IJplein in Amsterdam. Bij dergelijke voedseltuinen is er professionele begeleiding aanwezig die je wegwijs kan maken op moestuin-gebied, maar je kan ook zelfstandig wroeten in de aarde. De motivaties van vrijwilligers om mee te werken in een gedeelde moestuin zijn divers. De ene vindt het een uitkomst omdat een eigen volkstuin te veel werk is, terwijl de ander in de gedeelde moestuin juist kennis opdoet voor de toekomstige volkstuin vanwege de aanwezige professionals.

Moestuinieren zonder vieze handen; internet moestuin

Heb je geen zin om vuile handen te krijgen, maar wil je wel proeven aan het moestuinieren? Dan kun je er ook voor kiezen om online groenten en fruit te zaaien, bewateren en oogsten. Er zijn talloze spelletjes waarmee je vanachter de computer of via een app op je telefoon voor plantjes kan zorgen. Als je zoekt op “moestuin spel” zijn er een ontelbaar aantal. De spellen verschillen qua opzet. De redactie heeft er geen één uitgeprobeerd, vanwege het bijzonder verslavende effect. Het nadeel van deze moestuin: geen eetbare oogst.

Ben jij al aan het moestuinieren geslagen? Deel hieronder jouw manier van moestuinieren en je tips.

Moestuinieren vanuit je luie stoel; de televisie moestuin

Geen ruimte voor een raamtuin en geen gedeelde moestuin in de buurt. Dan kan je natuurlijk altijd nog genieten van anderen die uitblinken in het grootbrengen van aller soorten plantjes. Vanaf donderdag 12 maart om 20.30 uur is er op Nederland één elke week het televisieprogramma “Van Hollandse Bodem” te zien. Hierin strijden acht duo’s om de titel “Beste moestuinder van Nederland”. De koppels werken vier maanden op een leeg stukje grond bij kasteel Amerongen – en de bijbehorende kas – aan de mooiste groenten en lekkerste gerechten. Elke aflevering krijgen de duo’s twee oogst- en kookopdrachten. Dat betekent dat de deelnemers niet alleen beoordeeld worden op de kwaliteit van hun oogst, maar ook op hun culinaire kunsten om een maaltijd te serveren met de geoogste groenten. Eén van de deelnemende duo’s bestaat uit de Indische Renon Mardi en de Australische Saskia Hudman. Ze noemen zichzelf “Internet tuinierders”. Ze hebben minder ervaring met moestuinieren dan anderen deelnemers, maar hanteren het motto dat zoekmachine Google je beste vriend is. De jury van het televisieprogramma bestaat uit Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe. Karpathios is topchef en werkt alleen met biologisch geteelde producten uit zijn eigen tuin en kwekerij en Klompe heeft een biologische kwekerij. De presentatie is in handen van Tooske Ragas.

Ben jij al aan het moestuinieren geslagen? Deel hieronder jouw manier van moestuinieren en je tips.